CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Konec roamingu? EU bude hlasovat za stejné mobilní poplatky doma a v zahraničí

Na jednu stranu je to pekne a zcela jiste logicke a do budoucna potrebne. Kdyz je to ta unie, tak to holt musi byt jak v USA. Ale problem je, ze v USA jsou prakticky jen dva operatori, kdezto v EU je jich aspon 50, ne-li vic. Kdyz by se pak lidi v CR rozhodli koupit simky u operatora v rakousku nebo polsku, kdyby byl vyhodnejsi, tak to mozou nasi operatori zabalit, zkrachnou a muzem zacit pouzivat znova pevne linky. Bud by tam musel byt hacek v tom, ze obcan muze mit operatora jen ve sve zemi, coz jde zcela proti EU, takze je to blbost. Nebo by museli mit vsichni operatori stejne ceny a nebo nejspis by museli vzniknout dva nebo tri, fakt velci jako v USA, kteri by meli pod palcem celou EU.
Chci jen rict, ze ikdyz to zni velmi lakave, logicky a ja bych byl taky vsema deseti pro, tak to nemusi byt tak jednoduche nasadit do praxe. Staci si predstavit, ze jeden titerny operator z vatikanu, zavede pausak 10Kc/mesicne za neomezene volani a internet ...... on se napakuje, vsichni lidi k nemu prejdou a ostatni operatori mu budou zadarmo delat devky v tom, ze za nej budou spravovat svoje rozsahle site po cele EU:o) .... proste jednoduche jako AT&T + T-mobile US, to nebude ...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"Staci si predstavit, ze jeden titerny operator z vatikanu, zavede pausak 10Kc/mesicne za neomezene volani a internet "

tím líp pro zákazníky, nemyslíš ? ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vatikan neni v EU, a stejne by jim takovy pausal neprosel i na to regulace a nejen v telekomunikacich mysli

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Především by se do poskytovani služeb, at uz jakýchkoliv, nemely vůbec srat zadne staty a EU a podobne.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

pokud neni volny vstup do daneho odvetvi tak se srat musi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To myslis jak?
Ze by nebylo 50 ruznych frekvenci pro 50 ruznych konkurentu?
Nebo jak to mam chapat?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Vsude jenom same kecy,ze stat by nemel zasahovat do tohodle, nebo regulovat tamto.
Uz mam dost vasich hloupych nazoru, ktere prosazujete jako "takhle by mel fungovat cely svet a ti, co se mnou nesouhlasi,jsou hlupaci."
Mam pro vas prekvapeni: Ti,co s vami nesouhlasi jsou VZDELANEJSI nez vy (pozor: slovem "vzdelanejsi" nerikam, ze jste idiot,ale to,ze o dane problematice maji vice informaci. )

Nektere veci proste musi by regulovane!

pripad 1)
Pekaři zbytecne moc zdrazi chleba a rohliky.
Tak si nekdo pronajme halu, postavi si tam pec a zacne pect a prodavat levnejsi rohliky a chleba.
Stat nemusi pekarstvi regulovat, protoze snadno vznika konkurence (tj. volny vstup do daneho odvetvi).

pripad 2)
Mobilni operatori se mezi sebou domluvili a drzi cenu volani prilis vysoko. Nekdo se pokusi vytvorit konkurenci,ktera je donuti stlacit ceny dolu...ale to neni jednoduche!
Pro zbudovani vlastni site musite stavet vysilace po cele republice, musite zaplatit za pouzivani licencovaneho frekvencniho pasma, musite zaplatit za vyuzivani ruznych patentu, musite rozjet velkou reklamni kampan,at se o vas lide dozvi...atd. atd.
V tomhle pripade konkurence vznika opravdu tezko (tj, NENI volny vstup do daneho odvetvi) a proto se stat snazi regulovat trh

pripad 3)
Kartelova dohoda o vysoke cene RAM pameti (napr. kauza v letech 1998-2002)
Chcete vytvorit novou firmu,ktera bude mit rozumne ceny: Pronajmete si halu, postavite tam vyrobni linky, pak si na vas konkurence posviti, ze porusujete jejich patenty... vy pak budeme muset zaplatit silene licencni poplatky, ktere vam pak zdrazi vase zbozi nad unosnou cenovou hranici.
Proc trestat umele vysoke ceny? Protoze opet NENI volny vstup na trh v danem odvetvi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jsou proste odvetvi, do kterych vstup nove konkurence je velmi velmi obtizne.

Myslite si, ze problem by byl vyresen zrusenim patentu?? Tim by ale doslo k zabiti veskereho vyzkumu novych technologii. Proc by firmy meli investovat miliardy do vyzkumu lepsich technologii,kdyz by pak veskera jejich konkurence ZADARMO zacala pouzivat vysledky jejich vyzkumu.
(mluvim o hardwarových patentech, ne o trollingu se softwarovými patenty...)

Timto vas zadam do budoucnosti: nehadejte se ohledne "ekonomiky a jeji regulace". Kdyz clovek (ktery nekolik studoval Ekonomiku) vidi ty vase nazory, tak se mu dela spatne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nebylo by preci jen jednodussi to zkusit ty firmy nechat alespoň zkusit?
Aneb ty vis, ze to nejde, takze to pro jistotu zakážeme, aby to nahodou někdo nemohl ani zkusit
Zvlastni logika.
Ja například před casem odebiral služby internetu a pevne telefonni linky, aniz bych mel zavedeny domu jakykoliv drat. Proc to slo, a přitom to nebyla firma, která by byla "mobilni operator"? Vzdyt by se jim to nemelo vyplatit, budovat vysilace, a tak, ne?
Doporucuji se podivat, co se stalo v somalsku v okamziku, kdy tam na par let zavladla v podstate anarchie s mobilnima operatorama a cenama volani.
(Vznikly desitky poskytovatelu mobilních služeb a ceny sly RADOVE dolu. Ne třebas 2x, ci 5x, ale o cele rady)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A tady nekdo umi obchazet fyzikalni zakony.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tezko odpovědět na něco takového, když není jasne, co tim minis.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

zvláštní, už si na to odpověděl (reakcí) a když nevíš co tím myslí není problém u něj, ale spíš u tebe (jelikož to všichni ostatní chápou) :)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Proc je to zvlastni?
Je něco zvláštního na tvrzeni, ze je tezke odpovědět na text, jenz nechapu?
Ok, tak když tak dobře chapes, tak me prosim pouc, jak to PRESNE myslel, na co presne reagoval...
Ono se to totiž muze vztahovat k několika ruznym informacim z mého předchozího textu a ja vazne NEVIM, ke které z nich se to vztahovalo.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

To je tvůj komentář natolik hloupý, že ta jeho věta může reagovat na víc věcí v něm obsažených ? ;-) (BTW není důvod ze sebe dělat ještě většího hlupáka zbytečným používáním caps locku)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To je smesne chachacha, tuze smesne chachacha....
Jinak predpokladam, ze s tim caps lockem to je takova drobna sebekritika, je to tak? V tom pripade to neres, v jednom dvou slovech, které chces zdůraznit, je to naopak v poradku...Sice nevim, proc zduraznujes zrovna "BTW", ale to je fuk, fakt..

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Srovnavat Somalsko se zememi EU je holy nesmysl. V Somalsku je uplne jina ekonomicka situace.

Za prve v Somalsku pred boomem nikdo nemel uplne pokryti a dominatni pozici, takze bylo dost prostoru pro vznik konkurence.
Navic v Somalsku se vubec neresi problemy jako je "licence" nebo "patent". V jejich zemi neni potreba ochrany duchovniho vlastnictvi, protoze u nich proste neexistuje pojem "vyzkum a vyvoj."

U nas: krome zminenych patentu je jeste problem v dominatni pozici tri operatoru Vodafone, O2 a T-Mobile. Trh je takzvane "nasyceny" a proto neni moc prostoru pro vznik konkurence.
A kdyz by se uz nekdo rozhodl "my to budeme delat levneji a lide k nam prejdou", tak jejich plany ztroskotaji na poplatcich za licence/patenty a pronajem ci vystavbou vysilacu. (tohle vse vam bude tlacit cenu nahoru)

Pokud si myslite, ze je tak snadna vytvorit noveho operatora, tak prosim.
Jestli dokazete na trh vstoupit, zajistit solidni pokryti a jeste zustat o hodne levnejsi nez konkurence, tak velmi rad prejdu k vasemu "Lojza Suchanek mobiles" ... Podle vas je to tak snadne, tak se predvedte ;-)

PS: "neni volny vstup na trh" neznamena, ze to nekde zakazal...proste je to "jenom" hodne komplikovane.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel, i kdybych to chtěl udelat, tak nemohu. Tedy ani nemůžeme zjistit, jestli by mi to slo ci ne, a jestli by to prosperovalo ci ne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.