CDR.cz - Vybráno z IT

Kindle Voyage: Nejlepší čtečka současnosti, která vám udělá díru do peněženky

nepřehlédněte
Kindle Voyage 11
Nejlepší z elektronických čteček v portfoliu Amazonu nabízí skvělou výbavou, ale už ne tak skvělou cenu. Vyplatí se investovat téměř 7 000 Kč do Kindle Voyage, nebo postačí levnější modely?

Když před více než půl rokem uvedl Amazon nejnovější ze svých čteček v podobě Kindle Voyage, názory recenzentů se lišily. Někdo jej chválil, jiný si stěžoval na vysokou cenu. My jsme čtečku měli možnost otestovat dlouhodobě a přinášíme vám několik postřehů z jejího používání. Vyplatí se po takto dlouhé době stále čtečku kupovat a klesla už vysoká cena níže?

Kindle Voyage Kavarna

Displej a výbava na jedničku

Dotykový 6" displej na první pohled potěší jemným rozlišením 300ppi, což odpovídá hodnotám, které by v Apple označili za "retina" displej. Zkrátka a dobře je opravdu jemný, 1440 x 1050 obrazových bodů je skvělá hodnota, což je při vykreslování fontů znát a při detailním pohledu nejsou pixely vidět. Oproti Kindle 5, který jsme měli pro srovnání, je rozdíl určitě patrný.

Kindle Voyage 10Kindle Voyage 8

Čtečka Kindle Voyage
Rozměry162 mm x 115 mm x 7.6 mm
Hmotnost180 g
Displej6" (15,24 cm), Carta E-Ink – podsvícený s automatickým jasem (patentováno), 1440 x 1050 pixelů, 300 dpi, 16 odstínů šedé
NapájeníNabíjení přes USB. Adaptér na české zásuvky je součástí balení 
BaterieVnitřní dobíjecí, výdrž cca 4 týdny. Při zapnuté bedrátové síti 3 týdny,*
PaměťCelkem 4 GB, pro uživatelská data cca 3,35 GB
Konektory

USB 2.0 (micro-USB) pro připojení k PC nebo Mac pro nahrání knih a dokumentů z počítače

Wi-Fi - 802.11b nebo 802.11g

Podporované formáty

eknihy

Kindle 8 (AZW3), Kindle (AZW), PDF, TXT, MOBI, nechráněné MOBI, PRC

konverze HTML, DOC, DOCX, RTF, JPEG, GIF, PNG, BMP přes email a stažení zdarma přes USB.

Ostatní vlastnostiOtáčení na výšku, podpora českých fontů
LokalizaceLokalizace není, české znaky fungují standardně
Obsah baleníKindle Voyage WiFi latest generation, USB kabel, nabíjecí adaptér (CZ zásuvka), stručný návod ENG, návod CZ, originál krabice, obal, LCD Protector, záruční list, DVD
Variantyblack (černá)

Dotyková vrstva je tvořená sklem, které naštěstí díky speciální úpravě povrchu chemickým leptáním není lesklé. Při čtení na přímém slunci tak nedochází k nežádoucím odleskům. Aby Amazon umocnil dojem z dobré čitelnosti na světle, je v základním nastavení neustále zapnuté podsvícení displeje. To sice dojem bělosti umocní, ale za cenu snížené výdrže na baterii. Zajímavé je, že po vypnutí podsvícení se displej jeví více žlutý, než u běžného Kindle 5.

Díky podsvícení si skvěle počtete i v naprosté tmě. O intenzitu osvětlení se postará vestavěný senzor okolního jasu. Ten můžete samozřejmě i vypnout a nastavit určitou stálou hladinu podsvícení. Jestliže měly předchozí modely v podobě Paperwhite 1 a 2 dobře vyřešené rovnoměrné podsvícení, Voyage má podle některých uživatelů v tomto ohledu nedostatky. Mluví se hlavně o nerovnoměrnosti podsvícení, kdy je jedna polovina displeje méně výrazná, případně podsvícená jinou barvou, než ta druhá. To potvrdit nemůžeme.

Kindle Voyage 2Kindle Voyage Cdr 6

Bohužel je světlo místo bílé s lehkým nádechem modré. Každý preferuje jinou teplotu podsvícení, takže nechám na vás, zda je to klad či nedostatek.

Pagepress a výdrž baterie

Novinkou pro otáčení stránek jsou postranní klávesy, které staví na technologii Pagepress. Na první pohled vše vypadá, jako by se jednalo o další dotykový prvek, opak je pravdou. Vedle displeje po stranách se nachází čárka a malé kolečko. Pokud jste někdy měli v ruce předchozí generace čteček Kindle, jedná se o stejný princip.

Kindle Voyage Cdr 2

Dlouhé tlačítko slouží pro otočení stránky (lze samozřejmě i dotykem na displeji) a malé otáčí zpět. Tlačítka reagují na tlak a je tak potřeba trošku více zmáčkout, příčemž díky vestavěnému vibračnímu motorku dostane uživatel vibrační odezvu v případě otočení stránky. Osobně dávám přednost klasickým tlačítkům, která jdou lépe nahmatat a nakonec i mačkat.

Kindle Voyage Cdr 4

Při aktivním používání - cca půl hodiny denně - by měla čtečka zvládnout nějakých 6 týdnů. Při běžném používání se k nějakým 20 hodinám čistého času dostanete bez problémů. Záleží tedy jací jste čtenáři. Někomu to může stačit na týden, někomu na měsíc.

Kdo by chtěl, může mít za příplatek cca 2 000 Kč verzi s přístupem internetu pomocí 3G. Takto se budete muset spolehnout na WiFi, jako my u naší 4GB verze.

Doporučení na závěr - vážně za tu cenu stojí?

Kindle Voyage potěší hlavně skvělým displejem, který zatím nemá na trhu konkurenci. Zbytek výbavy je podobný jako o modelů Paperwhite, které taktéž sází na podsvícení a dotykové displeje. Boční tlaková tlačítka s odezvou v podobě vibrací jsou zajímavou volbou, ale z pohledu použitelnosti naprosto zbytečná. Voyage není špatným produktem, ale pokud budete před cestou na dovolenou vybírat novou čtečku, sáhněte raději po Paperwhite 2. Za cenu kolem 3 500 Kč dostanete velmi dobrou čtečku s dostatečným rozlišením.

Kindle Voyage Cdr 3

A nakonec neváhejte sami vyzkoušet, jaké rozlišení vám vyhovuje. Osobně u elektronické čtečky knih bohatě vystačím s rozlišením 167 PPI, které má starší nepodsvícený Kindle 5. I tam si počtu bez myšlenky na to, že bych viděl jednotlivé body. E-ink displej totiž i díky svému principu fungování viditelnými pixely příliš neruší. Čtečky se dají běžně vyzkoušet v showroomech prodejců, jako je Alza či CZC a občas na nějakou narazíte i u Datartu. Raději než po rozlišení, které v hodnotách kolem 1024 x 768 na 6" bohatě dostačuje, koukejte po jiných parametrech. Důležitá je dobrá podpora formátů, podsvícení a především vaše osobní zkušenost.

Blíží se Paperwhite 3, dorazí do konce června!

Uvidíme, co přinese nejnovější čtečka z rodiny Kindle Paperwhite, která na trh dorazí 30. června tohoto roku. Displej čtečky má být totožného rozlišení s modelem Voyage, přičemž sázet bude na stejné rozměry a design jako Paperwhite 2. Příští týden tak třeba budeme mít nástupce, který srazí cestu ostatních modelů zase o něco níže. A pak už třeba bude Voyage stát za zamyšlení.


Za poskytnutí čtečky Kindle Voyage děkujeme azmobil.cz

Nejlepší čtečka současnosti s výborným displejem
Logo 2

Zdroje: 

Vlastní

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kindle Voyage: Nejlepší čtečka současnosti, která vám udělá díru do peněženky

Sobota, 27 Červen 2015 - 19:10 | Noxik | Tak zrovna ta vodeodolnost se u domaci...
Pátek, 26 Červen 2015 - 12:54 | Tomáš Pejcha | trošku bych oponoval. Pocketbook opravdu nenabízí...
Čtvrtek, 25 Červen 2015 - 16:07 | Noxik | Diky, tohle je pro predstavu dostatecne. A...
Čtvrtek, 25 Červen 2015 - 10:24 | Pumx | Co se týče Pagepress, míru síly tlaku lze...
Čtvrtek, 25 Červen 2015 - 00:00 | peca | http://magazin.stahuj.centrum.cz/amazon-kindle-3-...
Středa, 24 Červen 2015 - 18:17 | HKMaly | "ale proč proboha (ještě pořád) neumí...
Středa, 24 Červen 2015 - 16:38 | Noxik | Mohl byste prosim upresnit, jak to myslite s tim...
Středa, 24 Červen 2015 - 11:17 | peca | Byl bych poněkud opatrný s tvrzením "...

Zobrazit diskusi