CDR.cz - Vybráno z IT

K čemu je také dobrý 3D tisk? Než do vás chirurg řízne, zkusí si to nanečisto

nepřehlédněte
3 D Printed Vascular System Stratasys
Domy, drony, hračky, tkáně... Tisknout už umíme ledacos. Použití technologie 3D tisku má velký potenciál i v oblasti chirurgie, kde pomáhá vyzkoušet zákrok ještě předtím, než k němu doopravdy dojde. A to na modelu, který přesně odpovídá konkrétnímu pacientovi.

Spousta lidí se nás ptá, k čemu je v tuhle chvíli takový 3D tisk vlastně dobrý. Když přeskočíme kutily a modeláře, prototypování, architekty a designová studia, v jaké oblasti má v tuhle chvíli tisk prostorových objektů největší uplatnění? Rozhodně v medicíně, kde technologie pomáhá při tvorbě protéz a vedle toho při vizualizaci problémových oblastí před chirurgickými zákroky.

Nedávno jsme vám přinesli článek o 3D tisku tkání, který sice značně pokročil, ale ještě vědce čeká velký kus práce. I tak je ale fascinující, že zvládneme tisknout žíly a chystáme se na tisk funkčního lidského srdce.

Lékaři si zkouší zákrok před provedením

Pokud chcete, aby doktoři před zákrokem měli detailní představu o tom, jak problém u konkrétního pacienta doopravdy vypadá, běžné vizualizační nástroje nemusí stačit. To platí třeba při operaci cévního systému uvnitř mozku. Řešením je právě 3D tisk.

Objet Eden 260 Vs

Tvůrci úspěšné 3D tiskárny ze společnosti Stratasys se spojili s odborníky a společně vytváří model cévního systému pacientů na základě dat z rentgenu a magnetické rezonance. To jim umožní vyzkoušet zákrok ještě před tím, než k němu doopravdy dojde. Použitá profesionální tiskárna Objet Eden260VS k tisku nevyužívá plast, ale pružný fotopolymer TangoPlus, který vytváří pocit reálné organické látky, což by tvrdý plast neumožnil.

V nejednom případě se prý vědci na základě vytisknutého modelu rozhodli zvolit jiný postup při zákroku, což má pozitivní dopad na výsledky operací. Pokud se tato praktika uchytí, dojde k úspoře času jak pro pacienta, který nebude muset tak často navštěvovat nemocnici kvůli testům, tak na straně doktorů. A co víc, zákroky budou úspěšnější a následná léčba levnější.

Tagy: 
Zdroje: 

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku K čemu je také dobrý 3D tisk? Než do vás chirurg řízne, zkusí si to nanečisto

Žádné komentáře.