CDR.cz - Vybráno z IT

Kde najde IoT největší využití? 10 oblastí, které pravděpodobně ovlivní nejvíce

nepřehlédněte
Internet Of Things Data Protection Issues
Pojem Internet of Things slýcháme stále častěji. Zařízení schopná komunikovat s vnějším světem jsou již běžně k dispozici a poskytovatelé infrastruktury vymýšlí, jak dát technologii co největší smysl. Které oblasti jsou ale zatím nejdále?

Když v roce 1999 technologický inženýr Kevin Ashton prezentoval novou technologii RFID pro potřeby dodavatelského řetězce, použil ve své prezentaci pro P&G výraz Internet of Things. Internet byl v tu dobu velkým tématem, ale doba pro IoT měla teprve přijít. Postupem času se začala objevovat chytrá zařízení všeho druhu. Jaké instalace IoT tedy v dohledné době budeme potkávat pravděpodobně nejvíce? Pojďme se v našem víkendovém speciálu podívat na 10 zajímavých oblastí.

1. Chytré domy aneb když budovy přemýšlí

Přijdete domů, rozsvítí se světlo v intenzitě dle denní doby, začne hrát oblíbená hudba a lednička zahlásí, že dochází mléko. Přímo z telefonu, nebo pomocí ovládacího panelu si snadno navolíte požadovanou teplotu, barvu světel, nebo řeknete konvici, aby vám v 8 hodin ráno uvařila vodu o teplotě 80°. Fantazii se meze nekladou a vývojem zařízení pro chytré domy se zabývá nejedna velká společnost či startup.

Future Internet Of Things

 2. Wearables - nositelná elektronika, ale i oblečení, které měří a analyzuje

Ať už se bavíme o chytrých brýlích, nebo o náramcích či bezdrátově propojených hodinkách všeho druhu, můžeme tuto kategorii označit jako tzv. wearables, tedy nositelnou elektroniku. Již dnes není problém pořídit si za cenu do 1 000 Kč náramek, který bude upozorňovat na intenzitu srdečního tepu, měřit kroky nebo upozorňovat na nové události, jako jsou nepřijaté hovory.

Underarmorshirt

Velkým trendem má v této oblasti být v následujícíh letech samotné oblečení, obohacené o prvky senzorů či vychytávek, jako je integrovaný solární panel pro nabíjení mobilních zařízení. 

Hledání nápadu aneb jak využít IoT? Česko se nových technologií nebojí

Zajímavým lokálním počinem je vývojářská soutěž Czech IoT Summer Jam pořádaná ČRa. Ta cílí na programátory (jednotlivce i firmy), kteří se mohou přihlásit kdykoliv až do samotného konce soutěže, tedy do konce října tohoto roku.

Lora

Cílem je využít data sbíraná z IoT senzorů komunikujících v rámci sítě LoRA a vymyslet pro ně praktické využití v podobě krativní aplikace. Senzory jsou postupně umisťovány na místa, jako jsou sdílená kola v Praze či skleníky, kde se pěstují bylinky. ČRa v rámci soutěže plánuje i celodenní programovací akce, tzv. hackatony či přednášky na univerzitách, ze kterých bude čerpat talenty i inspiraci pro budoucí směřování svého IoT.

3. Chytrá města - měřit, analyzovat, optimalizovat

Chytré město může být "chytré" všelijak. Dnes se ve spojení s IoT nejčastěji mluví o optimalizaci dopravy, distribuci vody, nebo zlepšení svozu odpadu. Za příklad chytrého města je dáván např. Amsterodam, kde je využíváno třeba chytrého systému upozorňujícího na možnosti parkování po městě. IoT řešení v oblasti chytrých měst řeší i problémy s nadměrným hlukem v oblastech, nebo měří znečištění vzduchu. Pokud se data správně využijí, dochází k nárůstu životní úrovně.

4. Chytré rozvodné sítě

Odečty elektřiny a správa infrastruktury jsou poměrně náročná věc. Díky IoT senzorům se odečty a kontroly postupně přesunou k automatice. Senzor bude v pravidelných řešeních posílat data do centrály a odpadne tak velké procento administrativy. Technologii již hardwarové společnosti mají, teď jen počkat na samotné energetické giganty, kteří jsou v tuto chvíli s IoT ve fázi testování.

5. IIoT - Industrial Internet of Things

Velkou budoucnost si technologické firmy slibují od oblasti nazvané IIoT. Průmyslový internet věcí by měl být něčím, co dokáže využít data ze senzorů, strojové učení a velká data k tomu, aby došlo ke zvýšení efektivity ve výrobě, dopravě a dalších odvětvích. 

Ac Image 1

6. Automobily, které komunikují

Chytré automobily, které dokonce nepotřebují při řízení řidiče, už asi nikoho nepřekvapí. Největším problémem v dopravě však v tuto chvíli je, že spolu jednotlivé automobily nekomunikují. Právě komunikace jedoucích automobilů mezi sebou, nebo i s centrálním "mozkem" by mohla vyřešit dopravní problémy jednou pro vždy. Představte si svět bez nehod či kolon. Nad touto myšlenkou se ve spojení s IoT pozastavily i firmy, jako je Google, Microsoft, Apple a další. K praktickému masovému využití však ještě povede přinejmenším dekáda vývoje.

1 Connected Cars 645 X 403

7. Zdraví na prvním místě aneb když doktor neustále ví, jak jste na tom

Propojené zdravotnictví - oblast, která by si zasloužila obrovskou pozornost, ale zatím spíše tiše vyspává. Nositelná zařízení už máme, infrastrukturu také, ale nic zásadního se neděje. A přitom je zde obrovský potenciál s velkým dopadem na naše životy.

Cooey Bpmonitor Main

Představte si, že si nasadíte chytré hodinky, náramek, nebo cokoliv jiného a váš doktor dostane do rukou informace o vašem zdravotním stavu prakticky v reálném čase. Blíží se zdravotní komplikace? Pacient dostane upozornění a dá se jim předejít. Uvidíme, zda se v dohledné době dočkáme možnosti, že bude náš zdravotní stav neustále monitorován. Pro zdravotnictví by to byl velký skok kupředu.

8. Smart supply chain aneb dodavatelský řetězec trochu jinak

Sledovat zásilky zboží na cestách není žádnou novinkou. Zajímavou oblastí je však využití prvků IoT, kdy se dá po celou dobu dopravy sledovat např. to, jak bylo se zásilkou zacházeno, kde se pohybovala, v jaké teplotě byla, kolik nárazů musela snést apod. 

9. Smart retail, chytré obchody

Představte si obchod zásobený tak dobře, že má věci vždy čerstvé a hlavně v dostatečném množství. Internet věcí může propojit zajímavá data z různých zdrojů, ať už se jedná o pokladní systémy, mobilní senzory apod. a umožnit tak obchodníkům optimalizovat jejich podnikání.

Manufacturing Supp 2674327 B

10. Chytré zemědělství

Chytré zemědělství je jedním z nejdůležitějších témat IoT. Farmářům by umístění senzorů na vhodná místa mohlo pomoci měřit např. vlhkost půdy, intenzitu slunečního svitu a spoustu dalších faktorů, které umožní skvěle optimalizovat způsob, jakým fungují. Výhodou je, že IoT čidla (např. ta pro LoRA) jsou připravena i na provoz v místech, kde musí na jednu baterii vydržet třeba 10 let. 

Agriculture Iot 1300 X 590

Zemědělci by tak v budoucnu mohli více sázet na velká data ze senzorů a při jejich správném použití vytěžit z půdy maximum plodin. Smart farming bude do budoucna jednou z nejdůležitějších oblastí - čím dál tím více, jak roste důležitost otázky "jak nakrmit rostoucí populaci planety?".

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kde najde IoT největší využití? 10 oblastí, které pravděpodobně ovlivní nejvíce

Úterý, 2 Srpen 2016 - 20:42 | Jakub Rydlo | 3) No vzhledem k tomu ze mame pry jednu z nejlip...
Úterý, 2 Srpen 2016 - 19:09 | jakub novak | No nevim, koupil jsem si smart wi-fi zasuvku,...
Úterý, 2 Srpen 2016 - 18:34 | J D | ad 10) A jak to čidlo čtvrt metru pod zemí bude...
Úterý, 2 Srpen 2016 - 18:14 | HKMaly | 3) IMHO odpoved viz 6 - to, ze Brno neumi...
Úterý, 2 Srpen 2016 - 18:06 | HKMaly | Programatori maji mista jista. I kdyby od ted uz...
Pondělí, 1 Srpen 2016 - 12:51 | Jakub Rydlo | 1) Fantazii se sice meze nekladou, ale schopnosti...
Pondělí, 1 Srpen 2016 - 10:53 | Hel Jan | S tým poľnohospodárstvom súhlasím. Sadili pred...
Neděle, 31 Červenec 2016 - 20:40 | Dozdívka | Já to asi nechápu ale proč se tomu říká "*...
Neděle, 31 Červenec 2016 - 05:03 | BTJ | #1 a #2 bude obrovsky problem do budoucna pokud...
Sobota, 30 Červenec 2016 - 22:31 | J D | - Tak takové zemědělství bych vůbec nepodceňoval...

Zobrazit diskusi