CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kalifornie schválila zákon o povinných solárních panelech na nových stavbách

A musí být ty panely zapojené?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nenapadá mne jediný benefit nezapojených solárních panelů. Když už by mi přikázali, že je musím koupit, tak je snad logické, že z toho budu chtít vytěžit maximum, aby se mi ta "investice" vrátila.
Leda mít na střeše levnou imitaci. Ale v US zavírají lidi do vězení i za menší prohřešky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi tomu moc nerozumíte co? Je dost rozdíl koupit levné čínské solární panely a nepřipojit je do sítě nebo mít komplet zařízení. Ten rozdíl není jen ve složitosti provedení a různých povolení ale také a hlavně v ceně. Zákon naplním zbytečné prachy navíc neutratím..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry vole ale ty si typická česká pussy.
Nesnáším přístup něco osrat jen aby to naoko bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt si myslis, ze tohle zadneho Amika nenapadne?
A ofejkovat neco je standardni pristup vsude na svete. Zvlast pokud je to blbost tohoto typu.
Pak si muzeme stezovat na ceske uplatne zakonodarce. Ti USA nejsou o nic lepsi, snad, ze z tech uplatku (rika se to lobbying) plati dane.
Proste jsou to idioti. Solarni panely by mely jit nahoru s ucinnosti a dolu s cenou. Diky teto povinnost k tomu druhemu fakt neni duvod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak.
Kert:
Pamatuju na dovolenou v řecku kde polovina baráků měla rozestavěné poslední patro, jen aby nemuseli platit daně, vy "česká pussy"...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale dost jine pripady a motivace - davat panely na strechu aby clovek vyhovel zakonu vs. urdrzovat status "stavby" kvuli dani z nemovitosti. Pravda je, ze podobne veci se delaji vsude, v Kanade se neco podobneho dela se sklepem (basement) - dokud neni hotovy, plati se nizsi dane z nemovitosti (pricemz jsou silene vysoke, cca 1.25% z ceny nemovitosti rocne). Takze rada sklepu ma nedodelany strop (viditelne tramy), ale je tam koberec, sadrokarton na zdech atd. - typicky prostor pro sledovani televize nebo hrani deti.

Vec druha: v Severni Americe je rozsirena praxe, se majitel pronajme prostor na strese firme, ktera tam nainstaluje solarni panely a majitel pak dostava najemne a firma prodava elektrinu do site. Hadam se tato praxe jeste vice rozsiri, ovsem najemne bude nizsi, nulove, nebo zaporne (tedy majitel plati firme), protoze je to zakonna povinnost. No co uz.

Vec treti: zalezi na tom, kde ten barak stoji, ale pokud je to treba Bay Area, alias Silicon Valley, tak tam dum stoji typicky od milionu dolaru nahoru (a pokud ma vyhled na zaliv, tak spis od 2), takze 10 - 15 tisic USD nahoru si nikdo ani nevsimne. Kalifornie je draha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je hlavně dost rozdíl motivovat lidi ziskem z prodeje elektřiny, nebo dát jim to jako befel. To druhé je podle mně špatně. A nedovedu si moc představit co by to udělalo s jejich rozvodnou sítí, kdyby faty každej barák dodával elektriku do sítě a co to udělá s jejich dodavateli elektřiny.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

máte nejspíše tři možnosti (právní řád Kalifornie neznám):
1. koupíte "Čínu", nezapojíte ji. Slouží to jako atrapa. Prachy jen tak vyhodíte za splnění "čehosi". Je zde velké riziko sankcí od úřadů. Dle mého názoru to za to nestojí.
2. koupíte "Čínu", zapojíte si ji jako ostrovní systém na pokrytí vlastní spotřeby. Aby to mělo smysl, bude zapotřebí alespoň nějaká baterie, aby to moc nepřicucávalo ze sítě. Zde jsou rizika asi jen požární a nízká účinnost, obojí kvůli "hotspotům". Návratnost investice může být docela dobrá, ale je to o štěstí.
3. necháte si postavit celý systém z certifikovaných dílů, s revizemi, povolením připojení do sítě, možná je nabízen odkup energie, nebo alespoň nabízí "virtuální baterii". Rizika minimální, návratnost o chlup horší než v bodě dva, ale výrazně jistější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Perfektne shrnuto, az na to, ze varianta 1 je neralna. Protoze takovy barak vam pojistovna nepojisti, pripadne absurdne draho. A nepojistitelny barak neprodate, coz je dost problem vzhledem k vysoke mobilite obyvatelstva v USA. Jsou jine nez zakonne postupy jak zajistit, ze "ojebani" prijde cloveka draho - v tomto pripade treba pojistovna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

na Sk to funguje tak, ze si kupis tie certifikovane diely, musis si kupit bateriu a elektrarne ta pripoja do siete. Ked mas nabitu bateriu, musis prepnut panely do siete a elektrarne od teba zadarmo zoberu elektrinu. Ked sa bateria vybije prepojis panely do baterie tak dokola.. Samozrejme tak velku bateriu aby si nemusel brat zo siete nemas, takze ty pekne elektrarnam zacvakas kWh co si minul :) Nech zije Slovensko, kwa!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš teda poriadne skreslené informácie. V USA žiadne "urob si sám" neexistuje. Montáž ti bude robiť autorizovaná firma, ktorá bude ručiť svojim podpisom že všetko je OK. Bez tohoto certifikátu stavbu ani neskolauduješ. Ak sa pokúsiš o podvod tak dostaneš mastnú pokutu, alebo skončíš v base. A ak úradník označí stavbu za nebezpečnú pre okolie tak ti ju jednoducho na tvoje náklady zbúrajú.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zlevnění elektřiny je ošidné téma. Používání nestabilních zdrojů skutečně cenu elektřiny snižuje. Začne se totiž platit ne za elektřinu, ale za schopnost elektřinu dodat v případě potřeby. Cena elektřiny se tak může dostat prakticky na nulu a přesto odběratel mnoho neušetří.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje slova. Zlevnění elektřiny? To jako že si výrobci a dodavatelé dobrovolně sníží zisky? :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.