CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Kdo vynalezl počítač? Stručný přehled historie PC od 17. století po současnost

The machine was a device that printed symbols on paper tape in a manner that emulated a person following several logical instructions.

"Jeho zařízení tisklo symboly na papírovou pásku způsobem, který napodoboval osobu podle několika logických pokynů."

Takže opět vykradený článek prohnaný přes Google Translator a šup pro provizi.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A jinak to není nadsázka, dal jsem zmíněnou větu do Google Translatoru a vyleze z toho přesně ta paskvilní podoba, jako je v "článku". Přemýšlím, zda se to dá nějak ještě okomentovat, ale nenacházím slušný výraz...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A na to jsi přišel sám, nebo ti k tomu dopomohly autorkou uvedené zdroje? Proč vlastně mají česky psané weby návštěvnost, když si můžou číst web přes google translátor...?
;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to souvisí jako jak? Některé věty nedávaly smysl, jak to autorka zamýšlela, takže jsem hledal ve zdrojích, odkud to vychází. Načež mi to vrtalo hlavou, tak jsem zmíněnou anglickou větu hodil do translatoru. K mému neuvěření z Googlu vypadlo přesné znění jako ve článku. A ano, to ať si raději lidi přečtou originál z translatoru, než článek tvářící se jako profesionální práce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A hlavně doufám, že tím nebylo myšleno, že je toto snad v pořádku. Nemám nic proti překladům zahraničních článků, to je naprosto v pohodě. Ale i to se musí udělat profesionálně, aby informace měly hlavu a patu. Kvalitní překlad je základ, a znalost a zájem o tématiku by rozhodně neškodila. Přebrat nesmysly z translatoru považuju za šlendrián a jestli to autorka nedělá zadarmo, tak bych se musel studem propadnout, vzít si za tohle peníze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co počítač z Antikithery? Ten se nepočítá?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bavíme se tu o digitálních počítačích, takže nepočítá, protože to byla analogová mašina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Četl jste to vůbec? "Autorka" zmiňuke i analogové přístroje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tož zmiňuje, ale prvni digitální byl Babbage. Pokud chcete vzít v úvahu i analogové, tak můžeme začít třeba slunečníma hodinama, to je taky analogový počítač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

toto bohuzel patri do sekce zakazane historie...
Stejne jako i kdyby vedeli, kdo skutecne postavil pyramidy, tak to nikdy nereknou :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To vie predsa aj malé decko - https://www.youtube.com/watch?v=EklZzSVaQNs

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nějak nesedí. Pyramidy přece postavil Asterix s Obelixem, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já se v těchto věcech (matematika, fyzika) nevyznám. Dá se nějak "snadno" vysvětlit jak křemík může zpracovávat ty objemy dat, programy a tak. Tak nějak si to umím představit na mechanických strojích. Ale nikdy jsem nedokázal pochopit, jak se může "oživit" kus křemíku, nebo i jeho předchůdců, zkrátka už plně digitální počítače. Doufal jsem, že v článku najdu i na toto odpověď. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítač se skládá z několika částí. Jsou tam kombinační obvody, které ze vstupů udělají výstupy. Nejjednodušší je negátor, když na vstupu je vysoké napětí, na výstupu je nízké a naopak. Z tranzistorů to není těžké postavit. Složitější mají jen víc vstupů. Hodně složitý kombinační obvod může být třeba sčítačka, která sečte dvě čísla na vstupu. Druhým dílem skládačky jsou paměťové buňky, což jsou třeba bistabilní obvody, které jsou stabilní ve dvou stavech. S vysokým a nízkým napětím. Když se tam přivede vstup, tak se překlopí do toho stavu a po odpojení vstupu v něm zůstane. Pak odpojovače, které spojují nebo odpojují jednotlivé části. A oživuje to oscilátor, což je kmitající krystal. Ten dává pravidelné pulzy, které periodicky připojují a odpojují paměťové buňky přes kombinační obvody k dalším paměťovým buňkám a tím upravují jejich obsah a vlastně realizují výpočet.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

My sme mali na škole to šťastie (tak to vidím teraz), že sme preberali assembler 8051 a 8086, logické bloky CPU, logické entity ako AND, OR, NOT, XOR, NOR a celkovo princíp ako CPU funguje, čo sú IRQ, NMI... Vysvetliť teraz niekomu od piky ako funguje modrené x86 CPU by bolo na guľku do hlavy :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to "jednoduché". Tranzistor môže byť otvorený alebo zatvorený. Otvorený tranzistor znamená, že tečie cez neho prúd a napätie je blízke nule. Zatvorený tranzistor znamená, že prúd cez neho netečie ( aj keď to nie je úplne pravda, lebo nejaký prúd maličký prúd môže cez neho tiecť aj keď je zatvorený ) a nejaké napätie je na ňom, to napätie závisí od výrobnej technológie. Inak povedané, otvorený tranzistor znamená logickú nulu a zatvorený tranzistor znamená logickú jednotku. Alebo aj naopak, je to vec dohody. A z jednotlivých tranzistorov sa dajú poskladať logické obvody, napríklad logický súčet, logický súčin, negácia, XOR, ... . A z logických obvodov sa dá vytvoriť napríklad sčítačka. Dnešné procesory už majú aj viac ako 10 miliárd tranzistorov, preto sú tak zložité a už dokážu dosť veľa urobiť za krátky čas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tranzistor ovšem může být taky libovolně "přiotevřený". Na základě toho funguje analogová technika :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od nejakého napätia systém považuje tranzistor za zatvorený a vtedy je to jednotka. Takto funguje digitálna technika :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pres XOR jsem vytvoril trizeni dat v pameti, vcetne puleni intervalu, fungoval skvele na male objemy dat, jako derna paska ( omezena velikost pameti, r. cca 1985)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já děkuju všem za snahu mi to přiblížit, ale nechápu jedno ... Ten kus křemíku nemá pohyblivé části, jak se tedy mohou obvody otevírat a zavírat? Z toho co jste psali se to řídí přívodem napětí, ale opět nechápu jak se tomu správnému obvodu (tranzistoru) to napětí dodá nebo odebere (správná adresace)? Jak jsem psal, u těch mechanických to nějak pobírám, ale u kusu křemíku bez pohyblivých částí nechápu jak mohl nahradit ty mechanické a ještě to posunout o mnoho úrovní dál.

Stalo se ... Jen mi to hlava nebere jak se to podařilo a rád bych alespoň pochopil princip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A chápeš, jak funguje elektrický obvod, proč svítí žárovka? Tam se taky nic mechanického nepohybuje (kromě páčky vypínače :-) ).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme v tranzistore nie je mechanický spínač. Tu je popísané, ako funguje tranzistor.

https://www.onsemi.com/PowerSolutions/content.do?id=18459

Tam je popísaný princíp zosilňovacieho účinku tranzistora, ale to je jedno, podobne to funguje aj v procesoroch, len nie je nutné napätie ani prúd zosilňovať.

Dôležité je vedieť, čo je PN prechod a kedy cez neho prechádza prúd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejjednodušší vysvětlení by bylo asi takovéto. Člověk je zvyklý na analogový svět, který ho obklopuje. Základním principem analogového světa je, že kvantita nemůže změnit kvalitu. Když budu mít kamení, můžu ho na jednu hromadu sypat kolik chci, a nikdy se nepromění v dřevo.
Tohle v digitálním světě neplatí. Digitální svět se skládá z jednoho jediného prvku - hradlo nand. A kvalita (schopnosti) celku jsou závislé na počtu tohoto základního prvku (HW kvantita) a způsobu jejich vzájemného propojení (SW kvantita).
Takže v digitálním světě je možné sypat kamení na jednu hromadu tak dlouho, až se změní ve dřevo. A to je pro "obyčejné" (analogové) lidi dost těžko představitelné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to je fakt vysvětlení jako noha.
1000 hradel NAND bude pořád tisíc hradel NAND. Procesor z nich udělá až jejich způsob zapojení. Stejně tak jako v analogu bude 5 tranzistorů pořád jen 5 tranzistorů a až způsob jejich propojení určí, zda to bude rádio nebo magneťák nebo to hradlo NAND. A když jich přihodím dalších 20 tak třeba TV nebo další hradla navíc...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kontrolní otázka: procesor se neskládá výhradně z hradel nand? Viděl jsi někdy blokové schéma procesoru? Která část obsahuje něco, co se nedá rozložit pouze na hradla nand? Ty miliony tranzistorů na substrátu křemíku jsou i něco jiného, než hradla nand?
Někde jsem tvrdil, že 20 hradel nand navíc udělá z procesoru telku?
Obecně se každé digitální zařízení skládá ze vstupního interfejsu, obecně třeba klávesnice, výstupního interfejsu, obecně nějaký displej, a mezi tím vlastní digitální zařízení . A u toho je rozdíl mezi digitálními hodinami a kalkulačkou jaký? Je tam něco jiného, než hradla nand? A nechceš mě přesvědčovat, že digitální hodiny umí úplně to stejné, co kalkulačka. Že ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.