CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Lockheed Martin vyvíjí novou superstřelu s extrémním dosahem

Tak jsem si přečetl jak tahle superstřela má extrémní superdostřel 1600km!
No zas tak super to není když už existují střely s plochou dráhou letu kategorie stealth, které dokáží zasáhnout cíl až na vzdálenost 4500km.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to jsou ruske KH-101.

Tohle je americká a s polovicni hmotností. Blby je, ze tahle XR verze se doletem dostane na uroven 30 let starych tomahawku. Holt "pokrok" :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě právě dostal ten titulek a technické informace s vykřičníky. Jako by šlo o něco hodně vyjímečného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý název střely je Joint Air-to-Surface Standoff Missile Extreme Range od toho zkratka JASSM-XR. Ohledně JASSM jedná se o lehké střely s váhou kolem jedné tuny, které unese i stíhačka, divil bych se, kdyby s křižující střelou s dosahem 4500 km mohla stíhačka letět, jakou to má váhu?

Je to prostě extrémní dosah pro americké letectvo. Skok z počátečních 370 km na 1600 km.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stíhačka ano, pro ni by to mohlo být v pořádku. KH-101 má hmotnost 2200-2400 kg podle hlavice. Dolet dokonce 5000-5500m dle nejnovějších informací. Nesou je jen strategické bombardéry, které se rovněž nedostanou do oblasti s protivzdušnou obranou. Stíhačky si musí USA všude dovézt na letadlové lodi, protože by tak daleko žádná nedoletěla (jen s dotankováním ve vzduchu). Strategický bombardér si je tam s velkou rezervou dopraví sám a může jich nést až 12 (TU-160).
Nejvíce se té americké podobá ruská Ch-555, která má hmotnost 1280-1500kg a dolet 1200-2000km.
Co je výhodnější je spíše strategická záležitost té dané země.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ch-555 má bez boosteru dolet 1500 při o více než čtvrtinu větší váze a o něco slabší bojové hlavici.

Strategické bombardéry jsou pak drahé na provoz, stát jich nemá tolik. V oblasti se silnou PVO pak může být třeba na místo poslat nikoli desítku, ale desítky a stovky raket (pro prvotní umlčení PVO), tam je podstatně ekonomičtější úder menšími raketami. Srovnávat KH-101 s JSAMMem je nesmysl, byť KH-101 ukazuje, že v tomto ohledu rusové jsou pořád na špici.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tahle rovnice má tři proměnné - hmotnost, cenu a dosah. Nejdůležitější je určitě váha střely - je dost lehká na to aby ji unesla obyčejná stíhačka. Její cena je vzhledem k rozměrům a dosahu nebude asi nízká, ale násobně větší strategické rakety levnější nebudou. No a nakonec dosah - strategický bombardér unese raket hodně a ty doletí daleko, ale je to viditelný cíl a vysoce vyspělý protivník ho má pořád na radaru. Stačí ho jednou zasáhnout a je konec se strategickým bombardováním, je jich málo. Jeho kapacita se i při odpálení všech raket nevyrovná letce z letadlové lodě, kde i zničením poloviny letadel stále 50% raket může začít letět znovu.
Jedná se patrně o odpověď Číně a pokročilým protilodním systémům s vysokým dosahem co má k dispozici - dosud letadlová loď je v nebezpečí i na maximálním dosahu svých letadel. Nyní ale i vzdálené obrněné cíle si nemohou být jisté že útok přežijí a že na loď dostřelí. A také Írán nebude z těchto raket moc nadšený, izraelské letectvo bude schopné s neviditelnými stíhačkami zasáhnout většinu jeho území, když je kupříkladu Saudská arábie "přehlédne."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně aby se trefili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.