CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Microsoft Windows 10 je zpoplatněn jen na oko, upgrade je stále zdarma

"Kdyby se někomu přece jen chtělo do Microsoftu investovat, nejlevnější 64bitová krabicová verze Microsoft Windows 10 je v českých obchodech k dispozici zhruba od 2600 korun."
---
Hlavne je treba si uvedomit, ze pri nakupu noveho pocitace, pokud nemate krabicovku starsiho systemu a hodne lidi ma neprenosne OEM licence, tak musite zaplatit Microsoftu tak jako tak a vzdy jste museli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě. Celý rozruch za poslední rok je o upgradech, ne o nových licencích, ty se platily a platí.
Stále funguje i aktivace upgradu licenčním číslem sedmiček či osmiček, ale to taky časem přestane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neprohlásil náhodou nějaký vysoce ceněný útvar z EU, že ty nepřenosné licence jsou v pohodě přenosné?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si zcela jist ale myslím si, že to byl KMSpico.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=124564&pa...
je to rozhodnutie o UsedSoft vs Oracle. z neho vychadza pravo na repredaj OEM licencii

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jj jedná se o vypršení práv prvním prodejem, bohužel místní zastoupení tuto evropskou legislativu ignoruje, takže kdyby došlo na lámání chleba, bude třeba se odvolat až k evropskemu soudu. tohle je snad jedinná dobrá věc která vzešla z eu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co roaming? Nebo povinnost výrobců potravin napsat co všechno výrobek obsahuje?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

myslim ze je to tu prochu OT, ale budiz. legislativa o roamingu je paskvil. pokud by to mysleli vazne se zrusenim polatku, tak by v cele eu zustali pouze 2 az 3 telefonni operatori, vsichni ostatni by museli zkrachovat z duvodu poklesu cen. tohle nikdo z politiku nechce protoze by prisli o sponzory z rad telekomunikacnich firem a jejich volicum to nikdy nedojde.
povinnost vyrobcu udavat slozeni tu snad byla dokonce i za komunistu, to neni zadny pokrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k různému nadnárodnímu sdružování operátorů už na EU trhu je vpodstatě několik operátorů.
Ne, neměli. Najděte si nějaké staré obaly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prosim NE!, Nerozjizdet flame o EU/EK tady na tomhle webu....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale asi tezko zalezi na EU, ale na vyrobci SW jakou ma politiku. Pokud si SW kupujes jako sluzbu/OEM, s tim, ze je levnejsi prave proto, ze funguje jen s jednim PC, tak asi nemuze nekdo jen tak rozhodnout, ze bude prenositelna. To proste nedava smysl. To, ze se preprodavaji stare OEM stitky mi prijde tristni a podle me to MS musi mit treba s dellem domluvene. Protoze jsem kdysi zkousel takhle pouzit stitek ze stareho notebooku a proste to neslo. Nicmene stale jde o to, jak MS nastavi licencni servery a EU s tim dost dobre nemuze nic delat, zvlast kdyz ta licence platila v dobe, kdy pripadny zakon (ktery patrne zadny takovy neni) neexistoval a jen tezko by mohl byt vztahovan retrospektivne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

asi jako vzdy se mylis. politika vyrobce sw nesmi odporovat zakonum, jinak jsou ustanoveni neplatna. zakony smi vykladat vyhradne soud. takze pokud soud rekne ze vyrobce sw na neco nema narok tak to tak proste je. vyrobce proste spoleha na to ze se zakaznici nebudou domahat svych prav

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podivej, je to defacto vazane na HW, tecka. Kdyby to vynucovali, tak jim nikdo nemuze rict ani popel. Stejne jako nikdo nemuze nic rict na to, ze je SW, ktery se prodava s HW klicem. Podle meho se neco resilo, ale slo tusim o DELL, ktery mel nejakou jinou licenci .... pokud je proste licence OEM a vazana HW na konkretni stroj, tak smula. Nejde to udelat retrospektivne. Kdyby se neco takoveho nekde odporovalo zakonum, tak proste budou do EU dodavat jen krabicovky ..... realne je to ale stejne fuk ... myslim, ze minimalne 95% pocitacu jde s predinstalovanym, zaplacenym a legalnim OS. Tech 5% si stejne naprosta vetsina koupi legalni system z pravnich duvodu no a to zanedbatelne procento se to snazi takhle ojebat ..... coz jsou kdyz moc, tak tisice pripadu, ktere jsou microsoftu uplne u prdele. Osobne nez se vocasit s nejakyma pochybnyma stitkama, tak nainstaluju enterprise verzi a budu autentizovat pres vlastni KMS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty mas zrejme problem s chapanim psaneho textu, ze? vazani na hw je NELEGALNI u oem licenci i u ostatnich.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"je NELEGALNI" a kde jsi na to prisel? Nejaky odkaz?
Ze zcela logickeho hlediska je to nesmysl ... a to hned ze dvou duvodu
a) je to proste blbost
b) stale se prodavaji OEM verze SW, stale se prodava HW vazany na HW klice ve vsech oblastech atd atd

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tvoje google fu na to nestaci?
(2) Prvním prodejem nebo jiným prvním převodem vlastnického práva k originálu nebo k rozmnoženině díla v hmotné podobě, který byl uskutečněn autorem nebo s jeho souhlasem na území některého z členských států Evropské unie nebo některého ze států tvořících Evropský hospodářský prostor, je ve vztahu k takovému originálu nebo rozmnoženině díla právo autora na rozšiřování pro území členských států Evropské unie a států tvořících Evropský hospodářský prostor vyčerpáno; právo na pronájem díla a právo na půjčování díla zůstává nedotčeno.
Autorsky zakon par 14
to ze nekdo neco dela neznamena ze je to legalni, az jednou dospejes tak to mozna pochopis

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navázání na HW zřejmě nelegální není. Nebo to alespoň ten rozsudek přímo neříká.

Podle toho rozsudku je zřejmě nelegální jen „navázání na kupujícího“, tj. prodej licence pod podmínkou, že ji kupující nesmí na nikoho převádět.

Jestli jsem tu argumentaci správně pochopil: Podstatou prodeje věci je převod vlastnických práv. Podstatou vlastnických práv je právo s věcí nakládat. Čili nejde na někoho převést vlastnická práva a pak mu bránit je využívat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou různé věci.

Ten rozsudek říká, že nelze zakázat nabyvateli licence ji převést na někoho dalšího.
Po nákupu se vlastníkem licence stává kupující a předchozí vlastník mu už nemůže rozhodovat o tom, na koho nový vlastník ten majetek převede.

Jiná nesouvisející věc je, že OEM licence může být svázaná s konkrétním počítačem a převádí se prodejem toho počítače.

Podle mě z toho vyplývá, že:
- Nikdy nepoužité OEM licence zřejmě lze legálně prodávat.
- Použitou OEM licenci navázanou na nějaké zařízení taky lze prodat, ale jen současně s tím zařízením.

Ještě je otázka, jestli je legální si koupit zařízení s navázanou OEM licencí a licenci nevyužívat na tom původním zařízení, ale na nějakém jiném, které taky vlastním.
Tohle se zřejmě bude lišit podle přesného znění licenčních podmínek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze se to prave tyka jen nejakeho DELLu a jen u nejakych pocitacu, kde meli listecky, ale ten OS nikdy neaktivovali a primo nahrali svou korporatni verzi, cili muzou ten stitek jakoze prodat dal. To asi bylo tim, kdyz jeste licenci neobsahoval bios. Koupe takoveho listku je samozrejme sazka do loterie, zda uz toho puvodni majitel nekde v praci nevyuzil a zjistit to pujde asi az po instalaci.
Matne si na tu kauzu prodeje OEM stitku vzpominam a stale se s tim vesele kseftuje. Myslim, ze MS si na tohle stezoval, na chvili se to zakazalo jako ilegalni distribuce, ale pak se nekdo soudil a vysledek je, ze NIKDY (to je dulezite) nepouzity stitek/licence lze pouzit jinam. Ale urcite to neplati o OEM obecne, to je proste blbost, co se tu snazim diskutujicim vysvetlit. U toho pocitace si proste musis byt jisty, ze ta licence nebyla pouzita .... typicky firma 1000 zamestnancu koupila pocitace s OEM licenci od lokalniho prodejce ze standardniho ceniku a konfiguraci (proc? protoze jsou to diletanti:) a pak si tam nahrali image sveho vlastniho systemu, licencovaneho pres multilicence ...... pocitace se nekde za ty roky zalozily do skladu, nejaky stastlivec na to narazil, poodlepoval to ze vsech tech kramu nez to slo do drticky a ted to po tisicovce prodava:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten MS je podarený. Najprv inštaláciu W10 schovával v menu pod X a teraz aby nevyznel ako úplný pako tak bezplatný upgrade schováva za službu pre postihnutých.
Čo bude nasledovať, koleso šťastia, alebo podomový predaj ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou to maji vymysleny pekne. Oficialne uz zdarma upgrade pro vsechny neni, je to jen vyjimka pro postizeny. Kdo by jim mohl vycitat, ze pro ne chcou udelat neco peknyho. A ted staci jen zamhourit oci nad tim, kdo vsechno se bude vydavat za postizenyho a tadaaa, vyreseno, nic dalsiho vymyslet netreba. Sytej vlk spokojene vyspava pod stromem a koza vesele skotaci na louce a uziva si zivota.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

MŠrot dělá vše pro to, aby všichni jeho uživatelé byli postižení :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

- "Vy chcete Windows 10? Jste blazen?"
- "Je to soucast licencnich podminek?"
- "Ne, ale dostanete slevu."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

a stejne jsem nerozchodil ani ten novy zazracny build 14393 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.