CDR.cz - Vybráno z IT

Kryptoměny pod dohledem: EU zakázala stablecoin, měny musí upravit legislativu

Evropská unie vydala v podstatě zákaz stablecoin na území EU, dokud k tomu nebude vytvořena příslušná legislativa. Chtějí tak ochránit národní trhy a vyřešit i problémy ohledně bezpečnosti, daňových úniků či ochranu spotřebitele.

O kryptoměnách, jejich vlivu na ekonomiku a na životní prostředí toho bylo napsáno již dost, stejně jako o prognózách do budoucnosti. De facto by se dalo říci, že kryptoměny rozdělují v názorech lidi na několik táborů. Mezi jejich příznivce se rozhodně nemůže řadit ani Evropská unie, jejíž ministři odsouhlasili zákaz globálních stablecoin, i když uznávají i její výhody.

Stablecoin je v podstatě blockchainový token, který je vytvořený za účelem minimalizovat cenovou volatilitu na trhu s kryptoměnami a zpravidla bývá vázán na nějakou jinou národní měnu. Možná nejznámějším stablecoinem je Libra od společnosti Facebook, která je navázaná na americký dolar.

Evropská unie chce mít alespoň minimální kontrolu nad těmito měnami, a proto ve svém prohlášení uvedla, že by na území EU neměly žádné tyto měny začít operovat, dokud k tomuto problému nebude vydána příslušná legislativa a dokud nebudou přesně známy veškeré rizikové faktory, které se s tím pojí.

Na druhou stranu Evropská unie v rámci tohoto prohlášení vyzdvihuje a uznává výhody, které může kryptoměna mít, jako např. levnější a rychlejší zahraniční platby. Jedním z problémových faktorů je pak z pohledu EU třeba ochrana spotřebitele, ochrana soukromí, kybernetická bezpečnost, praní nelegálních peněz či danění příjmů.

Jinými slovy Evropská unie není proti kryptoměnám, jen chce ochránit své občany a dostatečně právě zajistit, aby nezpůsobili narušená národních trhů. Z tohoto pohledu se jeví jednání Evropské unie jako správné a logické, i když určitá skupina lidí, bez většího povědomí o problematice, mají opačný názor.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Kryptoměny pod dohledem: EU zakázala stablecoin, měny musí upravit legislativu

Sobota, 14 Prosinec 2019 - 10:22 | petr ib | Předpokládám, že zákaz se bude vztahovat na...
Úterý, 10 Prosinec 2019 - 16:48 | sumix | > Evropská unie chce mít alespoň minimální...
Úterý, 10 Prosinec 2019 - 12:23 | Mamlasman | A počítají vůbec mezi stablecoiny takové DAI,...
Úterý, 10 Prosinec 2019 - 12:17 | Mamlasman | Jak může být Libra nejznámější stable coin, když...
Úterý, 10 Prosinec 2019 - 12:09 | totojane | jo aha takže kontrolu schovají za slovo ochrana...

Zobrazit diskusi