CDR.cz - Vybráno z IT

Podívejte se na první video natočené brýlemi Google Glass

google_vision_glasses
Projekt Google Project Glass vzbudil velkou vlnu zájmu, ať už u laické, tak odborné veřejnosti. Je tomu již zhruba měsíc, co Google popustil pár informací z vývoje. Ale až nyní se na internetu objevilo oficiální video, které bylo natočeno pomocí již reálného prototypu těchto brýlí. Google chce tak doložit, že jeho projekt není jen vize či nějaká fikce.

Jen pro připomenutí; nové kybernetické brýle mají být nástrojem, který hodlá změnit způsob interakce uživatele s okolním světem. Hlavní funkce těchto brýlí je především ve skloubení činností, které provádíme prostřednictvím našich elektronických hraček. Konkrétně smartphony, notebooky, netbooky, tablety aj. To vše samozřejmě úzce spjato a podloženo systémem Android. Hovoříme tedy o funkcionalitách typu videohovory, zasílání zpráv/emailů, navigace, internet, kalendář, informace o počasí, video záznam či pořizování fotografií. A to vše ovládáno pouze naším hlasem. Skutečně smělé plány, které Google chce převést na realitu.

Technická specifikace prozatímně hovoří jen o umístění displeje před jedním okem, integraci jedné malé HD kamery, mikrofonu a sluchátek. Systémem tedy (jak jsme si řekli výše) bude Android, počítá se s podporou GPS i 3G/4G sítí. Odhadovaná cena poukazuje na hranici 12 tisíc korun.

V jaké vývojové fázi jsou brýle nyní, není prozatím úplně jasné. Jediné, co můžeme nabídnout, je vůbec první video, které bylo pomocí brýlí zaznamenáno. (Je to možná taky asi vše, co brýle zatím vůbec dokážou. ;) Aktuálně se tedy moc neliší od různých sportovních minikamer - ale nechci samozřejmě soudit.) Můžeme si udělat alespoň trochu představu o kvalitě záznamu, který aktuální prototyp dokáže pořídit, a s jakou rozlišovací schopností můžeme tak trochu počítat. 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Podívejte se na první video natočené brýlemi Google Glass

Žádné komentáře.