CDR.cz - Vybráno z IT

Meta chce zabudovat tržiště NFT do Facebooku a Instagramu

Společnost Meta se rozhodla, že v budoucnu do svých platforem Facebook a Instagram přidá nové tržiště specializované pouze na NFT. V souvislosti s tím se dá očekávat, že spolu s ním přibude na Facebooku a Instagramu spoustu funkcí s jejich využitím.

Zdroj

Poslední dobou se čím dál častěji objevuje pojem NFT (Non-Fungible Token – nezaměnitelný token), ale někteří možná stále nevědí, o co jde. Tato zkratka v podstatě označuje doklad o vlastnictví konkrétní digitální položky. Jako digitální položku nebo digitální dílo si můžeme představit třeba obrázek, video nebo i slavný příspěvek.

Z tohoto pohledu se digitálním dílem může stát prakticky cokoliv. V praxi pak jde o to, že jeden token se vztahuje na jednu jedinou konkrétní položku a jeho hlavním smyslem je verifikace vlastnictví zapsaná na blockchainu, mimo dosah třetích stran. Proto si můžeme NFT blockchain představit jako například decentralizovaný katastr nemovitostí. 

Zdroj

Nově přišla společnost Meta s tím, že chce právě tyto NFT integrovat do svých platforem Facebook a Instagram. V budoucnu by tak mělo být umožněno uživatelům nabízet, prodávat a kupovat NFT v rámci jejich aplikací. V tuto chvíli však vývojáři přemýšlí, jakou nejlepší formou jej integrovat.

S obdobnou věcí přišla i další sociální síť, Twitter, která chtěla propojit některé již hotové systému s NFT a umožnit uživatelům zobrazit jejich zakoupené NFT například jako profilový obrázek. Je pravděpodobné, že podobné funkce se dočkáme i v případě Facebooku a Instagramu. Odborníci však předpokládají, vzhledem k plánovanému tržišti NFT, že takovýchto funkcí bude u společnosti Meta o mnoho více. V tuto chvíli bohužel není k dispozici ani žádný konkrétní datum beta testování, protože se jedná stále jen o připravovaný projekt.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Meta chce zabudovat tržiště NFT do Facebooku a Instagramu

Žádné komentáře.