CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Korejské stíhačky F-35A mohou být nasazeny v boji

Jihokorejci si F-35 nepořizují kvůli Severní Koreji, ale kvůli Japonsku, s nímž má stále napjatější vztahy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A taky jim je USA vnucují na odstrašení Číny - které je to u zadele.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zlodějská Kopírka jménem Čína je to tak u zadele že se zoufale snaží vytvořit něco co by alespoň vzdáleně připomínalo Stealth:) Stejně tak Rusko.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Kopírka má teď každoročně 2x víc mezinárodních patentů, než USA. Technologie stealth je profláklá už desítky let a obě země ji samozřejmě dávno používají.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Opět špatně proruský Oslíku.
http://www.osel.cz/9836-novy-cinsky-stealth-stihac-vyuziva-metamaterialy...
To že Čína něco ukradne a potom patentuje neznamená že původ je v Číně.Ale oni musí krást,doba levné výrobny made in china pomalu končí a nastupuje Indie a spol.Čína bude totálně v háji zeleném a dobře to ví.Zapad Čínu nepotřebuje ale opačně ano.Stačila kauza Huahej a je ,,významný,, čínský výrobce je bez USA v...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak máme říkat Vám? Vyhovovalo by vám např oslovení proušácký oslík?

V nedávném článku na diitu psali, že v pr** jsou americké firmy, protože Huawei nakupuje komponenty od japonských, čínských a tchaiwanských firem. Škody na obratu jsou v řádu desítek miliard USD. Tak jak to teda je?

https://diit.cz/clanek/huawei-se-jiz-zcela-obejde-bez-americkeho-hardwaru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klidně.USA je totiž náš spojenec a rozhodně neokupoval ČR jako Rusácko,že :)
Jediný kdo má nahnáno z cel je Čína.Výrobci z USA přesunou výrobu jinam a jede se dál.Ale kam bude vyvážet Čína ten svůj šrot to je jiná.
A krásný čínský koncentrák dostává jednu ránu za druhou.Sankce a cla,co jiného si Rejže může přát:)
Mimo této aféry probírané ve světě.
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/cina-britanie-vezeni-vzkaz-vanocn...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Uvěřím, až se to začne projevovat v číslech. Čína stabilní růst HDP kolem 7%, USA pouze 2,5%. Kolem roku 2000 měli v USA 9x vyšší HDP, $9 vs $1 trilión, loni měli v USA HDP vyšší pouze o 50% - $21 vs $14 triliónů.

https://mgmresearch.com/china-vs-united-states-a-gdp-comparison/

Jako každý správný Čech mám ke všem mocnostem rezervovaný postoj. Jsem samozřejmě rád, že jsme v NATO, v nejsilnější vojenské organizaci. Ale nedělám si vůbec žádné iluze, že kdyby došlo na lámání chleba, klidně nás hodí přes palubu, pokud by zjistili, že se jim ekonomicky nebo politicky nevyplatí bojovat kvůli nám třeba s Ruskem nebo Čínou. Však k tomu už mnohokrát v historii došlo, naposledy před druhou světovou válkou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Koukám další boj s bojovníky za "demokracii" kde pro ně všechno z USA je super a všechno z ruska či číny musí být šrot :0))
Zatím to vypadá, že je jen otázkou času (a to ne moc velkého) než Čína předběhne USA (a ti se toho oprávněně bojí). A nejsou sami jsou tu i další velké země které rostou a mají daleko větší lidský potenciál než spojené státy, například indie (což je vlastně největší demokracie na světě ale žít by tam člověk taky moc nechtěl).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono se dobře roste prakticky z nuly že:Strýček Mao přivedl Čínu na pokraj hladomoru a kdo mohl utekl.A srovnávat ekonomiku svobodné země a totalitní kopírky,jako vážně? Až nastoupí Indie budou mít soudruzi z Číny fakt problém.Už teď jim to trochu drhne:
https://www.irozhlas.cz/ekonomika/cina-ekonomika-vyvoz-dovoz_1910140831_zit

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máte krátkou paměť. Přes palubu nás hodili i v 68 roce. Stále omlyvany pakt Rusko-Německo na rozdělení Československa totiž po válce pozbil pravosti a byl jako všechny předválečné "úmluvy" anulovan. Jen se furt někomu hodí se na to odkazovat aby byl dnes zadobře (Anglie, Francie). A těch zrad bylo historicky více. Němci (3x), Švedi, Polaci (2x) Rakušané, Francouzi s Anglicanama (2x). A v drtivé většině díky místním podrazakum. Všichni plivaji na rusaky a zapomínají na to kdo u nich zaloval a kdo je sem volal. Nebyt těchto zradcu, mohli jsme být mimo komunisty jako Poláci. Ale holt je snazší obviňovat treba Rusko i když náš problém je hlavně rozdělené hospodářství na přání EU. A souhlasím s vámi, v případě lámání chleba nás hodí přes palubu klidně znovu. Nejsme tak velký a beztak by si nad nejraději roztrhali Poláci s Němci a Rakusakama.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jasně. Rusové vlastně vůbec nemůžou za to, že nás obsadili, žejo....

Neuvědomuješ si, že takovoudle demagogií, kdy srovnáváš úplně nesouměřitelná zla: kdy srovnáváš to, že někdo někomu nepomohl, s tím, když někdo na někoho zaútočil, zmlátil ho a okrad - jen Rusku ještě víc škodíš?

Že tím jen ukazuješ, že Rusko v jeho "interpretaci dějin" podporujou jen demagogové?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro indformaci obsadil nás sovětský svaz spolu s Maďarkem, Polskem, Bulharskem atd.. jeho součástí byla mimo jiné i ukraina ale kupodivu demagogové obviňují čistě "rusy"...
Mimochodem když tu zase lžeš o ruské interpretaci tak:
ČT24 : "Zatímco však bývalý ruský prezident Boris Jelcin odmítal jakoukoli odpovědnost Ruska s tím, že šlo o čin SSSR, jeho nástupce Vladimir Putin v roce 2006 při návštěvě Prahy přiznal morální odpovědnost Ruska za invazi."...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to plácáš za kraviny? Invazi a potlačení ,,kontrarevoluce,, naplánovala Moskva a nikdo jiný.A vzhledem k tomu že Rusák sám sebe pasuje na nástupce CCCP a obdivuje dobu CCCP a masového vraha Stalina je obviňování Rusů zcela na místě.Která jiná současná země tak překrucuje fakta jako Rus a neváhá vytvářet neexistující bitvy? Dnes se Rusko řadí k takovým ,,elitám,, jako je Severní Korea,Irán a Čína.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SSSR v tu dobu Polsko, Bulharsko atd... ovládal. Tedy může i za jejich zločiny.
A žádný jiný nástupnický stát nelituje zániku SSSR, ani se k odkazu SSSR nehlásí tak, jako Rusko.
Až bude Rusko odsuzovat zločiny SSSR a Stalina podobně, jako např. v Německu odsuzují zločiny nacismu, nikdo nebude Rusko za to popotahovat. V situaci, kdy je masový vrah Stalin Ruským národním hrdinou, tak si za to mohou sami.

"jeho nástupce Vladimir Putin v roce 2006 při návštěvě Prahy přiznal morální odpovědnost Ruska za invazi."..."
Ano, před patnácti lety Putin mluvil podstatně jinak, než dnes. Dnes bez problémů běží v Ruské státní televizi pořad, kde se invaze a obsazení ČSSR označuje za "pomoc". O to je to ale právě horší.

Když je zkreslování historie "produkt minulosti", tak se to dá ještě nějak omluvit jako "setrvačnost". Když ale nějaký stát začně takto zkreslovat historii a tím omlouvat své předchozí agrese, a zároveň začne napadat okolní státy, tak je to prostě nebezpečný agresor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase hlody místní propagandistická úderka má zase větší váhu slova než prohlášení oficiální státních příslušníků :0))))
Podle téhle logiky bychom byli zastánci rakouské monarchie, protože tu máme její zastánce a obhájci legálnosti zásahu v 69 protože tu máme pár pomýlených komunistů co tomu věří...
(mimochodem zločiny stalina svého času odsoudili už sami komunisti v sovětském svazu a fakt mi není jasné jak si zas přišel na to že by to nějak souviselo s akcemi v 68 roce).
Fakta mluví jasně a snaha napadat rusko za každou cenu je docela ubohá a profláknutá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"než prohlášení oficiální státních příslušníků"
Ano, přesně jsi se vystihl. Hodnotíš země nikoli podle jejich činů, ale podle jejich propagandy.

Rozumný člověk hodnotí země podle činů. Tedy např. podle toho, jestli v té zemi je přípustné pustit v televizi dokument, oslavující zločin a agresi.
Anebo jestli je pro tu zemi přípustné

"protože tu máme její zastánce... protože tu máme pár pomýlených komunistů co tomu věří..."
Jsi demagog, srovnáváš hodinky a holinky. Je rozdíl, jestli je v zemi pár extrémistů bez podstatného vlivu na dění v zemi, a když státní média vysílají pořady oslavující zločiny a nikdo v zemi se proti tomu nijak neohradí a prezident té země posílá své vojáky krást území sousedů.

Až bude v Rusku Stalin podobně sprosté slovo, jako je Hitler v Německu, a až Rusko přestane okrádat sousedy, nikdo rozumný Rusku o hlavu Stalina otloukat nebude. Dokud je ale Stalin považován za největšího Rusa, a dokud Rusko bude stejně jako Stalin okrádat sousedy, tak prostě bude Rusko bráno jako země, kde oslavují masové vrahy a pokračují v jeho politice.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jelcin možná neudělal žádné oficiální prohlášení za Rusko, ale invazi odsoudil. A hlavně zpřístupnil archivy a nechal v nich historiky skutečně bádat. Takže za něj vyšel na světlo zvací dopis stejně jako zápisy porad vedení KS, kde se invaze chystala. Putin, to je jiný pašák, ten ty archivy nechal zase zavřít...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V 68? Méně překrucování reality a více faktů.V 68 ale i dříve Maďaři či Poláci byly státy Východního bloku nikoliv o svoji vůli ale po dosazení loutkových vlád řízených z Moskvy.Copak měl asi západ dělat? Riskovat atomový střet ? A v 38/39 prostě Anglie a Francie respektive někteří jeho představitelé věřili že ústupky vůči Německu zabrání další velké válce,v optice té doby zcela pochopitelné.
Pročpak asi ,,slavná,, Rudá armáda stála před Varšavou a nechala Němce povstání potlačit...Protože Rusům náramně vyhovovalo že pravicové odbojové skupiny budou zničené.Stejně tak bylo pro Ivana důležité aby ,,osvobodil,, Prahu a co na tom že Patton stál pár desítek kilometrů a mohl ihned zasáhnout.Soudruzi si již připravovali příchod k moci.
A že CCCP napadlo Polsko je neokecatelný fakt,stejně tak jak napadlo Finsko.To že tam dostalo CCCP neskutečně nařezáno je věc druhá:) Ostatně ono je dost náznaků že Stalin chtěl zaútočit na Evropu,jenom ho Hitler o pár týdnů předběhl.
A co se týče dneska.Někdo prostě bude básnit o RVHP a Varšavské smlouvě a kydat špínu na NATO a EU.Chápu zaostalé chudnoucí Rusko je ráj na zemi :) Jenom blázen by dnes s ním chtěl mít něco společného vojensky a ekonomicky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lež. V 68 bylo státem "východního bloku" i takové rumunsko a intervenci odmítlo....
Zbytek opět nesouvisející bláboly mimo téma...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rumunsko bylo podstatně nezávislejší na SSSR, než např. Polsko a Maďarsko. Bylo, podobně jako Jugoslávie, mimo přímý vliv SSSR. To lze doložit mnoha fakty, ale asi nejzřetelnější je ten, že na jeho území nebyla sovětská vojska. Např. Polsko bylo od druhé světové sověty přímo obsazeno a Maďarsko bylo nejenže obsazeno, ale jakékoli protisovětské proudy tam byly zlikvidovány v 56 při potlačení protitotalitního povstání.

Takže Tvůj argument je nesmyslný a jen ukazuje, jaké mezery máš ve své znalosti evropské historie.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne není nesmyslný i ostatní mohli odmítnout jenže oni se naopak přidali a pomáhali... jenže to se někomu nehodí do krámu co...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo to jsou Ti oni? Tím myslíš sověty dosazenou vládu v sovětskou armádou obsazené zemi?

Blábolíš nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, jistě tak jako Maďaři mohli odmítnout v roce 1956.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opět nesmysl...Rumunsko byla diktatura ale mimo ,,socializmu,, si od Moskvy drželo odstup a neváhalo koketovat i s západem.
Tvoje snaha okecat agresivitu Moskvy je až dojemná ale marná.Rusák měl nahnáno že volnější poměry v ČR. před invazí ,,nakazí,, ostatní členy bloku proletářů.
Reagan zcela po pravdě označil CCCP za říši zla.A současné Rusko toužebně brečí že CCCP již není.Co dodat,Rusko...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další přemnožený blbec s právem klást vajíčka...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no jo klasika jižní korea se zadlužila v usa na pár 10 let za nakup letedle
nevím jestli byla zveřejněna cena ?
navíc pokud se nepletu tak ty slavné neviditelné letadla už bez problemu odhalovala radar TAMARA a ten novější (jmeno nevím ) jelikož jsem ho mněly my, tak rusové ho mněly taky , tím padem i china a severní korea taky :)
jak že to bylo v jednom ze stártreku ? ten klingonsky kram musí mít vystupni trysky :) tim naražím na to že každé letadlo rozraží vzduch a má vystupní trsky :) hodně lidi žije v domnění že se pořát musí používat klasicky radar který pracuje na odrazu vyslaného signálu , dneska je doba jinde pokud se nepletu tak TAMARA pracovala jako dopleruv radar, pokud si pamatují z dokumentu v tv nebo kde to bylo tak musely být 2 nebo 3 tamary rozmístěné od sebe , (a zbytek si dohledeje nejsem google )

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

100x vyvrácený blábol.Tamara je sama o sobě Stealth rozhodně nezachytí navíc je sakra rozdíl mezi tím detekovat a zaměřit víme?:)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Každopádně je to zajímavá technologie, nedávno jí od nás okopírovali němci - https://www.hensoldt.net/products/radar-iff-and-datalink/twinvis-passive... . I ta německá kopie, má sloužit jako radar včasné výstrahy, podobně jako Tamara a Věra.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pasivní radary není nic, co by někdo od někoho kopíroval, je to dávno známej koncept - kterej není moc používanej, protože má své problémy, a pro detekci stealth není nijak lepší, než normální bistatitický radar.

Bistatické radary se pak nepoužívají skoro vůbec, protože jejich přednosti jsou podstatně menší, než jejich problémy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pasivní radar je sám o sobě k prdu.Stealth je obtížně detekovatelný nikoliv ,,neviditelný,,A USA má v tomto náskok desítky let.
V tomto je vysvětleno jak a co detekoval ,,německá Tamara,,

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je systém PCL , ne kopie našich korelačních pátračů, do nichž patřil i nejznámější systém Tamara.
Systém PCL pracuje na principu detekce objektu při průchodu homogenním elekromagnetickým polem, nejčastěji z TV a rozhlasových vysílačů. Je velmi účinný a nedetekovatelný, ale mnohem perspektivnější je kvantový radar, který už se testuje v laboratorních podmínkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No kvantový radar ještě asi hodně dlouho nebude fungovat v praxi. Protože "ďáběl" je skryt v detailu. Protože když chceš číst "stav" kvantového páru, tak dojde k zániku kvantového páru.
Určitě kvantové radary mají budoucnost. Ale nemyslím si, že je uvidíme v praxi dříve než za 20-30let. A to už tu budeme mít skoro warp pohon který tu bude roku 2073.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu že už byl široce publikován úspěšný pokus s kvantovým přenosem, na oběžnou dráhu a zpět, včetně přečtení přenesené informace, je ten odhad moc pesimistický.

http://vojenskerozhledy.cz/kategorie-clanku/technika-a-vyzbroj/kvantovy-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím,ale zde to nemá smysl probírat.:) Proruský odpad stejně bude bečet protože Rusák žádný Stealth nemá a navíc jim jejich pokus nějak padá:)
https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/letoun-rusko-bojovy-stroj-su-57-s...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si prosím zjistit, co je to dopplerovský radar... Šíříš bludy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

U tamary bylo vtipné, že nám ji po představení zakázali vyrábět, protože hrozilo riziko že se dostane na východ (stále nám západ nevěří). A nové generace letadel dostali vylepšení co kdyby náhodou. Ano Tamara byl unikat. Pak byla Dana, vylepšená Tamara avšak se "zapřením" určitých funkci. To se změnilo někdy po roce 05, kdy naše vlezdoprdelstvi nabral obrátky a dneska si nevyrobime nic bez schválení rady NATO. Ruská PVO jsou vylepšená Dana a sestřelí cokoliv. NATO má z jejich PVO velký vrásky. Ani ne tak protože to má Rusko, ale protože to Rusko může prodat komukoliv kdo zaplatí a to by pak mohl být problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš tu PVO která dostala na prdel v Syrii? :) B2 by dlouho kroužil nad Moskvou než by se Ivan probudil a vyslal svůj šrot jako cíl pro F22.Ostatně ono by jim Suchoje to asi popadaly samy:) A MIG je dnes zcela mrtvá firma.S300 a S400 vypadá jako jeden velký propadák,ostatně co v moderním ruském zbrojním programu není? :)
A ještě jednou pro pomaleji chápajího.Tamara a spol. je proti Stealth naprosto k prdu.Ani jako přehledový radar není moc vhodný a tím méně jako ,,střelecký,,

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

DANA je samohybná houfnice ráže 152mm, takže se k detekci letadel příliš nehodí. S Tamarou má tak akorát společné to, že byla vyráběna v Československu a je to celkem mobilní komplet.
Radary v Ruských PVO kompletech mají s Českými/Československými pasivními radary asi tolik společného jako Ruský troll se znalostmi v jakékoliv oblasti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Správný název je VERA "věra" někomu se ty ženský názvy co se u nás používaly pletou a je dobré hlavně uvést správné... Jinak:
"Systém Moskva-1 přijímá elektronické signály z letadel, lodí nebo pozemních prostředků. Parametry jsou tajné. S největší pravděpodobností ale Moskva-1 využívá moderní technologie pasivní koherentní lokace PCL (Passive Coherent Location) a Pasivní sledování vysílačů PET (Passive Emitter Tracking), podobně jako nejnovější český pasivní radarový systém VERA NG."
Takže tvrzení že nemají nic společného je blábol. podle všeho tenhle princip vznikl právě v bývalém českoslovesku a to už na konci 50 let minulého století (logicky z něj "vycházejí" všechny tyto systímy na světě).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ne, blábolíš tady Ty. Chceš tu poučovat ostatní, ale zjevně znáš téma pouze povrchně z propagandistických materiálů Kremlu a tak tvrdíš nepravdy.

PCL je úplně jiná technologie, než kterou měla původní VERA a Tamara - to, že to jsou oboje pasivní radary ještě jaksi neznamená, že jde o stejné technologie.
Právě proto vznikla VERA-NG: do původního pasivního radaru, který detekoval čistě záření vysílané letadlem, byla přidána ta technologie PCL, viz např.
https://www.armadninoviny.cz/reportaz-z-era-pardubice.html
První, kdo radar s PCL uměl postavit byl Lockheed, tedy Tvoje tvrzení, že PCL má něco společného s původní Věrou je blábol, z kterého tady obviňuješ ostatní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Princip pasivního sledování a triangulace v žádném případě nebyl poprvé použit (vymyšlen) v Československu. Používal se od počátku kdy se začali používat rádiové vysílače. Třeba takoví Britové pomocí podobných systémů lokalizovali německé ponorky za WVII. A Němci jej zase používali k lokalizaci vysílaček.
V Československu systém pouze významně zdokonalili, zminiaturizovali s využitím superheterodynní architektury.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a USuerka vylezla z děr
no ja zapomně že us ma i stroj času :) jen škoda že takovy chitrolinky jako vás dva nechtěji v te slavné usa :)

tamara a další byl a jsou konstruhovany na detekci "neviditelních " letadel
a pokud sem dobře dival na doku tak pracují na principu doplerova radaru !
jestli v dokumentu kecaly to nevím ale byl na čt 1 což je hlasné trouba režimu ti kecat nemužou :)

davidku zase sis nevzal rano prašky co :)
podle tebe jsou všíchni pitomci ! proč by tedy tamaru a další radary podobného typu vyvíjely ? jen pro srandu ne :)

Vera (nástupkyně Tamary-pozn.red.) opravdu vidí jakýkoliv letoun, včetně těch, které mají speciální ochranu „neviditelnosti“. Ta je ovšem určena k ochraně proti aktivnímu radaru, povrch letadla Stealth má za úkol odrazit radarový signál do prostoru, aby se nevrátil zpět k radaru a ten nemohl objekt zaměřit. Jenže Tamara (dnes Vera) nic nevysílá, není co odrážet. Vidí letoun díky signálům, které vysílají palubní přístroje, na základě výpočtů jejich příchodu na několik v prostoru rozmístěných stanic. Jde o jiný fyzikální princip.

jinak tamara byly vyvynuta v 50 letech čechem

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže Stealth letouny během bojové fáze nic nevysílají takže Tamara a Vera jsou ti pak úplně k ničemu.Stealth letouny jsou designovány tak, tak aby jejich EM vyzařování bylo zanedbatelné.

Zatímco design letadla aby správně rozptylovalo dopadající radarové záření je velice složitá věc, tak zajistit aby letadlo moc nevyzařovalo v EM oblasti je proti tomu jednoduchá úloha. Už z toho důvodu, že pro měření EM vyzařování můžeš použít běžně komerčně dostupné vybavení. Tamara a VERA podle Wiki fungují v frekvenčním rozsahu do 18GHz. Na rozsah 18GHz ti stačí celkem obyčejný spektrální analyzátor (např. N90xx od Keysight s cenou do 2M CZK), kvalitní EMC antény a kabeláž (cena 1-5M CZK dle typu), dobrý zesilovač (ne více než 1M CZK) a samozřejmě anechoická komora. Ta v potřebné velikosti bude stát do 100M CZK možná i méně. Cenu spíš jenom odhaduji. Před 10ti lety jedna vojenská instituce v ČR si vybudovalo novou bezoodraznou komoru pokud se nepletu za 50M CZK. Komora je tak velká aby se do ní vlezl tank či náklaďák. Takže pro letadlo by musela být trochu větší.

Takže když si výrobce Stealth letadla bude chtít postavit úplně novou vlastní EMC laboratoř, tak jej to nebude stít více než 150M CZK, což jsou v takovém projektu drobné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

JD jasně a všichni jsou blbci , a ty radary dělal jen tak pro legraci že jo ! pokud je někde něco na elektriku tak to musí vyzařovat em rušení , navic silně pochybují že dnešní letadla se odřeznou od spojeni z velením a podobně takže stale budou něco vysílat , navíc bych řekl že proudové motor bude prudukovat řádné rušení v pasmu

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No všichni ne, ale ty zřejmě ano. Hovoříš k tématu o kterém absolutně nic nevíš. Pokud je něco na elektriku tak to opravdu nemusí vyzařovat EM rušení. Je to čistě o návrhu. Správný návrh elektroniky s ohledem na EMC není úplně snadné, ale zase nepřekonatelné to není.

Účelem Stealth letounu je právě to, aby nebyl odhalen. Proto v bojovém módu moc nevysílá (nemá zapnuté rádio - nevysílá přes datalik, má vypnutý aktivní/primární radar, má vypnutý odpovídač). Pokud už musí vysílat tak se používají techniky jako FHSS.

Proč by měl proudový motor nějak moc zářit EM spektru? To že celkem září v infračerveném spektru tak je fakt. To že na radaru září lopatky kompresoru jako vánoční stromeček pokud nejsou správně zakryty to je taky fakt. Mimochodem to je věc, kterou se v Rusku ještě pořádně nenaučili a proto jejich "Stealth" letadla podávají tak špatné výkony.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to JD : vždit to tady pořat určíti lidi říkaji, všichni jsou blbci jen my jsme ti nejlepší že ! jen nevím proč takoví geniové nejsou davno USa a podobně a zahazují se tady v tý hnusný čr :) se divím že zdejší geniové nejsou davno zamněstnanci NASA nebo podobné agentury :)
typuji že jsou v horší připadě zamněstnání v najky fa na lince , a v tom lepším případě sedi doma :)
ještě jednou to zopakuji :jasně a všichni jsou blbci , a ty radary dělal jen tak pro legraci že jo ! pokud je někde něco na elektriku tak to musí vyzařovat em rušení
mužu ti říci jednu věci , i klavesncie pc dostatečně vyzařuje EM na to aby se dala vesele odposlouchávat , tím chci říci kde je elektrika tak to přostě vyzařije EM, sam si to mužeš vyskoušet dej mobil do plechové krabice jestli bude mít stale signal ,resp pak stačí na něj zavolat a uvidíš :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže já jsem většinu (asi 3/4) roku v US, neb pracuji pro jednu velkou polovodičovou firmu na bezdrátových SoC. U firmy jsem začínal na rad-hard zdrojích, takže jsem pracoval se spoustou zákazníků z aerospace průmyslu. Měli jsme i pár projektů s JPL (Jet Propulsion Laboratory), takže technicky vzato jsem pracoval i s lidmi z NASA. Nikdy jsem tam ale fyzicky nebyl, když nepočítám návštěvu muzea Houstonu (samozřejmě soukromě nikoliv pracovně).

To že je něco na elektriku, opravdu neznamená že musí vyzařovat, lépe řešeno měřitelně vyzařovat v EM spektru. Připoj si takovou klasickou žárovku na baterku, vezmi si spektrální analyzátor s near field sondami a řekni mi co naměříš. A tak to je s veškerou elektronikou. Při správném návrhu můžeš EM rušení eliminovat natolik, že nemusí být rozeznatelné od šumu na pozadí v daném nasazení. U komerční elektroniky se do takových extrémů samozřejmě nejde, neboť by se to ekonomicky nevyplatilo. Avionika ve stealth letadlech s komerčně dostupnou elektronikou nemá zase tak moc společného.

Jinak v práci máme jednu takovou plechovou "krabici" s útlumem 120dB od 10MHz to cca 20GHz. Klidně do ní můžeš zkusit dát mobil a uvidíš jak si nezavoláš.

Jinak ještě k té hnusné ČR. Byl jsem v hodně různých zemích, a mohu ti říct, že máš veliké štěstí, že právě v té "hnusný" ČR žiješ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.