CDR.cz - Vybráno z IT

Koupil čínský Tencent českou Bohemii Interactive? Hoax zmátl celosvětová média

Podle webového magazínu The Information prodalo české herní studio Bohemia Interactive 70 až 80% podíl firmy čínskému obrovi Tencent, který už investoval i do mnoha jiných celosvětových vývojářů. Za tuto nemalou část měl společnosti zaplatit dle neodhaleného, ale údajně dobře obeznámeného zdroje, celých 260 milionů dolarů, což je v přepočtu více než 6 miliard korun. Bohemia Interactive však tuto zprávu záhy vyvrátilo.

Tencent investuje do zahraničních herních firem již od roku 2012, kdy odkoupili 40% podíl Epic Games. Ačkoliv má podíly i v mnoha dalších gigantech, jmenovitě u Activision Blizzardu, Paradox Interactive nebo Ubisoftu, stoprocentně vlastní pouze tři společnosti, z nichž nejvýznamnějšími jsou bezpochyby američtí Riot Games, vývojáři světoznámé MOBA League of Legends a nového hitu Valorant.

V nynější situaci je pro ně navíc investice velmi výhodná. Na čínském trhu jim možnost expanze v herním směru komplikují regulace v podobě vládních kontrol veškerého mediálního obsahu před vypuštěním do distribuce. Z toho důvodu došlo i k poklesům jejich tržeb v čínském sektoru, a tak není divu, že svou pozornost radši zaměří do mezinárodních vod. Navíc nešťastná situace s momentální pandemií znamenala pro Tencent (v důsledku nárustu lidí trávící čas doma) nárust tržeb v herním sektoru o celých 31 %.

Po oznámení od deníku The Information, který již dříve akurátně informoval o miliardových akvizicích ve firmách jako Apple či Google, se tato novinka dostala i do českých médií, v jejichž čele stála i například ČT24. Načež se začali ozývat překvapení pracovníci z Bohemia Interactive, kteří o žádném prodeji neslyšeli.

Záhy bylo vydáno oficiální stanovisko firmy hovořící o tom, že tato informace se nezakládala na pravdě. BI v minulosti vedlo jednání o možné strategické spolupráci a může k tomu dojít i v budoucnosti, nyní však společnost zůstává nezávislým studiem. Kde se tato informace vzala společnost netuší.

Diskuse ke článku Koupil čínský Tencent českou Bohemii Interactive? Hoax zmátl celosvětová média

Žádné komentáře.