CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Stejná kvalita a menší velikost: Připravovaný standard H.265 zmenší velikost videa oproti současnému H.264 na polovinu

Co myslíte:
- Jak náročné bude procesorové enkódování a dekódování, ve srovnání s h.264, při stejném bitrate (nebo snad při stejné vizuální kvalitě...)?
- Implementuje Nvidia, Amd a Intel akceleraci i pro starší čipy?
- Ujme se to vůbec jinde, než ve warez sféře? :-) Youtube a jiné videoservery použijí vp8 kvůli licenci a kvůli Firefoxu, který MPEG nepodporuje. Na Bluray už to zpětně implementováno nebude, v TV vysílání momentálně frčí MPEG-2 a s h.264 se opatrně experimentuje, tudíž ani tvůrci settopboxů, televizorů, konzolí a stolních přehrávačů nebude nic tlačit k implementaci...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vyckaj casu. V roku 2020 budu vsetci hromadne tie svoje 2K (full HD 1920x1080) H264 BluRay 10-15 GB ripy vymienat za 4K H265 (3840x2160) 20-30 GB ripy so 4x vyssim rozlisenim (velkost suborov bude len 2x vacsia, alebo dokonca len o niekolko desiatok % vacsia oproti sucasnym MKVckam, kedze kodeky sa vypiluju do dokonalosti). Ked filmy na PC zacinali pred vyse 10 rokmi, tak by bolo treba v trapnom DivX 3.11a datovy tok aspon 2000 kbps, aby to bolo porovnatelne s dnesnym x.264 na 800 kbps. Samozrejme take datove toky vtedy nikto nerobil, pretoze film by bol na 3 CDka. Kvalita filmov na PC bola v tych zaciatkoch 2000-2001 dost pofiderna... Podobne ako dnes zacinaju ludia vymienat svoje zbierky DVD ripov s dnes uz nedostatocnym rozlisenim pre vychutnanie si ostreho obrazu na 50 palcaku, za full HD ripy.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To mě přivádí na úvahu, odkud se v té kvalitě 4k bude ripovat. Bluray se ještě z nostalgie budou vydávat, ale furt ve stejné kvalitě jako dnes. Nový fyzický nosič už asi nebude, protože streaming má fixní náklady vždy o 100% nižší. A ten streaming bude v otřesné kvalitě stejně jako dnes, nový kodek nebo tlustší linka kvalitu nezlepší, ale jen umožní snížit náklady na bandwidth. A TV vysílání zas bude vycpané reklamama a overlayem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Kto vie, ale vyvoj podla mna smeruje ku 4K videu a OLED displejom. TV uz nebudu neforemne pristroje a krabice hrube 8 cm (primitivne trubicove podsvietenie), ani 2 cm s LED podsvietenim ci plazmy, ale mozno nejaka ani nie 1 mm hruba rolovacia folia na baze OLED. Samotna elektronika a konektory budu inde (v krabicke velkosti externeho disku), OLED displej v podobe platna bude iba zobrazovadlo. No a na take OLED platno s 2 m uhloprieckou treba 4K video. Tam uz si clovek super-vysoke rozlisenie aj vychutna, lebo napr. na nejakom 102 cm LCD si z troch metrov veru full HD nevychutnam, musim prist na cca 1-1,5 m.

Mozno ulohu nosica pre 4K video prevezme dnes veeeeeelmi malo rozsirene BR-XL (100 ci 128 GB), mozno nejake flash karty s DRM. Kto vie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Zájem na zmenšování datových toků videa má celá řada subjektů počínaje od poskytovatelů připojení k internetu přes mobilní operátory až po společnosti zajišťující přenos televizního vysílání apod." ...... A HLAVNE!!!:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím tomu snížení (opět) na polovinu. Podobná tvrzení tu byla už mnohokrát a zatím se všechno řešilo jedině Moorovým zákonem. Já bych odhadoval, že nejlepší implementace kodeku bude dnes tak na polovině velikosti, než MPEG 1 v roce 1998 ve stejné kvalitě.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"Zájem na zmenšování datových toků videa má celá řada subjektů počínaje od ......poskytovatelů připojení k internetu......"
Ibaze zrovna poskytovatelom pripojenia je to naprotiven lebo oni predsa potrebuju predavat trafic ;-) Mensi bitrate->mensitrafic-> menej penazi.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.