CDR.cz - Vybráno z IT

Boty s GPS, chytré brýle, nebo počítač skrytý v tetování. Co už umíme vyrobit?

slide_image_wearables_01_collage
Přestože se masového použití zatím nedočkaly, v budoucnu miniaturní přístroje implementované do našeho oblečení nebo dokonce vytetované přímo na kůži své uplatnění možná najdou. Pojďme se podívat, jaké vychytávky už inženýři vyrobili, ale zatím si je schovávají v šuplíku.

Myslíte si, že je váš smartphone vrcholkem ledovce a více "osobní" zařízení k dispozici mít nelze? Již brzy si možná budeme elektroniku oblékat, ať už se jedná o boty, které majitele vždy dovedou domů, nebo tetování kontrolující životní funkce. Ne všechny níže zmíněné produkty asi budou mít to štěstí a dostanou se do masové výroby. Všechny ale mají své funkční prototypy a některé z nich by neměl být problém vyrobit v běžných domácích podmínkách.

Druhé oči pro každého: Lumus OE-31 a Google Glass

O rozšířené realitě se toho namluvila spousta a snahy o co největší uživatelský zážitek přinesly hned dva zajímavé projekty. Lomus OE-31 skrývá ve svých černých rámečcích dva průhledné 640×360 pixelové displeje. Ty umožňují zobrazit videa, maily, navigaci apod. Komerční verze se má na trh podívat příští rok za 500 dolarů - 9 500 Kč.

google_glass_project_virtual_augmented

O Google Project Glass jsme vás informovali před několika měsíci. O projektu toho zatím tolik nevíme, ale prototyp ve svém hliníkovém těle skrýval miniaturní displej skrytý kousek nad pravým okem uživatele. Zde jsou zobrazovány nejrůznější upozornění a další informace vyžádané uživatelem pomocí hlasových povelů. Jejich cena se odhaduje na 1500 dolarů - 28 000 Kč.

GPS boty, které vás dovedou domů

Sen každého alkoholika; boty, které jej dovedou snadno domů, i kdyby zapomněl cestu. Navrhl je umělec Dominic Wilcox a na zakázku vyrobila společnost Stamp Shoes. Tyto digitální boty sice samy nechodí, ale mají integrovaný GPS chip, potřebnou elektroniku a anténu.

boty_led_gps

Majitele navádějí pomocí LED diod v hodní části špičky každé boty, kdy jedna ukazuje směr a druhá vzdálenost. Cílovou destinaci si lze nastavit před cestou na počítači a poté nahrát pomocí USB kabelu. Cena je v tomto případě opravdu vysoká a případný zájemce by si musel připravit kolem 1750 dolarů - 33 000 Kč.

Sixth Sense - Zapojte všechny smysly a získejte jeden navíc

V MIT Media Lab vznikl systém s názvem šestý smysl, který se podle tvůrce snaží propojovat všechny naše smysly do jednoho digitálního. Napomáhá tomu miniaturní projektor se zrcadlem, který promítá obraz na jakýkoli dostupný povrch a také kamera, která snímá gesta rukou.

dotykovy_displej_projektor_prenosny_vize

Navíc je nutné nasadit si na prst speciální barevné návleky, které pomáhají kameře v rozlišování gest. Perfektně funguje třeba s virtuální mapou, při prohlížení fotografií a překvapivě době zvládá i vytáčet mobilní číslo pomocí promítaných kláves. Pokud jste zručnější technik, prý podobnou hračku zvládnete vyrobit za zhruba 350 dolarů - 6 500 Kč.

Elektronické tetování kontroluje životní funkce

Permanentní tetování nemusí být vždy jen na ozdobu. Vědci nyní pracují s tzv. funkčním tetováním, které je nanesené na nebo těsně pod kůží a detekuje pomocí senzorů tep, mozkové vlny, teplotu apod. a získaná data přenáší pomocí bezdrátového spojení do počítače, kde dochází k jejich analýze.

elektronicke_tetovani

Projekt je financován nadací Billa a Melindy Gatesových, díky čemu mohl vzniknout i model kontrolující životní funkce ještě nenarozeného plodu nanesením na kůži matky. Kdy se dočká masového nasazení bohužel nevíme, ale brzy to určitě nebude.

Flora kit od tvůrců Raspberry Pi - rozsvítí vaše oblečení podle aktivity a polohy

Malá destička vypadá celkem futuristicky, ale na první pohled lze jen těžko uhodnout, k jakému účelu by měla sloužit. Počítač o velikost 1,75 palce v průměru a tloušťkou 0,2 palce neskrývá žádné extrémně výkonné komponenty. Nalezneme zde 16MHz Atmel ATmega32U4 procesor a 2,5 KB paměti. Navíc nechybí GPS, akcelerometr a digitální kompas.

raspberry_pi_LED_flora

V současné době je produkt v betaverzi a využívá open source kódu, který se nahrává pomocí USB konektoru. Po nastavení a naprogramování může řídit stovky LED diod ukrytých v nejrůznějších druzích oblečení budoucnosti. Ty budou řízeny podle toho, jak a kde se uživatel pohybuje. Jen pro nastínění principu - např. při příchodu do místnosti se vaše tričko rozsvítí modře... O užitečnosti by se dalo polemizovat, ale designéři a módní návrháři jistě budou mít z dalších možností radost.

Lukáš Voříšek (Google+)

Šéfredaktor nového technologického magazínu inSmart.cz. Autor je fanouškem revolučních technologií a projektů, jako je fotoaparát Lytro a minipočítač Raspberry Pi. Dříve přispíval do magazínů PCTuning a Stahuj. S nadějí čeká na den, kdy nebude muset sedět u klávesnice a vše obstará čip v hlavě...

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Boty s GPS, chytré brýle, nebo počítač skrytý v tetování. Co už umíme vyrobit?

Čtvrtek, 22 Listopad 2012 - 17:01 | HKMaly | Pravda, v cizím městě, na dovolené a podobne se...
Čtvrtek, 22 Listopad 2012 - 14:10 | MH UB | Poslední část mi značně připomíná Arduino LiliPad...
Středa, 21 Listopad 2012 - 17:04 | peca | Ne každý se běžně ožere tak, že si poblije...
Středa, 21 Listopad 2012 - 14:41 | HKMaly | Druhé oči pro každého: Ty google bryle s dating...

Zobrazit diskusi