CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Luxor - první CREE LED baterka s digitální změnou rozsahu světla na světě

Jaký je princip funkce DFS (Digital Focus System)? V čem se liší CREE LED od ostatních, mimo značky v názvu? Není tento článek spíše do rubriky Inzerce?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

CREE patri mezi spickove vyrobce, jeho LED technologie patri mezi nejlepsi v zivotnosti, ucinnosti

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jaký je princip funkce DFS (Digital Focus System):
https://www.kickstarter.com/projects/plxdevices/luxor-worlds-first-digit...
proste jsou tam 3 ruzne opticke systemy a odpovidajici LED. kombinaci se dosahuje daneho efektu

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

pekne, az na tu cenu asi pockam na listopad 2015 a objednam si to za 25USD vcetne postovneho z dx.com

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel , cena dost vysoko i přes to co dokáže .... Do 500 Kč i s poštovným by se dalo uvažovat , nad je to luxus , který si nechci dovolit :/ .

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jako hračka asi dobré, ale tyhle "zoomovací" svítilny mají už z principu horší účinnost než jednoduché baterky, v "zoomovacím" mechanismu dochází k dost velkým ztrátám světelného toku
IMHO bude lepší pořídit si klasickou výkonnou baterku s moderní diodou XM-L2 s binem dle libosti, tyhle hračky mají většinou šikovný široký kužel a dost lumenů na daleký dosvit.
klasická Ultrafire 501B nebo Fandyfire A10B asi budou svítit líp bez nutnosti složitého mechanismu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto ale nie zoomovacia svitilna, tu k stratam dochadzat nebude. So zvyskom sada suhlasit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ty "fire" někdy vypadají hezky, ale většinou to odpovídá názvu. CREE tam třeba i být může, nicméně se po kratším používání upeče, protože je to výrobcem totálně ošizené.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dovolím si nesouhlasit. se dvěma UF 501B jsem jezdil loňskou (2012-13) zimu a část letošní (2013-14) zimy zimní MTB tréninky a světla spolehlivá. Fandy A10B mám asi 3. sezónu a bez problémů (loni v létě jsem měnil diodu, původní XM-L T6 jsem z rozežranosti nahradil diodou XM-L2 U2). zatím mi nic neshořelo. i když, zrovna UF 501B nejsou ideálním příkladem, kvůli konstrukci modulu s LED mají horší chlazení, ale uvařit se mi je nikdy nepovedlo, i když jsem je ve sjezdech pouštěl na plné pecky.
Momentálně (listopad 2013) jsem přešel na Solarstorm x2 osazenou dvojicí XM-L U2, takže UF 501B používám jenom jako baterky do ruky

tolik k "fire" v názvu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co to je za titulek "prvni cree led baterka" ? wtf ? cree je vyrobce led cipu, tuhle baterku nevyrabi a naopak existuje hromada jinych vyrobcu co vyrabi baterky s cree ledkama jiz radu let a ten jejich digitalni system to je jen marketingove hov*o, v realu to je prepinani ledek jednoduchym obvodem, jo ale pravda zni to uzasne misto toho nazvat to pravym jmenem - s prepinacem vykonu a modu sviceni :)

doporucuji podivat se na mnohem lepsi hracicky zde: http://www.kronium.cz

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Hezké parametry, ale už před nějakou dobou jsem si pro novou baterku stanovil podmínku, přes kterou nejede vlak, a to že to už nebude studená bílá. A tahle "top lumenka" ten hnus určitě bude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tuto svítilnu jsem obdržel, poté co mě na ni před rokem a půl upozornil tento článek. Domnívám se, že neuškodí podělit se zde o pár poznatků.
1. Provedení. Hliníkové tělo je pěkné. "Sklíčko" vypadá jako docela levné plexi. Zkoušet to záměrně nebudu, ale vypadá, že se poškrábe dost snadno. Prostor pro baterii a elektroniku a také PCB s ledkami vypadají dost prototypově (přiznané labely na PCB apod.).
2. Nabíjení. Nebylo snadné, zřejmě dost záleží na kabelu. Dodaný mi nefungoval, 2 speciální nabíjecí (jen 2 dráty) rovněž. Už jsem se chystal to poslat zpět, pak jsem asi napotřetí zapojil kablík od Nokie a konečně svítilna rozpoznala, že se nabíjí. Konektorem to zřejmě není, zkoušel jsem s tím pak různě viklat a bylo to solidní. Baterka jako taková bude zřejmě dost silná stránka svítilny.
3. Displej je skvělý. Je to vlastně to nejlepší na celém výrobku. Nejsem si jist, jak se zobrazované hodnoty (úhel, dosvit, lumeny) kalkulují, zřejmě o tom lze mít jisté pochybnosti, ale vypadá to dobře.
4. Světlo. Stručně: podle mě totální fail. Začněme u "throw" centrální ledky. Obecně preferuji "čelovkové" širší světlo, které dalekého dosvitu dosahuje (když je potřeba) vyšším výkonem. Toto je ale podle mě extrém i mezi ručními baterkami. Ohnisko (hotspot) je dost nechutné. Velmi úzké, ostře ohraničené, mírně nepravidelného tvaru, v samém středu lehounce tmavší (prstencovité). Nejhorší je, že halo (spill) z centrální ledky je velmi slabé, zvlášť v kontrastu s hostpotem.
Takže si zazoomujeme, proto to tam je, že! A zde největší zklamání. "Zoom" je marketingový žvást. Kdyby platil, muselo by světlo z bočních ledek (které zajišťují "flood") aspoň trochu navazovat na světlo centrální ledky, tedy projasnit slabé halo a pokračovat dále do šířky. Toto se však projevuje tak, hotspot dále bodá do všeho živého i neživého, slabé halo zůstane slabé, a po stranách ta tak nějak divně svítí, mírně oslňujíc uživatele. Když pokračujeme v "rozšiřování" paprsku, zapojí se poslení sada ledek ("lantern"). A začíná opravdové peklo: jedna z nich totiž uživateli svítí přímo do očí, takže už nevidí skoro vůbec nic.
Takže shrnutí kvality paprsku. Pro aplikace, kde je třeba svítit pouze do dálky, je to zřejmě v pořádku, nevím. Pro jemnější práci je vyloučeno svítit prostřední ledkou (třeba i na nejmenší výkon) kvůli ostrému hotspotu. "Flood" ledky nechávají střed tmavý, takže taky nic. "Lantern" ledky jsou úplně k ničemu, neumím si představit aplikaci, kdy by se využily.
5. Celkové shrnutí. Lituji své investice do tohoto projektu. Nejsem moc kutil, ale zřejmě začnu uvažovat o tom, že bych využil hliníkové tělo, baterii a v ideálním případě i elektroniku s displejem pro nějakou jednoledkovou modifikaci (nahradit sklíčko skutečným sklem, dát tam jiný reflektor a Cree XML-2) a udělal z toho slušnou ruční svítilnu. Kdyby se toho chtěl někdo zhostit, prodám svůj exemplář za rozumnou cenu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.