CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kde najde IoT největší využití? 10 oblastí, které pravděpodobně ovlivní nejvíce

Jsem zvědav na jediné: Bude to ta pecka, která protlačí IPv6 do běžného využití?

http://www.google.com/intl/cz/ipv6/statistics.html

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Som zvedavy kolko pracovnych miest zmizne kvôli masovej automatizacii

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechny... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Programatori maji mista jista. I kdyby od ted uz jen opravovali bugy, maji co delat aby to stihli nez se slunce zmeni na supernovu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně se vyznám v jedné oblasti: Chytré rozvodné sítě

Tam nejde o pouhé automatické odečty, ty už v některých městech fungují dlouho. Tam jde hlavně o optimalizaci distribuce, a hlavně v oblasti elektrických sítí. Příklad je třeba větrná elektrárna, která vyrábí elektřinu jen v některou dobu. Lednice taky nemusí chladit pořád. Takže při správném řízení lednice chladí, když větrná elektrárna vyrábí elektřinu, když ne, chlazení se odloží napozději (samozřejmě jen do jisté míry, když dlouho nefouká, nezbyde než použít jinou elektrárnu).

S tím se pojí problémy, že je potřeba stále znát stav sítě, generátorů i spotřebičů, tedy je potřeba umět správně detekovat puštěné spotřebiče, měřit jejich spotřebu, vzájemná komunikace atd.

A kámen úrazu je v soukromí. Aby tohle mohlo fungovat, musí řízení vědět, kdy máte puštěnou televizi, lednici nebo třeba vibrátor. Na tom ztroskotal pilotní projekt v holandsku, kdy se zvedla vlna protestů proti instalaci "chytrých" elektroměrů. Lidi prostě nechtěli, aby někdo věděl co kdy přesně doma dělají. A to odradilo další firmy od podobných snah.

Takže mám dojem, že se dnes spíš vývoj zaměřuje na problémy podobného rázu v průmyslu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto toto je opravdu hodně hudba budoucnosti. Hlavní problém vidím v tom, že dnešní distribuční síť není na něco podobného vůbec dimenzována. Stačí když v Německu na severu trochu zafouká a celá síť je na pokraji blackoutu. Samozřejmě je fajn mít online přehled o spotřebě, ale samo o sobě to nic nevyřeší pokud dráty ten výkon nejsou schopny přenést. Za "nespolehlivé" obnovitelné stroje je nutné udržovat dostatečnou zálohu konvenčních zdrojů. A ještě tyto zdroje musí být schopny naběhnout v jednotkách minut. Ta takových zdrojů opravdu moc nemáme.

Dle mého názoru v oblasti smart meteringu jde o něco jiného. Hlavně jde o to jak ještě lépe oškubat zákazníky. Stačí si vzít takový běžný tarif pro rodinný domek D25. Správnou volbou času nízkého a vysokého tarifu lze hezky navyšovat platby i bez zvýšení cen silové elektřiny a ostatních "distribučních" poplatků. Ovládání přes HDO už máme takže je nutné ještě online měřit a přichystat si větší pytel na peníze.

IoT je prostě takové magické slovo pod který si kdokoliv může představit cokoliv. Je to podobné jako Cloud, stejný marketingový krasožvást. A třeba takové sítě LoRa a SIGFOX v "českém" provedení nemá cenu moc komentovat. Protože realita je úplně někde jinde než markeťáci prezentují...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravotnictví je sice dobrej cíl, ale kolik lidí, co tam pracuje, umí na počítači víc než pařit (ty mladší) / říct sestře ať na tom napíše recept? A takovýmhle typům bude můj náramek něco posílat? A zemědělství? To bude ještě let a propuštěných lopat... ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- Tak takové zemědělství bych vůbec nepodceňoval, to je opravdu v některých ohledech dost pokrokové. Stačí se podívat na moderní traktor či kombajn. V dnešní době se už v podstatě na poli řídí samy dle GPS po optimální trase, atd.
- Zdravotnictví proč ne. Třeba takový monitoring seniorů. Hlídání zdravotního stavu, detekce pádu, atd. Takové systémy už dnes existují, ale do budoucna to bude určitě ještě větší boom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tým poľnohospodárstvom súhlasím. Sadili pred nami kukuricu nejakým John Deerom vybaveným GPS a po vyklíčení bolo nádherne vidieť, ako ten stroj vypínal/zapínal jednotlivé riadky podľa potreby s presnosťou na niekoľko centimetrov. Malí farmári síce o tom môžu zatiaľ len snívať, ale u väčších sa takéto technológie evidentne používajú už aj u nás.

https://d2t86srtl8avnm.cloudfront.net/wp-content/uploads/2015/08/The-Pay...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

#1 a #2 bude obrovsky problem do budoucna pokud se brzo (uz je nekolik let pozde) nevyrobi nejaky jednotny standard. Na coz samozrejme vyrobci (a hlavne firmy jako gugl a apple, ktere ani paradxne nejsou v pracovni skupine) netlaci, protoze dnesni IoT veci se proste vyhodi a koupi nove. Tyhle firmy desi nejaky standard .... gugl vyslovene vychoval z lidi hovada, co maji elektroniku jako spotrebni zbozi a berou to jako "normalni" stav.
Ale realita je takova, ze IoT proste takhle fungovat nemuze, ikdyz se budou snazit sebevic udrzet spotrebni stranku a zasvinovat planetu a oceany.
Kdyz se clovek rozhlidne po obchodech a internetu a chtel vybavit svou domacnost "chytryma" vecma, tak REALITA bude dnes skutecne takova: clovek bude mit kazdou kravinu ovladanou "chytre", kazdou zasuvku, kazde svetlo, kazdou zarovku .... to vsechno bude samozrejme mit vlastni "standard", vlastni mnozinu podporovanych zarizeni a systemu .... takze clovek prijde domu, bude mit kapsy plne mobilu a tabletu ..... zacne hledat telefon s operacnim systemem xy, na nem aplikaci ab, kterou otevre zamek u vstupnich dveri do bytu. Pak se vyzuje, zavre, a zacne po tme hledat jiny telefon xyz, kde pusti aplikaci abx, ktera mu rozsviti v predsini. Pak zacne hledat po kapsach telefon xyq, kde pusti aplikaci abz, kterou se ovladaji zarovky z lidlu v obyvaku. Zkusene si ponechal v rukou pristroj xyz, kterym vypne svetlo v predsini. Potom prijde k pracce, kde ma listecek s tim, jaky pristroj a jakou aplikaci potrebuje k jeji ovladani, takze nalezeni spravne aplikace je otazka uz jen par minut .... nastavi v silene neprehledne a barevne aplikaci praci program, nasype prasek a zapne to. Pak bude doufat, ze se mu telefon v prubehu prani nevybije nebo aplikace nespadne, coz by melo za nasledek, ze na pradlo zapomene a to mu tam za 14dni, co nebude prat, zhnije:o) Idealne jeste pak, pokud pracka bude ocekavat nejake dalsi info z telefonu a kdyz nebude odpovidat, tak se proste kousne uprostred cyklu ..... a to pak clovek ma jeste ruzne monitorovaci zasuvky, ambientni osvetleni, hifi, televize, kavovary, lednicky, sporaky, desitky dalsich zarovek .... tohle je REALITA v jake se dnes IoT trh nachazi. Cili neprichazi v uvahu a tenhle zcela limitujici faktor je mozna duvod, proc je tak malo IoT zarizeni v domacnostech (cili zadne:). Jsou samozrejme pokusy nejakych firem sjednotit vice zarizeni treba do jedne ridici jednotky a mit treba jen jednu silene tristni a nepovedenou aplikaci, ale takove veci pak stoji 20x vic nez levne alternativy a stejne to proste nefunguje .... cloveka pak nadchne, ze by mel radobychytre hodinky, kde by si treba mohl zapnout svetlo v loznici a nemusel chodit do postele po tme, tak mu nezbyde nez si koupit nejake konkretni hodinky, novy telefon a novou chytrou zarovku, ktera bude mit specialni aplikaci do konkretniho telefonu pro sparovani s konkretnima hodinkama ... a kdyz pak bude chtit ovladat venkovni zaluzie, kdyz ho rano bude budit slunce, tak zas treba novy telefon, hodinky od jineho vyrobce s jinou specialni aplikaci ....

Tomu rikam chytra domacnost:o))))) V dnesni dobe bez jednotneho standardu je tedy rychlejsi a snad i pohodlnejsi vstat a ten vypinac proste vypnout rucne ..... vypinac, kvuli kteremu musite hledat spravny mobil, ten probouzet a odemykat, doufat, ze neni vybity, pak hledat aplikaci, vzpomenout si na odlisne GUI od podobne aplikace ovladajici zarovku jineho vyrobce, zarovku vypnout .... mno clovek to asi vyzkousi jako "cool" vec, ktera je proste vsechno, jen ne cool ..... takova vec se omrzi snad jeste driv nez pokemon go:o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já to asi nechápu ale proč se tomu říká "*Internet* of things" když o nějaký Internet tu vůbec nejde, jde spíše o definování "superprotokolu" použitelného pro všechno a Internet bude jen médiem, které se využije k přenosu dat.
Nebo je to celé jinak a je snahou vybudovat "paralelní Internet", který se bude používat jen ke komunikaci krámů mezi sebou a nebude nijak propojený s Internetem lidí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) Fantazii se sice meze nekladou, ale schopnosti uživatelů jsou ... no tristní. Řekl bych, že současná počítačová gramotnost je na úrovni klasické gramotnosti, tedy schopnosti čtení a psaní, někdy ke konci středověku. Máme skupiny osvícenců, kteří se snaží o osvětu veřejnosti, ta je ale vesměs odmítá a spokojuje se se značně elementárními znalostmi.

2) Pro začátek by mi stačily boty, který vydrží aspoň pět let, což v minulosti nebyl žádný problém. Kupovat si každý rok boty za několik tisíc jen kvůli krokoměru, GPS modulu a kdo ví čemu ještě ... ne děkuji.

3) DPMB ani po xy letech, a už v současnosti řadě nejen možností, ale i hromadě získaných dat o hustotě provozu, není schopný optimalizovat trasy a především jízdní řád pro eliminaci zpoždění. K čemu nám budou další data? Magistrát města Brna naproti tomu přes řadu studií s nechvalnými výsledky kvality ovzduší odmítl před pár lety výraznou dotaci od nějakého našeho zahraničního partnerského města na filtry pevných částic pro autobusy a popelářské vozy. Data máme už dnes, ale ani ta data co máme nejsme schopni efektivně využít. Tak k čemu další?

6) Dekáda je hodně optimistický odhad. To možná v Saudské Arábii, po ní budou následovat USA a západní Evropa a u nás? Do dvaceti let prvních pár desítek aut. Masový použití tak za 30 let. A to pokud politici stihnou upravit legislativu.

7) Bezpečnost na prvním místě. Když se nějaký útočník dostane k fotkám nahých celebrit na serverech Applu, kam si je samy synchronizovaly, je to možná vtipný a v důsledku neškodný. Co ale, když se nějaký útočník dostane ke zdravotním záznamům a bude pak prodávat třeba seznam alergenů? Pak stačí nepohodlné osobě trpící silnou alergií na vosí jed strčit do zaparkovaného auta vosu, chvíli si počkat a nikdo nezjistí že šlo o vraždu.

10) Tady budu jen zvědavý. Jak si mám představit konstrukci čidla vlhkosti půdy, které musí odolat hnojivům, postřikům, průjezdu několikatunového traktoru a jednou za čas čepelím oracího stroje?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3) IMHO odpoved viz 6 - to, ze Brno neumi vyuzivat data, neznamena, ze jina mesta jsou na tom podobne.

10) Predstav si ho tak ctvrt metru pod zemi. Teda, nevim jestli to je reseni ktere zemedelci zvolili, ale pripada mi nejpravdepodobnejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ad 10) A jak to čidlo čtvrt metru pod zemí bude ty hodnoty vysílat? Třeba Sigfox nebo LoRa na 868MHz si čtvrt metru pod zemí bez vyvedené antény ani neškrtnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

3) No vzhledem k tomu ze mame pry jednu z nejlip fungujicich MHD v Evrope... dokonce mam pocit lepsi i nez treba v Bruselu a Londyne, tak ostatni mesta na tom taky nebudou nejlip. Novy technologie maji smysl ve chvily, kdy stary technologie zacnou dostatecne velkou cast uzivatelu omezovat. Obavam se, ze Saudska Arabie, Japonsko a asi jeste Cina budou skoro jediny zeme na svete, ktery podobny technologie vyuziji. V CR je to rozhodne nesmysl.

10) Byl jsi nekdy na zoranym poli? Obavam se, ze 25cm bude tak tak stacit pro zajisteni bezpecnosti zarizeni. Pak je tu zmineny utlum signalu a v neposledni rade nezapominejme na tom, ze pro radu plodin budou imho dulezitejsi udaje z hornich 5-10cm. I kdyz nejlepsi by asi bylo vyhodnocovani v cca 5cm krocich od povrchu az do hloubky kolem 30cm. Krom toho tady byla zminka o nejakych cidlech mericich mnozstvi dopadajiciho svetla a dovedu si predstavit, ze by takovy system mohl merit i teplotu a vlhkost nad povrchem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, koupil jsem si smart wi-fi zasuvku, abych mohl na dalku zapinat topeni na chalupe. (pote, co se GSM zasuvka ukazala jako nestabilni z duvodu spatneho gsm signalu).
.
S aplikaci android se akorat kliklo na configuraci, zasuvka se objevila online, a uz to slo ovladat... Jenze po vypadku proudu se uz zasuvka automaticky nepripojila - tipuji, ze behem prvni konfigurace se vytvori tunnel k centralnimu serveru, ktery se ale utne pri vypadku (zvlast, kdyz clovek nema pevnou IP adresu).
Zaroven si rikam, ze pokud se dana firma rozhodne po zarucni lhute centralni server vypnout, tak je razem wifi zasuvka nefukcni a na vyhozeni.
A posledni vec je, ze i zasuvka sama zere proud, takze myslenka, ze by clovek mel doma vsechno smart a online, a jeste tim usetril, je zcestna..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.