CDR.cz - Vybráno z IT

Co umí minipočítač za 300 Kč? Ochránit síť i udělat z disku bezdrátové úložiště

nepřehlédněte
Cdr Minipc Sirky
Malý může být ještě menší. Počítače o velikosti několika centrimetrů mají posloužit ke sdílení dokumentů po síti, nebo k tvorbě nejrůznějších kutilských zařízení. Díky integrovanému Linuxu a miniaturním rozměrům se kreativitě meze nekladou.

Když před dvěma roky přicházelo na trh populární Raspberry Pi, úspěch překvapil téměř každého. Málokdo očekával, že se z obvodové destičky s několika porty stane multimediální centrum k TV, nebo součást robotů. Ani malý výkon v tomto ohledu nebyl překážkou, jak nám nadšená komunita dodnes dokazuje.

Wifiduino Vyuziti

Minipočítač VoCore zaznamenal na Indiegogo velký úspěch. Sloužit může jako řídící jednotka, nebo WiFi modul.

Inspirováni úspěchem minipočítačů se rozhodli tvůrci nových zařízení pokročit na další úroveň. Destičky o velikosti mince si poradí s LAN sítí, WiFi i sdílením USB disků po síti. Co na tom, že výkonem oslňovat nemohou a problém by jim dělalo i přehrání videa. Jak vypadají levná mini PC, která se v tuto chvíli snaží zaujmout na startupovém serveru Indiegogo?

AsiaRF AWM002 mini kit

Malá placka na první pohled vypadá jako spájený USB port s Ethernetovým konektorem. Vedle těchto komponent však ukrývá také 802.11n WiFi pro bezdrátovou konektivitu, 8MB úložiště a 32 MB operační paměti. Pro napájení je využito micro USB konektoru.

Asiarf Awm 002

S velikostí 35×28 mm se řadí k těm nejmenším minipočítačům na trhu, ale i tak se nenechá zahanbit funkcemi. Tvůrci nabádají uživatele k nasazení pro řízení inteligentní domácnosti, nebo jako základ pro tvorbu vlastního IOT (Internet of Things). Použitý operační systém OpenWRT staví na Linuxu a o chod zařízení se stará 360MHz MIPS procesor.

V kampani se tvůrci snaží získat 120 tisíc korun, aby mohli pokročit do další fáze vývoje. První vlna zákazníků získá modul za přibližně 300 Kč, dále se bude pohybovat kolem 750 Kč za verzi s USB a Ethernetem, což už je poměrně vysoká cena, převyšující dokonce staré dobré Raspberry Pi. První dodávky jsou plánovány na červenec tohoto roku.

WiFiDuino - Arduino do kapsy s displejem i WiFi

Pokud hledáte univerzální zařízení, je zajímavější volbou WiFiDuino. Jedná se o sadu kompatibilní s Arduinem, jejíž rozměry jsou příjemných 25×38 mm a je dodávána ve třech různých verzích. Je zde 802.11b/g WiFi + Duino sada, Duino + 128×64 OLED displej bez WiFi, nebo vše dohromady.

Wifiduino

Výhodou WiFiDuina je kompatibilita s Arduinem a jeho programovacími nástroji. Záleží tak jen na uživateli, na co destičku využije. Tvůrci u možností využití opět hovoří o řízení chodu domácnosti - tentokrát přes WiFi a s chytrým telefonem v ruce. Aby toho nebylo málo, je zde použit stejný procesor, jako u Arduino Leonardo, které stojí kolem 1 300 Kč.

Ceny miniaturní alternativy začínají na příjemných 29 dolarech (kolem 600 Kč) a pokud tvůrci vyberou potřebných 23 tisíc dolarů, jsou dodávky plánovány na říjen 2014.

VoCore - levný prcek naučí disky i kamery bezdrátovému přenosu

Stejně jako AsiaRF AWM002 využívá tento prcek čipu Ralink RT5350 a má tedy totožnou hardwarovou konfiguraci. Jen s rozměry se vešel pod 25×25 mm! Podporuje rozhraní Ethernet, GPIO, USB, UART, JTAG a daší, ale bohužel ve své základní verzí žádné z nich neintegruje. Pro tento účel je nutné dokoupit speciální rozšíření, které je naštěstí také miniaturních rozměrů.

Vocore

VoCore nechybí podpora WiFi a pokud se podíváme na cenu, začíná na 400 Kč za základní verzi bez konektorů a končí na 800 korunách s kompletní výbavou.

Vocore Dock

Vývojáři navrhují využití systému pro připojení disku, tiskárny, kamery apod. do WiFi sítě, nebo třeba tvorbě vlastního přenosného VPN routeru. Kampaň zaznamenala obrovský úspěch a 6 tisíc dolarů bylo vybráno prakticky za pár hodin (nyní už tvůrci získali 51 tisíc a zbývá 48 dní). Na trh první kousky dorazí v říjnu tohoto roku.

Zdroje: 

1, 2, 3

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Co umí minipočítač za 300 Kč? Ochránit síť i udělat z disku bezdrátové úložiště

Pondělí, 2 Červen 2014 - 18:08 | xvasek | Pro ty mobily nejsou hnihovny. Libav, jako takový...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 18:03 | xvasek | Ono toho funguje hodně, skoro všechno, ale...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 17:23 | Jack FX | Tablet s androidem (Nook HD+) mi zatím přehrál...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 16:29 | Behemot | Hm tak zas nic, hlavně, že v telefonech už to má...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 15:54 | xvasek | Tak to ti IMHO dá jistotu jenom něco, co to...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 15:32 | Behemot | Tak většinou VP8 a X.264, nic moc jiného se...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 15:28 | xvasek | To dost záleží na integrovaném akcelerátoru (je-...
Pondělí, 2 Červen 2014 - 15:10 | Behemot | A ty starší minipočítače už konečně zvládnou...

Zobrazit diskusi