CDR.cz - Vybráno z IT

Kapesní PC s výsuvnou klávesnicí: Spojte RaspBerry Pi Zero W s krytem pro iPhone

Raspberry Pi Terminal
Levná miniaturní PC si přímo říkají o kutilské nápady. Nová verze RaspBerry Pi Zero W obohatila sérii o bezdrátovou konektivitu ve formě Bluetooth 4.0 a 802.11n WiFi, což vyzvalo jednoho tvůrce k výrobě linuxového terminálu.

Před několika týdny přišla na trh nová verze miniaturního počítače RaspBerry Pi Zero W, která přinesla oproti svému předchůdci bezdrátový čip MCB43143, umožňující Bluetooth a 802.11n WiFi konektivitu. Ani navýšení ceny na 10 dolarů (250 Kč), tedy dvojnásobek, nezabránilo téměř okamžitému vyprodání zásob.

S novým modelem začali nadšenci okamžitě experimentovat. Jedním z populárních pokusů posledních dní se stal linuxový terminál, který se vyznačuje skvělou přenosností a využitelností. Hlavním záměrem je textová konzole na bázi Linuxu, poslouží nicméně i jako standardní minipočítač pro nenáročnou práci.

Kryt s klávesnicí za pár korun

Zařízení využívá výsuvné klávesnice z krytu pro iPhone 5, která se už dnes dá na aukčních serverech sehnat velmi levně. Přidané funkce nového RaspBerry Pi Zero W umožňují zařízení se s klávesnicí spárovat za pomoci Bluetooth.

Může ovšem zamrzet absence CTRL, které je nutné přemapovat z jiné klávesy. Obraz dále poskytuje displej Adafruit PiTFT Plus, doplněný o Adafruit Powerboost 1000c napájecí modul a baterii o kapacitě 1500mAh. 

Zbylé specifikace vycházejí ze standardního RaspBerry Pi Zero W čipu, tedy jednojádrový 1GHz procesor BCM2835, 512MB RAM, dva USB porty, MicroSD slot a Mini HDMI výstup. Bezdrátová konektivita dále umožňuje spárování terminálu skrze SSH příkaz z jiného počítače pro svižnější práci. 

Celý terminál je krytý pouzdrem z 3D tiskárny – podklady uživatel slibuje brzy zveřejnit. Nejprve se ovšem pokusí ještě zařízení zmenšit o pár milimetrů. Detaily a využití přístroje je možné shlédnout na videu výše. 

Diskuse ke článku Kapesní PC s výsuvnou klávesnicí: Spojte RaspBerry Pi Zero W s krytem pro iPhone

Čtvrtek, 30 Březen 2017 - 15:36 | Noxik | Tak zrovna HP bych rad rekl neco nepekneho, ale...
Čtvrtek, 30 Březen 2017 - 04:38 | k3dAR | jestli myslis kontakt na nekoho z puvodniho Palm...
Středa, 29 Březen 2017 - 15:58 | Noxik | Omlouvam se, uz jsem asi slepej. Jak jsem docetl...
Středa, 29 Březen 2017 - 15:27 | Murphy | odkaz je ve zdroji pod člankem :)
Středa, 29 Březen 2017 - 15:18 | Noxik | Jeste kdyby na to nekdo naportoval PalmOS. Nebo...

Zobrazit diskusi