CDR.cz - Vybráno z IT

Optimus G - další útok LG na absolutní špičku

LG Optimus G
V kategorii androidích smartphonů nejvyšší třídy začíná být pořádně horko. O zákazníky se zde snaží bojovat celá řada společností (HTC, Samsung, Motorola, LG, Sony Ericsson a další), což vyústilo ve stále častější a častější představování hi-end novinek. Mezi poslední opravdu špičkové kousky patří LG Optimus G, který si blíže představíme na následujících řádcích.

LG Optimus G je dalším telefonem výrobce nejvyšší třídy, který již brzy nahradí stále poměrně "čerstvý" LG Optimus Vu. Pokud se o Optimu Vu dalo říci, že spíše doháněl konkurenci, o LG Optimu G můžeme směle prohlásit, že ji v některých aspektech dokonce předhání. Pojďme si telefon postupně přiblížit.

Již při prvním pohledu na fotografie je pravděpodobně jasné, že designem nové LG příliš bojovat nebude. Stejně jako u mnoha moderních telefonů se jedná o rozměrnou, ale zároveň velmi tenkou placku s jediným dominantním prvkem, kterým je zde jednoznačně dotykový displej. Kromě usedlé černé varianty by měla být k dispozici i přeci jen o něco živější varianta s červeným a také bílým zadním krytem. Zadní kryt by měl být podle dostupných informací upraven speciálním výrobním postupem, který vytváří zajímavý povrchový vzorek a ve výsledku připomíná sklo. Kvalita zpracování je podle zkušeností uživatelů, kteří již měli možnost telefon vyzkoušet, na velmi vysoké úrovni.

Rozměry telefonu narostly až na 131,9 x 68,9 x 8,45 mm, hmotnost je pak poměrně vysokých 145 gramů. Vzhledem k výbavě jsou však obě tyto hodnoty akceptovatelné.

Displej je typu IPS, nabídne úhlopříčku 4,7 palců a rozlišení 1280 x 768 bodů. Díky využití technologie Zero Gap (in-cell technology), která opět o něco snižuje vzdálenosti mezi jednotlivými vrstvami zobrazovače, by mělo být nabídnuto opět o něco věrnější a kvalitnější zobrazení. Otázkou ale je, jaký přínos bude mít tato technologie v praxi (zejména při porovnání s běžnějšími typy displejů bez této technologie).

LG Optimus G by GSM

LG Optimus G se však v každém případě stává jedním z prvních přístrojů, který nabídne kombinaci čtyřjádrového procesoru Qualcomm Snapdragon S4 Pro (APQ8064 známý také pod označením Krait) s frekvencí 1,50 GHz spolu s výkonnou grafikou Adreno 320 a 2 GB RAM. Výkon takto dimenzovaného hardwaru by měl být (alespoň teoreticky) natolik vysoký, aby uživatele nijak nelimitoval při jakékoli činnosti včetně náročných her, multimédií, nahrávání videa či surfování po webových stránkách. Důležitá ale bude také optimalizace softwaru, kterou však bude možné opět vyčíst až z reálně dostupných kusů. Pro svá data bude mít uživatel k dispozici 32 GB paměti, bohužel však bez možnosti jejího dalšího rozšíření.

Trochu zarážející je informace o tom, že telefon bude k dispozici se dvěma rozdílnými fotoaparáty, resp. obrazovými snímači. Na některých trzích se totiž bude prodávat s úctyhodným 13ti megapixelovým snímačem, na některých trzích "jen" se snímačem o rozlišení 8 megapixelů. Kromě takových samozřejmostí, jako je automatické ostření či LED blesk, fotoaparát dále nabídne i několik zajímavých softwarových vylepšení. Technologie Smart Shutter se postará o co nejlepší automatické nastavení závěrky, funkce Time Catch umožní současné zachycení více snímků najednou, funkce Cheese Shutter se postará o pořízení fotografie na základě hlasového povelu ("řekni sýr") a chybět nebude ani speciální režim schopný redukovat hladinu šumu při fotografování za horšího osvětlení. Telefon také nabídne záznam videa ve FullHD rozlišení.

Povídání o hardwaru bychom mohli ukončit výčtem zbývajících vlastností, mezi které patří např. integrace Wi-Fi, Bluetooth, NFC, GPS, DLNA či MHL portu s podporou HDMI výstupu. Datové přenosy přes mobilní sítě budou opět záviset na tom, pro který trh bude telefon konkrétně určen, chybět ale nebudou ani rychlá data HSPA či HSUPA. Napájení telefonu bude mít na starosti akumulátor s kapacitou 2100 mAh, což je v dnešních dnech stále ještě mírně nadprůměrná hodnota. Vzhledem k použitému hardwaru se však spíše bude jednat o nutné minimum.

Zmínku si v případě LG Optimu G jistě zaslouží operační systém, respektive spíše tedy úpravy, které zde výrobce uskutečnil. Základ v podobě operačního systému Android 4.0 Ice Cream Sandwich byl totiž doplněn o řadu velmi zajímavě působících funkcí a možností:

  • QSlide Function - rozdělení displeje na dvě části, na kterých bude možné nezávisle na sobě provozovat různé aplikace (zobrazen by neměl být pouze výřez, ale vždy celá aplikace)
  • Live Zooming - během přehrávání videa bude k dispozici až pětinásobné zvětšení obrazu
  • Screen Zooming - na některých místech systému (zejména v různých seznamech) bude možné podle potřeby zvětšovat či zmenšovat písmo
  • Dual Screen Dual Play - při připojení telefonu k televizoru bude možné na každé obrazovce zobrazovat rozdílný obraz
  • Quick Memo - pokročilý aplikace pro práci s psanými i kreslenými poznámkami včetně možnosti kreslit na pořízený screenshot obrazovky, snadné možnosti sdílení
  • Application Link - spustí přednastavenou aplikaci po vypnutí ranního budíku
  • Icon Personalizer - umožní uživatelskou editaci ikon aplikací

LG Optimus G se v současné době začíná prodávat na korejském trhu, na ostatní trhy by se měl začít dodávat zhruba o měsíc později. Na domácím trhu se telefon prodává za v přepočtu 900 USD (tedy asi 17 000 Kč).

Operační systém
Android 4.0 Ice Cream Sandwich
Grafika
Adreno 320
Procesor
Qualcomm Snapdragon S4 Pro 1,50 GHz
Paměť
32 GB uživatelské paměti
2 GB RAM
Rozhraní
Wi-Fi 802.1 (802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Direct, DLNA, hotspot)
Bluetooth 4.0
NFC
Datové přenosy HSPA
MicroUSB 2.0
Audio jack 3,5 mm
MicroHDMI (MHL)
Displej
IPS, 4,7 palců, 1280 x 768 bodů
Technologie Zero Gap, Gorilla Glass
Fotoaparát
13 Mpix, automatické ostření, LED blesk, geotagging, stabilizace obrazu
Záznam FullHD videa
Čelní fotoaparát s rozlišením 1,3 mpx
Napájení
Li-Ion akumulátor s kapacitou 2100 mAh
Pohotovostní režim: až 335 hodin
Doba hovoru: až 15 hodin
Rozměry
131,9 x 68,9 x 8,45 mm
Hmotnost
145 g

 

Diskuse ke článku Optimus G - další útok LG na absolutní špičku

Žádné komentáře.