CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Jules Verne: Vizionář, který předpověděl budoucnost technologií

Kde to v Dětech kapitána Granta je, to o té solární energii? Mám je doma od dětství, četl jsem je snad čtyřikrát, ale na nic takového si nevzpomínám. Ostatně na palubě lodi se děj knihy odehrává jen opravdu minimálně, plavba není zajímavá, zajímavé i pro Verna jsou cesty po pevninách.

Mám sbírku 66 knih pana Verna (elektronicky), ale o Telegrafistovi z Havany a Pěti nedělích ve Drakovi slyším poprvé. Pravda, Verne byl grafoman a česky asi nemusela vyjít každá jeho slátanina.

V Databázi knih je uvedeno 144 vydání verneovek, něco jsou ovšem dvojknihy a sady. Tyhle dvě tam nejsou. Ostatně ani Google mi na kombinaci "Jules Verne" and telegraphist or telegrapher or "telegraph operator" ani na "Jules Verne" and Habana nic rozumného nevyplivne.

Fantazii samozřejmě měl, ale dělal i poctivou přípravu pro své cestopisy. Co se týká techniky, byla to hlavně fantazie. Například Nautilus by na svoji sadu elektrických článků nejen že neobeplul pod vodou svět, ale stěží by přeplul přístav v Marseille.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jestli to ta AI trochu nesplácla dohromady, mě totiž google vyplivl stránku "Jules Verne inspired tours worldwide" s obsahem "The tours below are featured in our advert in the Daily Telegraph,..."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ChatGPT generuje pěkné články, ale často tam jsou zcela vymyšlené věci.
"Autor" si vygenerovaný text asi vůbec nezkontroloval.
O románu "Pět neděl ve drakovi" z roku 1891 jsem nikdy neslyšel, google také mlčí. Stejný případ je "kniha z roku 1892 s názvem "Telegrafista z Havany""...

IMHO Lukáš "Francesco" Čihák autorem nebude...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle ohledu mám radši Wellse, než Verna. Jules Verne vždycky vycházel ze známých poznatků a ty rozvíjel. Wells vymýšlel nové věci a hledal pro ně dokonce technické řešení. Moc se o tom neví, ale například tank je Wellsův vynález, který nejenže vymyslel, ale dokonce i pomáhal britské vládě koncept dotáhnout do provozuschopného stavu, když se dozvěděl, že se snaží něco takového zkonstruovat.
Navíc v románu Válka světů představil koncept ničivého paprsku světla, dnes bychom řekli i laseru, chemických zbraní homadného ničení, naznačil použití raketového motoru pro cesty vesmírem, připustil existenci života mimo planetu Zemi, apod.
Jistě, stroj času jsme nevynalezli a nejspíš ani nevynalezneme, ale Wells se nebál jít i dál, a dokázal do svých děl zapracovat sociální studii chování velkého počtu lidí, evoluci člověka anebo předpověděl mediální aristokracii.
Ve výsledku má Wells na svém kontě více úspěšných předpovědí. Jistě, i mě se líbí parní vzducholodě a další Verneovy představy, ale právě Wells dokázal věrněji odhadnout, kam se pokrok bude ubírat. Verne velmi často rozvíjel pokrok ve slepých uličkách.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo, už víme, že ChatGPT může psát články. Sice s minimální informační hodnotou a s hromadou faktických i jazykových chyb, ale zase nepotřebuje plat, takže win-win a čtenářům je to stejně fuk, že jo, reklamy se protočí i tak.

Jo, nebejval to tu úplně marnej server (asi tak do rozdělení), jen by mne zajímalo, jestli v redakci zbyl ještě aspoň někdo, kdo zhasne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jen doplním, že první ponorky byly zkonstruovány už v 16. století a první řádně zdokumentovanou ponorku postavil pro armádu David Bushnell v r. 1775. Verne tedy nepřišel s konceptem a ani ponorku nevynalezl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, teď někdy šla zpráva: Levicoví radní z Nantes chtějí zakázat chystané oslavy 200. narozenin Julese Verna, protože byl běloch a rasista...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.