CDR.cz - Vybráno z IT

Kdo vynalezl počítač? Stručný přehled historie PC od 17. století po současnost

nepřehlédněte
Na tuto otázku není snadná odpověď, a to kvůli mnoha různým klasifikacím počítačů. První mechanický počítač, který zhotovil Charles Babbage v roce 1822, se vůbec nepodobá tomu, co by dnes většina považovala za počítač. Proto není od věci sestavit seznam většiny počítačových prvenství, počínaje Difference Engine až k počítačům, které používáme dnes.

Kdy bylo poprvé použito slovo „počítač“? 

Slovo „počítač“ se poprvé objevilo v roce 1613 v knize The Yong Mans Gleanings od Richarda Braithwaita, kde popisovalo člověka, který prováděl výpočty. Definice počítače zůstala stejná až do konce 19. století, kdy průmyslová revoluce dala vzniknout mechanickým strojům, jejichž primárním účelem bylo právě počítání.

První koncept mechanického počítače

V roce 1822 Charles Babbage konceptualizoval a začal vyvíjet tzv. Difference Engine, který je považován za první automatický výpočetní stroj, jenž dokázal aproximovat polynomy, vypočítat několik sad čísel a vytvořit tištěné kopie výsledků. Babbage získal určitou pomoc s vývojem Difference Engine od Ady Lovelace - první počítačové programátorky. 

Zdroj: Shutterstock

V letech 1847-1849 vytvořil Babbage kresby pro Difference Engine č. 2. Druhá verze zařízení byla prvním univerzálním počítačem, který mohl být využit i pro jiné věci kromě výpočtů, nicméně Babbage kvůli financím nebyl nikdy schopen dokončit plnohodnotnou verzi tohoto stroje. V červnu 1991 Londýnské muzeum vědy ho však k dvoustému výročí Babbageova narození dokončilo a nyní obsahuje 8 000 dílů a váží přes 4 tuny.

První stroj pro záznam a ukládání informací 

Herman Hollerith v roce 1890 vyvinul metodu pro záznam a ukládání informací na děrné štítky, která měla sloužit pro americké sčítání lidu. Jeho stroj byl přibližně desetkrát rychlejší než ruční počítání a ušetřil tak sčítacímu úřadu miliony dolarů. 

Tento muž také později založil společnost, kterou dnes známe jako IBM. 

První programovatelný počítač

Němec Konrad Zuse zhotovil v obývacím pokoji svých rodičů v letech 1936 - 1938 zařízení Z1 - první elektromechanický binární programovatelný počítač a první funkční moderní počítač. 

První koncepty toho, co dnes považujeme za moderní počítač 

Základem pro teorie o počítačích se stal Turingův stroj, který byl poprvé navržen Alanem Turingem v roce 1936. Jeho zařízení tisklo symboly na papírovou pásku způsobem, který napodoboval osobu podle několika logických pokynů. Bez těchto základů bychom rozhodně neměli počítače, které známe dnes.

Zdroj: Wikipedia

Později v roce 1943 byl představen první elektrický programovatelný počítač vyvinutý společností Tommy Flowers s názvem Colossus, který měl za úkol pomoci britským vojákům číst zašifrované německé zprávy.

První digitální počítač 

ENIAC (Electronic Numerical Integrator and Computer) alias „The Giant Brian“ (1945) byl první elektronický univerzální digitální počítač. Byl plně přeprogramovatelný, a tak dokázal vyřešit komplexní řadu problémů. Vyřešit výpočet mu trvalo „pouhých“ 20 sekund oproti 40 hodin u mechanických počítačů. Obsahoval 20 000 elektronek, 7 200 krystalových diod, 70 000 rezistorů, 10 000 kondenzátorů a 5 000 000 ručně pájených spojů. Vážil téměř 28 tun a jeho výroba stála kolem 12 mil. Kč (v dnešní době  160 mil. Kč).

ENIAC spotřeboval ohromujících 150 kW elektřiny, což vedlo k pověsti, že kdykoli byl zapnut, světla ve Philadelphii ztmavla.  

Zdroj: Shutterstock

První elektronický počítač s uloženým programem

První počítač s elektronickým uloženým programem byl Manchester Baby (1948). A ačkoliv nedisponoval složitějšími a lepšími funkcemi než jeho předchůdci, byl to první počítač, který ukládal svůj program digitálně (nikoli přes dráty a přepínače).

Druhý počítač s uloženým programem byl rovněž britský: EDSAC, sestrojený a navržený Mauricem Wilkesem z matematické laboratoře University of Cambridge v Anglii. EDSAC provedl svůj první výpočet 6. května 1949. Byl to také první počítač, na kterém byla spuštěna grafická počítačová hra „OXO“, implementace piškvorek.

První počítačová společnost 

První počítačová společnost nesla název Electronic Controls Company a byla založena v roce 1949 J. Presperem Eckertem a Johnem Mauchlym, stejnými jedinci, kteří pomohli vytvořit počítač ENIAC. Firma byla později přejmenována na EMCC - Eckert-Mauchly Computer Corporation - a vydala několik počítačů pod názvem UNIVAC.

První tranzistorový počítač 

Prvním plně tranzistorovým počítačem v Evropě - možná na celém světě - byl Harwell CADET (tranzistorový elektronický digitální automatický počítač) a poprvé běžel v únoru 1955. 

Dalším uchazečem o titul „první plně tranzistorový počítač“ je kalkulačka IBM 608, představena v dubnu 1955. Existuje nějaká pravděpodobnost, že byla zhotovena ještě před Harwell CADET, ale nikdo si tím není zcela jistý. IBM prohlašuje, že jejich kalkulačka je „první plně komerčně prodávaný počítač“ a „první kompletně tranzistorový počítač dostupný pro komerční instalaci“.

Zdroj: Wikipedia

První osobní počítač (PC)

S frází „personal computer“ přišel v roce 1975 Ed Roberts, když představil svůj Altair 8800.  

Altair se stal obrovským úspěchem navzdory své naprosté neužitečnosti. V základní konfiguraci jste s ním prostě nic neudělali - měl „obrovskou“ 256 bytů velkou paměť, nešel připojit k monitoru ani tiskárně, neměl klávesnici, ani neuměl nahrávat program z kazet či disket. Jeho jedinou výhodou byl rozšiřující slot S-100, díky němuž se dal rozšiřovat a učinit použitelným. V onom jitřním čase mikropočítačů však tato výhoda byla pouze zdánlivá – ještě jaksi neexistovalo nic, co by se do něj dalo zastrčit.

To se však po pár letech změnilo a začaly pro něho být vyráběny mnohé rozšiřující karty. A tak se z toho dost nepraktického základu dal vytvořit skutečně použitelný počítač – rozšířit jeho paměť, připojit klávesnici, připojit magnetofon jako záznamové médium, posléze bylo možné i připojení monitoru či modemu.

 

Zdroj: Wikipedia

První notebook/přenosný počítač 

IBM 5100 je první přenosný počítač, který byl uveden na trh v září 1975. Počítač vážil 25 kilo a měl pětipalcový CRT displej, páskovou mechaniku, 1,9 MHz PALM procesor a 64 KB RAM.

Za první skutečně přenosný počítač je však považován Osborne I, který vyšel v dubnu 1981 a vyvinul ho Adam Osborne. Tento model vážil necelých 11 kilo, měl 5palcový displej, 64 KB paměti, dvě 5 1/4“ disketové mechaniky, operační systém CP/M 2.2 a obsahoval modem.

 

Zdroj: Wikipedia

První Mac

Steve Jobs vydal první Macintosh v roce 1984. Měl 23cm CRT monitor a byl dodáván s klávesnicí a myší. Měl také rukojeť, takže by mohl být teoreticky považován i za „přenosný“.

Zdroj: Shutterstock

Takže… kdo vynalezl počítač?

Kdo tedy vynalezl počítač? Byl to Babbage, Zuse nebo někdo jiný? Jistě existuje ještě spousta dalších lidí a jejich stroje, kteří se podíleli na vývoji počítačů a které nejsou v tomhle článku. Jedna věc je ale jistá: trvalo několik století zhotovit počítače, které známe dnes, a rozhodně za tím nestojí pouze jeden člověk.

Diskuse ke článku Kdo vynalezl počítač? Stručný přehled historie PC od 17. století po současnost

Středa, 3 Srpen 2022 - 11:14 | Hugo Hugo | Kontrolní otázka: procesor se neskládá výhradně z...
Středa, 3 Srpen 2022 - 09:50 | Jirka1 | No to je fakt vysvětlení jako noha. 1000 hradel...
Středa, 3 Srpen 2022 - 08:29 | Hugo Hugo | Nejjednodušší vysvětlení by bylo asi takovéto....
Úterý, 2 Srpen 2022 - 17:42 | dfx | Samozrejme v tranzistore nie je mechanický spínač...
Úterý, 2 Srpen 2022 - 13:12 | Jirka1 | A chápeš, jak funguje elektrický obvod, proč...
Úterý, 2 Srpen 2022 - 11:02 | peliculiar | Já děkuju všem za snahu mi to přiblížit, ale...
Pondělí, 1 Srpen 2022 - 10:15 | Jon Snih | To nějak nesedí. Pyramidy přece postavil Asterix...
Pondělí, 1 Srpen 2022 - 07:43 | johnthelittle | pres XOR jsem vytvoril trizeni dat v pameti,...
Pondělí, 1 Srpen 2022 - 03:37 | dfx | Od nejakého napätia systém považuje tranzistor za...
Neděle, 31 Červenec 2022 - 23:41 | Jirka1 | Tranzistor ovšem může být taky libovolně "...

Zobrazit diskusi