CDR.cz - Vybráno z IT

Kauza Lemnos: Rekapitulace - Vše o dění kolem obviněných českých vývojářů

nepřehlédněte
Lemnos 5
Řecko znovu otevřelo případ dvojice českých vývojářů Arma 3. Hrozí jim až 20 let vězení, obviněni jsou ze špionáže. Pojďme si zrekapitulovat události chronologicky a detailně.

Po třech letech řecké soudy znovu otevřely kauzu Lemnos. O podrobnostech jsme vás infromovali včera. Jak se situace vyvíjela od roku 2012?

Vývoj třetí Army se již blížil ke zdárnému konci a Ivan Buchta s Martinem Pezlarem, zaměstnanci studia Bohemia Interactive, tak konečně mohli odcestovat na dovolenou. Vybrali si destinaci na ostrově Lemnos (též Limnos), který se stal předlohou pro připravovanou hru - místo, které znali pouze z materiálů dostupných k vývoji titulu. Nikdo však netušil, že se na dlouhé čtyři měsíce stane jejich nevyžádaným domovem.

Do českých herních médií se zpráva dostala se značným zpožděním. Poprvé jsme o dvojici zadržených mužů informovali 17. září 2012, kdy jsme tehdy ještě pod hlavičkou herního serveru inGamer.cz (dnes herní sekce CDR.cz) rozjeli na webu rozsáhlé speciální zpravodajství pojmenované Kauza Lemnos.

Lemnos 1

Na Lemnos vývojáři vyrazili poté, co se chtěli v rámci dovolené osobně seznámit s prostředím ostrova, na němž se odehrává příběh Arma 3.

Ostrov Lemnos patří pod řeckou samosprávu a údajně má tvořit strategický bod státu. I proto se tamější vláda ohradila proti skutečnosti, že se má Arma 3 odehrávat právě tam. Oba vývojáři byli 9. září zatčeni řeckou policií a o čtyři dny později prokuraturou obviněni ze špionáže. Měli totiž pořizovat fotodokumentaci citlivých vojenských objektů, které na místě skutečně jsou. Do médií byla později vypuštěna absurdní zpráva o tom, že zadržená dvojice byla na ostrov vyslána Tureckem, se kterým má Řecko od dob dávno minulých velmi napjatě vztahy.

Politická reakce

V Čechách nad případem dozorovala právnička Dagmar Raupachová, v Řecku Panajotis Eleftheriu. Společně podali odvolání a požádali justici o podmíněné propuštění. Celou situaci ale zkomplikovala stávka řeckých soudů. Martin s Ivanem tak zůstali ve vazební věznici na ostrově Chios, kam byli převezeni, bez známého výsledku jednání. Když se Řekové konečně rozhoupali, smetli žádost ze stolu.

Lemnos 3

Prezident Václav Klaus požádal svůj řecký protějšek, aby věnoval případu mimořádnou pozornost a dozor.

Do případu se vložili také političtí zástupci našeho státu. Své protějšky kontaktoval ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, a tehdejší premiér Petr Nečas i prezident Václav Klaus. Dlouho to vypadalo, že odezva je v podstatě jen formální a případ nikam neposune, ačkoliv řecký předseda vlády Antonis Samaras na summitu EU přislíbil, že se na situaci zaměří.

Záchranná mise

Ačkoliv se zejména v diskuzích pod články informujících o situaci objevovaly názory odsuzující oba vývojáře, obrovská masa reprezentovaná komunitou děl Bohemia Interactive, herními médii a především prostého nezávislého lidu z celého světa, začala okamžitě jednat. Úkol byl jasný - v co možná největším měřítku rozšířit povědomí o kauze a zajistit vývojářům svobodu.

Lemnos 6

Mluvčí Ministerstva zahraničních věcí České republiky Vít Kolář poskytuje na demonstraci informace o krocích, které vláda učinila pro osvobození vývojářů.

A obuli se do toho jaksepatří ve velkém. Na internetu se objevila petice za propuštění, kterou podepsaly tisíce lidí. Vrcholem bylo její předání do rukou zástupců na řecké ambasádě a Ministerstva zahraničních věcí České republiky, jako součást programu demonstrace v pražských ulicích.

Emotivní korespondence

Skrze digitální internetovou listárnu jste měli možnost poslat vývojářům do vězení pohlednice. Ty pak byly tisknuty a zadrženým předávány. Sešla se jich celá škála a dle slov Ivana a Martina je pravidelně chodící korespondence velmi psychicky podporovala. Mimo to se podařilo zařídit také setkání s rodinnými příslušníky, za oběma do Řecka vyrazili jejich otcové.

Lemnos 2

Dopis, který Ivan Buchta a Martin Pezlar zaslali z vězení  pro všechny, kteří je podporovali.

Také oba zadržení sepsali dopis, který se pak skrze HelpIvanMartin.org dostal mezi nás. Děkovali v něm za projevený zájem pomoci, rozplývali se nad podniknutými kroky i nad 14 000 podpisy v petici za propuštění. V momentě, kdy byla odevzdána se číslo pohybovalo kolem 21 000.

Svátky plné nejistoty

Krátce před Štědrým dnem byla podána druhá žádost o propuštění na kauci. Vzhledem k datu ale řecký soud odložil její projednávání až na příští rok, tehdy tedy na rok 2013. Vývojáři tak strávili Vánoce i Nový rok za zdmi řecké věznice a netrpělivě počítali dny, ačkoliv jak sami řekli, raději nepřemýšleli nad kladným výsledkem a smířili se s faktem, že jim hrozí odnětí svobody v trvání až po dobu dvaceti let.

Lemnos 4

Po Novém roce se soud začal situací skutečně znovu zabývat, 15. ledna padlo rozhodnutí - vývojáři budou propuštěni na kauci a vyšetřováni na svobodě s možností návratu do rodné země. Částka činila 5000 euro na osobu, což je v přepočtu zhruba 130 000, tedy téměř čtvrt milionu korun za celou dvojici.

Bod zlomu

Převodem peněz skrze internetové bankovnictví by se mohla věc zbytečně zkomplikovat a protáhnout. Částka tedy byla vyplacena hotově a překvapivě hned další den byli Ivan Buchta s Martinem Pezlarem propuštěni z vězení. Jejich cesta vedla do Atén, kde na české ambasádě převzali nové cestovní doklady a vyčkali na pravidelný let do Prahy.

Lemnos 7

inGamer.cz o podrobnostech příletu vývojářů informoval exkluzivně.

17. ledna 2013 v 10:50 po čtyřech měsících věznění na řeckém ostrově Chios dosedlo letadlo s propuštěnými vývojáři na ranvej pražského letiště Václava Havla. Obklopeni desítkami novinářů chlapci ochotně odpovídali na kladené dotazy a konečně se opět shledali se svými blízkými.

Souhrn

Takhle, velmi jednoduše podáno, vypadalo dění v Kauze Lemnos. Ta bohužel ještě nekončí. Finální verdikt soudu měl padnout v březnu 2014, k případu se ovšem řecký soud vrací až nyní. Vývojáři stále čelí obvinění ze špionáže s hrozbou odnětí svobody na dobu 20 let. Protože se jedná o evropský zatýkací rozkaz, který obdržel soud v Brně, byla by Česká republika v případě neúspěchu povinna občany vydat.

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kauza Lemnos: Rekapitulace - Vše o dění kolem obviněných českých vývojářů

Pondělí, 9 Květen 2016 - 12:25 | t117 | "Nevinny je clovek pote, co ho soud osvobodi...
Pondělí, 9 Květen 2016 - 00:05 | JoHnY3 | Ja bych si troufnul tvrdit, ze neni jasne skoro...
Neděle, 8 Květen 2016 - 22:41 | Psycho Mantis | v dnešní době plné spousty miniaturních...
Neděle, 8 Květen 2016 - 22:31 | Psycho Mantis | "je celkem jasné, že to obvinění nebude za...
Neděle, 8 Květen 2016 - 13:04 | jirka | V době, kdy nám nad hlavami lítají stovky nebo...
Neděle, 8 Květen 2016 - 09:34 | Trashman | Tak doufám, že ty tresty za špionáž budou...
Sobota, 7 Květen 2016 - 23:36 | petr22 | Koukam ze lidove hlasobani uz ma jasno kdo je...
Sobota, 7 Květen 2016 - 23:30 | petr22 | Nevinny je clovek pote, co ho soud osvobodi. Kdo...
Sobota, 7 Květen 2016 - 15:46 | Sheldoniq | "Umíte fotografovat?" "Umím....
Sobota, 7 Květen 2016 - 15:18 | Gath G | "Na armade potencialne zavisi spousta...

Zobrazit diskusi