CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kauza Lemnos: Rekapitulace - Vše o dění kolem obviněných českých vývojářů

No, zase to neprehanejte, nejake "je povinna" "musi na zaklade evropskeho zatykace" a podobne. Nemusi Ceska republika nic, je to dobrovolne, protoze reciprocita, tedy ze my vydame jim a oni vydaji nam, je vyhodna pro obe. Na druhou stranu, pokud by evropsky zatykac prestal plnit svuj ucel a byli na jeho zaklade vydavani nevinni lide, tak samozrejme nema cenu nadale neco takoveho podporovat a smlouvu mozno vypovedet a nevydat!
To je ale spis nez na soudy otazka na politiky a pokud tam treba Bures vyvazi bionaftu nebo neco podobneho nekdo jiny, tak se asi neda ocekavat, ze politikovi pujde vic o lidi nez o vlastni prachy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevinny je clovek pote, co ho soud osvobodi.

Kdo bude rozhodovat, kdo je vinny a vydame ho a kdo je nevinny a nevydame ho? Sympatie, vyjadreni v mediich, jeho vlastni tvrzeni, hlasovani v ankete?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Nevinny je clovek pote, co ho soud osvobodi."
vase komentare p pod clankem prakticky na jakekoliv tema nenechavaji nejmensi pochybnosti, ze jste v jadru tvrdy stalinista.. a zde je ukazkovy koment diktatorskeho totalitni mysleni.. pro vasi informaci kazdy obcan je NEVINNY dokud ho soud pravomocne neusvedci a neodsoudi... do te doby je - i kdyby byl podezrely podezrely treba z masovych vrazd, 4 roky ve vazbe (u nas casto nezakonne zneuzivana - viz pripad ruskeho studenta - anarchisty stary par tydnu) NEVINNY - vas vyklad je v souladu s vykladem svobod jako v KLDR... a to ze zdejsi zemanovsko-babisovska fizlokracie timhle smerem take stale vic pokracuje nic na tom nemeni

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nezbývá než doufat v nedpřeposranost národa Českého a pokud tenhle naprosto absurdní "případ" dopadne vezením pro naše vývojáře, tak doufám že obratem česká policie vybere dva náhodné řecké turisty, bez milosti je sebere u pražského hradu a obviní rovněž ze špionáže s výhledem 20 let na Borech.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud porušili zákony dané země tak mi spíše přijde absurdní takové bezbřehé zastávání.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

měl by jste se vážně zamyslet nad vaším výrokem.
Když policie chce, tak téměř na každého občana by se našla nějaká situace, kdy "porušil" zákon.

navíc žijeme v digitální době, kdy turisti fotí všechno a všude... a pokud tam všude nebyly velké červené cedule "zákaz focení, tajný vojenský prostor!", tak je nějaký "zákon" jenom trapná výmluva.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Byl jste někdy s rodinou na nějakém leteckém dni české armády? Moc by mě zajímalo, co by jste říkal, kdyby jste se tam s děckama párkrát vyfotil a pak by vás venku chytla policie, že jste obviňen ze špionáže!

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Vývojári vojenskej hry nevedia, že fotenie vojenských objektov nie je dovolené ? Možno by to ich právnik mohol uhrať na to, že sú retardovaní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se lze k nejakemu objektu, o kterem armada tvrdi ze je "tajny", priblizit na takovou vzdalenost ze ho lze bez problemu fotit, spis by to pravnik mohl uhrat na retardovanost armady...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Monitorování něčeho snižuje bezpečnost a to je asi vše o co tam jde :)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že úplně nejlepší by bylo založit o daném objektu obsáhlou webovou stránku a dát na ni všechny informace a fotografie, co se nám podaří o objektu a jeho vybavení a osazenstvu sehnat. :-) Plus nějaké to SEO.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To přirovnání je vážně psycho :) Divák Novy? Zákaz focení různých objektů nebo lidí je docela běžná věc po celém světě. Když tohle téma bylo aktuální, viděl jsem rozhovor, kde se jich ptali jak to teda bylo a co teda fotili a jen mlžili a ani trochu to nebylo přesvědčivý.. Mě to jako nějaká megašikana ze strany Řecka nepřijde a nejspíše se pánové do průseru dostali sami. Stane se a je to jejich věc, když člověk cestuje tak se přihodí spousta věcí, akorát nechápu jak je někdo na něčí straně za každou cenu :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

ty zákazy jsou možná někde v nějakých vyhláškách, ale je nereálné, že by každý turista sám od sebe vyhledával, co všechno je zakázané. Od toho by měli být pořádně označené značky.

Navíc 20 let za to že jste "špion" je komické (skutečný špiónský průzkum zaplacený tureckou stranou by neprovaděli polo-amatérští vývojáři nějaké české hry).
Je vtipné, že za to dostanou tvrdší trest než když znásilníme, okrademe a ublížíme na zdraví nějaké ženě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lenže to neboli len tak nejakí každý turista. Vedeli čo robia a vedeli čo fotia. Jedna vec je čo im hrozí a úplne iná, čo za to dostanú. Tak sa hlavne dopredu neposrať.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

S cestovkou moc necestuju, ale vždycky nám průvodce upřesnil co se smí a nesmí. Pokud někdo jede na vlastní pěst, je na něm, aby si zjistil info a jde o běžně dostupné informace. To snad zvládne každý ne?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Kauzu neznam, ale...

"Zákaz focení různých objektů nebo lidí je docela běžná věc po celém světě"

Vtipne, protoze prave todle prirovnani je absolutne psycho ;)

Zakaz foceni v muzeu je jedna vec, vojenske objekty druha. Kdyz pofotim v muzeu, max z toho bude nejaky copyright problem. Na armade potencialne zavisi spousta lidskych zivotu. Jakoze mate zivotne dulezity objekt ktery musi zustat tajny, tak kolem nej udelate ve vzdalenosti 0.5km plot a na nej napisete "tajny objekt - prosime nefotit" ? Pak ma reakce bude asi: LOL ... *facepalm* ... tahle blbost by mela byt trestna...

/me tajne doufa ze nase armada neni takhle retardovana...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

"Na armade potencialne zavisi spousta lidskych zivotu."

I na *řecké* armádě? Není to přehnaný optimismus? Nebo spíš poplašná zpráva?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Zákaz focení různých objektů nebo lidí je docela běžná věc po celém světě."

Pod hrozbou třicetiletého vězení? No to asi tak běžné nebude, aspoň ne ve vyspělém světě (ano, já vím, že mluvíme o Řecku, ale stejně...)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Neznalost zákona neomlová. To platí u nás, jako v řecku. ☺

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Částka činila 5000 euro na osobu, což je v přepočtu zhruba 130 000, tedy téměř čtvrt milionu korun na osobu." ..... ta veta mi proste nejak nedava smysl:o)

Co se tyce tech dvou ... tak clanek obsahly jak cyp, ale to zasadni jsme se nedozvedeli: "tak jsou to spioni nebo ne?":o)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"Umíte fotografovat?"
"Umím."
"A proč nenosíte s sebou aparát?"
"Poněvadž žádnej nemám,"
"A kdybyste ho měl, tak byste fotografoval?"
"Kdyby, to jsou ty chyby,"
"Je to těžké, fotografovat nádraží?"
"Lehčí než něco jinýho," "poněvadž se to nehejbá a pořád to nádraží stojí na jednom místě a člověk mu nemusí říkat, aby se tvářilo příjemně."

"Zu dem Bericht No 2172, melde ich..."
"Mezi jiným při mém křížovém výslechu udal, že umí fotografovat, a to nejraději nádraží. Aparát fotografický sice u něho nalezen nebyl, ale jest domněnka, že ho někde skrývá, a proto s sebou nenosí, aby odvrátil od sebe pozornost, čemuž nasvědčuje i jeho vlastní doznání, že by fotografoval, kdyby měl aparát u sebe."

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Koukam ze lidove hlasobani uz ma jasno kdo je vinnen a kdo nevinnen.

Neco jako zle cerne BMW, ktere je automaticky vinikem kazde nehody, ve ktere je ucastnikem.

Je celkem jasne, ze to obvineni nebude za par nahodnych zaberu na zed ze silnice.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"je celkem jasné, že to obvinění nebude za pár náhodných záběrů"

koukám, že místní troll má už jasno, kdo je vinen.
A netvrďte tady něco o tom, že to nebylo pár náhodných záběrů, bůh ví, jak to ve skutečnosti je. Řecko je bohužel v těchto věcech až příliš horlivé.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych si troufnul tvrdit, ze neni jasne skoro nic. Maximalne tak obvineni.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak doufám, že ty tresty za špionáž budou dostatečně vysoké, protože není možné si beztrestně fotografovat vojenské objekty kdekoliv na světě. A že to jsou vojenské objekty dobře věděli.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

v dnešní době plné spousty miniaturních informačních zdrojů je taková snaha až přehnaná a komická.

Skutečná spionáž se dnes provádí satelity... a ti kdo je nemají, aspoň své "špiony" vybaví slušnou technikou (buď miniaturní, nebo foťák s teleskopem).
Rozhodně "špiónský průzkum" nebudou dělat amatéři se svými amaterskými foťáky.

analogie:
To je jako kdyby policie zatíkala děti hrající si na poli na policisty s hračkou ve formě kopie AK47 a policie by je zatíkala s odůvodněním "AK47 je typická zbraň teroristů".
(přičemž skutečného teroristu se zbraní v ruce by se jim NIKDY nepodařilo zatknout)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

V době, kdy nám nad hlavami lítají stovky nebo možná tisíce satelitů, které jsou schopné zjistit, jestli ten chlebíček, který právě večeřím na terase, je vajíčkový nebo šunkový, a další stovky nebo možná tisíce dalších satelitů, u nichž máme jen matné tušení, co všechno jsou schopny zjistit, mi celá tahle špionážní mela tak trochu připomíná některé příběhy z pera Franze Kafky.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.