CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Microsoft pracuje na Windows 10 Redstone 4: ISO je ke stažení

Myslím, že je zbytečné to takto předčasně testovat. Každopádně jsem zvědavý, zda následující build dokáže upgradnout systém ze 1709 v mnohem kratším čase, než nyní u starších buildů. Pokud vím, tak psali, že aktuální build 1709 by měl přinést vylepšení ohledně upgradů na nový build do budoucna. Což chápu, že 1709 toto zavede a upgrade na budoucí Redstone 4 by měl proběhnout rychleji, resp. s menší odstávkou.
Současné časové okno je pro některé případy moc velké, třeba pro firemním prostředí.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To musí být ve firmách sranda udržovat W10 v chodu, když se 2x ročně přeinstaluje celý systém. Možná se to díky novému update rychleji přeinstaluje, ale napáchané škody zůstanou stejné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne, každý build mívá většinou support 2r, takže se jen zakáže instalovat upgradovací aktualizaci a stále se jede ten stejný build dokud admin nepovolí upgrade. Ve firmě teď máme všechny možné buildy podle toho, jak se instalovaly (1511,1607,1703,1709). Máme zakázán upgrade. Začátkem roku 2018 budeme všechny verze Win10 sjednocovat na jeden build, který budeme držet a budeme pak přecházet vždy před vypršením supportu toho konkrétního buildu.
Na sjednocení jsem čekal na tento build 1709, protože další následující upgrade by měly dle MS být bez větší odstávky, což by pak znamenalo, že by se nemusely dělat nějaký upgradovací akce mimo pracovní dobu, ale mohlo se to sfouknout během standarních aktualizací.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ještě dodám, že už jsem pár Win10 zkoušel upgradovat na novější build a škody to neudělalo žádné, krom teda toho, že to běželo delší dobu.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zdravím, jen doplním firemní zkušenosti.

U nás se mi už povedlo 1511 odstranit a v poslední době jsem nechal upgradovat (wsus) velkou část desítek na 1703.
Verzi 1607 možná nechám pro konzervativní uživatele - nemá smysl se ji zcela zbavovat, aktualizace jsou sdílené s Serverem 2016 a na WSUS by se místo/linka neušetřila.

Aktualizace na 1709 je pocitově hodně rychlá a MS na ní opravdu zapracoval, nerestartují se výchozí programy, nemění se pozice ikon na ploše, a větší část aktualizace probíhá online, takže menší omezení uživatele.

Jinak upgrady jsou v naprosté většině bezproblémové, maximálně někomu zmizí custom gesta pro touchpad, či se každý upgrade odinstaluje legacy cisco vpn :-) Naposledy jsem řešil nefunkční indexování v Outlooku po upgradu na 1709 - dle MS fóra stačilo pustit opravu Office a vyřešeno - ale musím zaklepat že to je vyjímka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info. Já do toho půjdu opravdu až začátkem 2018, teď nemám time. Dokončili jsme migraci asi 350 PC do nové domény s tím, že jsme připravili migraci nové dceřinky (100pc), teď mám vyladěnou a rozjetou crossdomain online migraci Exchange 2007 do nové domény - Exchange 2013 (10 IT PC mám upgradnutých na zkoušku, pak 12 uživatelských PC jako další várka králíků a zrovna teď jsem tam nafuněl 50 mailboxů do fronty na migraci).
Dnes jsem na těch 12 králíkách doladil chybky, takže zítra těch 50 snad bude cajk. Chci to stihnout v co nejkratším čase a vzhledem k tomu, že je to online, tak to mohu dělat i přes den.
Na stovce to pak předám kolegům, ať to dodělají a musím připravit migraci Oracle RAC.
A to je jen část toho, co bych měl stihnout do konce roku :-/.
Desktopy tedy opravdu až začátek 2018.
Každopádně slyším rád, že nový build není problém a MS zapracoval na rychlosti tak, jak slíbil.
Zdar Max

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona hlavne zadna normalni firma co chce fungovat tak 10 nenasadila a ani jen tak nenasadi. A ty co je nasadili... to maji jako trest za svoji blbost. Teda spis nemaji pokud se ridi microsoftem. Podle microsoftu je aktualni verze pro bussiness stale 1607. Nejlepe v edici Windows 10 Enterprise LTSB, ktera ani nic novejsiho nez 1607 nema. Maji na to takovou krasnou tabulku https://technet.microsoft.com/en-us/windows/release-info.aspx

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, my zmigrovali přes 300 stanic, admini v dceřinkách také migrovali. Problémy byly jen ze začátku (třeba build 1511 lagy v tiskovém serveru, po upgrade na W10 vyresetovaný index outlooku atd.), teď už nepozoruji problémy.

Jinak konec supportu na W7 je za humny a životnost hw je větší a mluví se o konci bezplatného supportu na upgrade na W10.
Kdo neupgradoval, tak buď věří, že MS prodlouží support na W7, nebo že prodlouží upgrade na W10.
V opačném případě ho čeká zbytečný nákup licencí.

Další věcí je existence komerčních sw, které už zahodily support pro W7 a vynucují si Win8/10. Třeba Helios CLA IQ už myslím W7 nepodporuje. Kdo chce provozovat tento systém na W7, musí si připlatit za support.

My vždy uděláme pokus na sobě, jako na IT. Pak vybereme pár obětí, na kterých testujeme dál. Nedjřív 1-2, pak cca 10 - 20. Když vše ok, zkusíme upgrade 50ks najednou. Pokud ok, jede se zbytek.
Pokud tedy vše projde testováním a adminům se podaří vyřešit všechny problémy, nevidím v tom problém. A pak ani nevidím důvod takový počin označovat za nenormální, nebo adminy jako hloupé.
Upgrade na W10 jsem připravil za týden a dal jsem 200PC další týden přes večery. Na netu jsem narazil na týpka, co sám migroval přes 1k stanic na W10 a bez problémů.

A dle diskuse evidentně nejsem sám, kdo migroval a nemá aktuálně moc trablů.

Jinak podle MS je pro firmy určená vždy ta verze s placeným supportem, tedy aktuálně enerprise. Firmy, které šetří na licencích jedou OEM. Máš tedy licenci na Win Pro za relativně dobrý peníz, páč se vezeš s výrobcem HW, který to má celkem levně. A tato licence ti vydrží po dobu životnosti hw, což je běžně 5let, dnes už spíše i více (protože je hw v dnešní době lépe výkonově naddimenzován, než tomu bylo v minulosti, my jedeme i5 + 8GiB + 256SSD + 24" Dell).
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, dobře napsané:)
Ještě doplním že postupně i MS produkty vyžadují novější verze Windows, například pokud chcete vyvíjet v SQL 2016 developer, máte na Win 7 smůlu (od 8/2012 výše)

A upgrade se vyplatí i třeba z pohled u fyzické bezpečnosti. Třeba takový bitlocker ve Win 7 Pro není, ve Win 10 Pro však ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro dnesniho developera (jako sem ja) je tak nejak samozrejmost, ze kdyz vyviji pro microsofti systemy tak ma od zamestnavatele msdn subscription. Diky tomu ma k dispozici legalne na vyvoj a testovani vsechny verze windows, ktery si podle potreby pousti ve virtualizaci. Takze se zadny "máte na Win 7 smůlu" se nekona.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taktéž máme MSDN subscription, ale jen pro vývojáře. Mít subscription / multilicence pro Windows (v rámci celé fy) je nerentabilní, mnohem levněji vyjdou OEM licence, které lze oprašovat co pět let i déle.
Jedem tak všechno včetně serverů. Měli jsme cenové nabídky, ale vždy vyšlo OEM levněji.
S příchodem Win10 byl odstraněn neduh, že i když hw žije, systém je už nepoužítelný, protože člověk může jít stále kupředu. Velká nevýhoda tedy zmizela.
Každopádně Office v předplatném několik výhod mají. Jednak jde oproti OEM upgradovat i downgradovat, lze použít jednu licenci jak pro PC, tak pro ntb potažmo terminial server. To v případě OEM není možné.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chlapce ty ses asi fakt uplne mimo. Jaky bezplatny upgrade na win 10 ? To na zadnou firemni edici windows nikdy nebylo. Konec supportu pro win 7 za humny ? Jako podle tebe je 14. ledna 2020 za humny ? Ano podle me neni normalni ve firemnim prostredi nasadit os, co porad odesila (nebo to zkousi, kdyz ho blokuje firemni firewall) svemu vyrobci. A nejde to v danem systemu vypnout ani radne kontrolovat. Muzes stokrat nesouhlasit, ale muj nazor nezmenis. Chapu, ze nekdo komu couhaji widle z pozadi neco takovyho nemuze pochopit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosím když si potřebujete ulevit, zkuste to příště jinak než textovou formou - třeba to bude i příjemnější :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozporoval maxikovi neustale nesmysly. Co se vam na tom konkretne nelibi ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi došlo k nějakému omylu, když jsi můj komentář četl. Mluvil jsem o OEM licencích, kde se právo na bezplatný upgrade vztahuje i pro firmy (a troufám si tvrdit, že hafec firem, hlavně menší, jedou OEM).
Jinak Android telefony a snad i webové prohlížeče o tobě pomalu vykecají víc věcí (hlavně nejsou moc anonymizační), než ten tebou zatracovaný produkt MS, viz :
https://www.root.cz/clanky/windows-10-analyza-probihajici-komunikace/

Pokud tomu nevěříš, můžeš udělat vlastní analýzu a pak jí ukázat světu. Nebo linkovat analýzu někoho jiného. Zatím jsi tak neučinil, takže nemám důvod nevěřit zmíněné studii.
Každopádně já tvůj názor nechci měnit, vlastně mně ani moc nezajímá, jen bych rád, aby jsi nešířil tvrzení, která jsi nijak nepodložil.
Zdar Max
PS: také se mi nelíbí, že MS vůbec něco posílá, ale vesměs přebral věci, co už třeba Google taktéž sbírá, ten má nejen jméno telefonu, ale mailovou adresu, tel. číslo, tel. seznam známých, zaznamenanou polohu a další věci, vidím v tom větší problém, než v tom, co odesílá MS (pokud beru v potaz MS Win bez online účtu)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V kazde firme kde sem pracoval meli pocitace windows enterprise z multilicence (i presto, ze pocitac byl s nejakou oem verzi windows dodan). Ten clanek na rootu ma dva zasadni problemy. Problem cislo jedna je, ze si mysli ze vsechny data chodi pres http nebo https. Problem cislo dve je, ze microsoft ma seznam veci co windows pri ruznych nastavenich telemetrie posilaji... a na rootu jim z toho vetsina chybi.
A taky od toho clanku jsou windows o 4 velky verze dal a ledacos se mohlo zmenit.
Nejsem vybaven na lamani zasifrovanych dat, aby sem mohl zjistit co ty windows realne posilaji. Ostatne to do ted nedokazal ani nikdo jiny. Az z microsoftiho seznamu vime, co vsechno se tam ma posilat. A muzeme jim pouze verit, ze pres ty sifrovany spojeni opravdu jen toto chodi. Sorry ale microsoft neni kdo vi jak duveryhodna firma. A narozdil od androidu (kde google to co odemne ma neni schopny vyuzit, protoze jeho cileni reklam na moji osobu je tragicky) mam v pocitaci s windows veci, co by nemel videt nikdo mimo firmu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejdřív si ten článek aspoň přečti, nemonitorovali jen http komunikaci. Jedná se o čtvrtý řádek v článku za perexem. Cituji :

- IPtables (routing a log)
- Burb proxy 1.6.01 (http a https proxy s důvěryhodným certifikátem pro MiTM)
- Wireshark 2.99.8 (odchycení veškeré komunikace – pro případ komunikace na jiných portech a v rámci jiných protokolů)

Uvědomuješ si, že tu mluvíš o spiknutím na globální úrovni? Buď by musel MS podvádět bezpečnostní úřady po celém světě (protože oni mají k dispozici přístup k jejich zdrojovému kódu), nebo by všichni museli spolupracovat.
Oboje mi nepřijde v době obrovských úniků dat nereálné. Ale chápu, že tomu může někdo věřit.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft ma dlouhy seznam veci co telemetrie posila. Napriklad jake aplikace uzivatel pouziva, jak casto ma aplikace fokus atd. Nic z toho ten clanek na rootu odchyceno nema. Sifrovanou komunikaci jinou nez pres https taky odchycenou nema. Byl dlouhodoby tlak na microsoft ze strany vlad a eu ohledne telemetrie, ktery prave vyustil v ty seznamy co microsoft vydal. Proc by se to delalo tak slozite, kdyz by to slo jednoduse zjistit primo z komunikace nebo dokonce ze zdrojoveho kodu ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak to s těma Enterprise, i když kupovali OEM, to je pěkný rozhazování. Kolegové, co přešli z jiných firem, mluvili také o stupidních rozhodnutích a plýtvání v IT. Teď myslím to, že zbytečně kupovali OEM licence.
Každopádně statistik počtu nasazení OEM vs enterprise ve firmách se asi nedočkáme. Lze ovšem předpokládat, že menší firmy nic takového asi neřeší, prostě koupí PC a fungujou (neIT firmy). Větší, tam už to bude záležet na managerovi.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano souhlasim, ze maly firmy (s par desitkama pocitacu) jedou na tom co s pocitacem prislo. V takovejch firmach neco jako it oddeleni ani neexistuje. Ve vetsich firmach maji vetsinou unifikovanou instalacku s windows enterprise a nove dodany pocitac se kompletne preinstalovava. Co se tyce zbytecnyho kupovani pocitacu s oem, tak to je neco co sem nikdy nepobiral. Aktualni priklad. Dostal sem minuly mesic novou workstation od dellu. Dodano s oem win 7 pro. Podle konfiguratoru na strankach dellu je za downgrade z 10 (default pro danou serii workstation) na 7 priplatek $70.45. Samozrejme s pro verzi win (a bez firemniho bloatware) to do firemni site nesmi.. prijde ajtak s flashkou a preinstaluje to na unifikovany win 7 enterprise. A to se vyplati :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

PPK, no já nevím, ale u nás ve firmě kde neexistuje stůl bez pc, tak ani na jednom není Enterprise verze. Schválně jsem se díval do seznamu pc ve firmě a má ji akorát ten nejvyšší. Všude proběhnul přechod z OEM verze na windows 10 pro. Samozřejmě, že šlo hlavně o nejnižší cenu. Z intranetu je nežádoucí komunikace do internetu blokována firemním firewallem. To už ale jde mimo mou informovanost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autore, probůh, jak se pracuje úpěnlivě? Co je to zas za novotvar? https://cs.wiktionary.org/wiki/úpěnlivě

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já bych doporučil tomu říkat jako za starých časů "Service Pack" a číslo. Myslím, že by to bylo výhodné pro obě strany - uživatelé by tomu rozumněli a MS by přilákal na widle nějaké nové vovce, když už to má (nějaký) service pack.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, jako SP se to nechová. To by proti současným upgradům bylo hned o problém míň.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.