CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Metodiky 3D tiskáren: Skokem od papíru k reálnému objektu

keby to vedelo replikovat napr mobil tak by to bolo fajn ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

O nejakem zpusobu, jak tisknout elektricke obsody uz se nekde psalo. Jenze pokud se to kdy dostane do domacnosti, bude vypalne za autorska prav takove, ze by ten mobil stal vic nez barak.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mozna kdyz si to koupis legalne. Kdyz si tu tiskarnu nechas vytisknout u kamarada nebo si ji vytisknes v praci, tak to mas zadara (resp. za material) :-).

A ted realne: v dobe, kdy budou tiskarny schopne tisknout primitivni 45nm chipy, budou v mobilech uz 4nm chipy a jestli si nekdo vytiskne nejakou primitivni zastaralou hracku bude kazdemu sumak, stejne budou v bazaru za stovku.

Spis to vidim tak, ze si koupis DODO edici mobilu, ktera se bude skladat z (ohebneho) displaye, jednoho dvou chipu a flashky. Flashku zastrcis do tiskarny, otevre se menu na kterem si vyberes jak ma mobil vypadat, odesles, mobil se vyrobi a ty si ho sestavis. DODO edice budou stat rekneme 2x tolik co normalni mobily, ale budou cool a navic si muzes misto z flashky stahnout vzhled mobilu z internetu (ovsem pokud prijdou na to, ze jsi to udelal, neuznaji ti zarucni opravu i kdyby ta zavada s pouzitim neoficialniho "vnejsku" mobilu nesouvisela).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo bude 3D tiskarna na neco jako zbrojni prukaz. A vytisknuti cehokoliv porusujiciho autorska prava (treba obdelnik se zaoblenymi rohy) se bude trestat 1 bilionem KC krat bulharska konstanta.
Technologie je to uzasna, ale pokud to bude vyuzitelne jako technologie dnesni, tak z toho moc pro bezneho obcana nebude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

EBM vyžaduje vakuum, ne stav beztíže, to by se zajišťovalo opravdu těžko :o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Děkujeme za postřeh, opraveno ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ještě bych dodal že se sls "tisknout dutiny" samozřejmě lze, co nelze je výroba uzavřené dutiny (tedy i to jde, jen pak musíte vyvrtat díru, nějak musíte vysypat ten prášek :0) ).
A reprap by si zasloužil článek sám o sobě, už před rokem jsem viděl strom odvozených projektů a za 3 roky jich tam bylo snad třicet...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

<i>...100 mikronů...</i>.
<br>
Neexistuje jednotka mikron. Pouze mikrometr. Americký slang si nechte do článků v američtině.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Když ono to nezní tak pěkně, jako informace o velikosti kroku v ose Z 0.1mm :0) A mimochodem zmenšením toho kroku taky exponenciálně klesá rychlost tisku. U 0.25mm je to kolem 10-20ccm/hodinu. U 0.1 je třeba 6x více času...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mluvite o vertikalnim kroku, coz jako jedine ma v kontextu smysl, tak se zmenou tloustky vrstvy se cas potrebny pro tisk meni samozrejme linearne. Pokud pouzijete ve sliceru skin tak dokonce linearne s koeficientem mensim nez 1. Patrne jste mel na mysli i zmenu trysky (nozzle), ale o te se nezminujete a neni pro z-krok nezbytna. I tak si ale myslim, ze zavislost pri zmene nozzle bude polynomialni a ne exponencialni (ze skoly jsem uz ale nejaky ten patek...).

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Co by jste si vytiskli, kdyby jste měli MakerBot Replicator 2 doma?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

a co takhle skusit tisknout rovnou peníze? ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte embosované platební karty nebo mince do dětských her? 0:-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Chci si poridi reprep, co me prekvapilo, ze se tam uz ani nic nepaji, kamos rikal, ze to vyjde tak do 15.000 za material ... nebo rikal 8.000 ??? ... pokud vim, tak na WS je i s materialem, sestaveni, kalibrace a vyuka jak s tim na cca 20.000, kdyz krom 1 denniho kurzu si odnesete i onu tiskarnu domu ... skvela vec ...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.