CDR.cz - Vybráno z IT

MintBox 2: Malý počítač s Linux Mint, pasivním chlazením a velkými možnostmi

MintBox 2 - úvodní foto
Společnost CompuLab odhaluje novou verzi svého malého počítače MintBox s operačním systémem Linux Mint. Nově by měl nabídnout až čtyřnásobně větší výkon a také velmi tichý chod díky pasivnímu chlazení.

Původní MintBox, který byl uveden zhruba před rokem, byl vyráběn ve dvou variantách podle hardwarového výkonu. Méně výkonný a zároveň levnější stroj poháněl dvoujádrový procesor AMD o frekvenci 1 GHz a operační paměť o velikosti 4 GB. Dražší verze měla také dvoujádro, tentokrát ale s taktem 1,6 GHz a 8GB operační paměti. Grafické karty Radeon HD se také trochu lišily a úložištěm byl pak u obou strojů 250GB pevný disk. Už tyto dva modely ale postrádaly jakýkoli větráček a jejich chlazení bylo řešeno pouze pasivně, tedy skrze samotné tělo počítače. Kvůli tomu měla jeho výkonnější verze opravdu mohutné žebrování.

MintBox 2 - staré modely
Starší modely - MintBox Basic a MintBox Pro

Rok se sešel s rokem a výrobce CompuLab nyní oznámil nového nástupce tohoto tichého počítače. Běží na něm rovněž operační systém Linux Mint ve verzi 15 (Olivia) a jmenuje se jednoduše MintBox 2. Vzhledově je zcela srovnatelný s výkonnější verzí staršího brášky a ikdyž nabízí několikanásobně větší výkon, stále se dokáže uchladit sám bez použití aktivního větráku.

MintBox 2 obměnil výrobce chipsetu a nově tedy přichází s procesorem Intel Core i5 (vzhledem k pasivnímu chlazení nejspíše generace Haswell). Ke svižnému chodu systému pomůže i operační paměť o velikosti 4 GB a dostatečný prostor pro ukládání dat nabídne klasický pevný disk s kapacitou 500 GB. Jelikož je počítač chlazen pasivně, čekali bychom asi spíše SSD disk namísto klasického plotnového, který přecejen nějaký ten hluk nadělá. Použití SSDčka by se ale promítlo i na vyšší ceně počítače a jeho úložiště by bylo mnohem menší.

MintBox 2 - předekMintBox 2 - záda
Přední a zadná strana loňského modelu MintBox Pro

Výrobce zatím neuvedl více informací o použité grafické kartě a stejně tak ani o konektorové výbavě počítače. Jelikož je ale vzhledově srovnatelný s loňským modelem, dá se očekávat, že i jeho výbava bude totožná. Na jeho přední straně tedy nalezneme čtveřici snadno přístupných USB 2.0 konektorů a na té zadní nejspíše i dva rychlejší USB 3.0. Konektory eSATA při připojení externího disku či grafický výstup HDMI bude počítač pravděpodobně nabízet také. Jistá je ale dvojice ethernetových zdířek pro kabelové připojení k internetu, bezdrátová Wi-Fi a také Bluetooth.

Zatímco loňské modely MintBoxu nabízeli pouze roční záruční dobu, MintBox 2 vám poskytne bezplatnou opravu počítače v rámci záruky po dobu pěti let – to už je opravdu pěkné číslo a vypovídá to i snad o samotné kvalitě zařízení. 

Operační systém Linux Mint 15 (Olivia)
Procesor Intel Core i5
Operační paměť 4 GB
Úložiště 500 GB HDD
Konektivita Wi-Fi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth
2x Ethernet
4x USB 2.0

Nepotvrzená konektivita:
6x USB 2.0
2x USB 3.0
HDMI / Mini DisplayPort
eSATA

Rozměry 190 x 160 x 40 mm
Cena asi 12 000 Kč

Vysokému výkonu s tichým chodem, slušné konektorové výbavě a dlouhé záruční době samozřejmě odpovídá i cena MintBoxu, která by se dala srovnat s cenovkami dobře vypadajících a středně výkonných notebooků. Její hodnota byla stanovena na 600 dolarů, tedy na zhruba 12 000 Kč. Příchod počítače je očekáván i na evropském trhu. Kdy se tak stane ale zatím výrobce neuvádí.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MintBox 2: Malý počítač s Linux Mint, pasivním chlazením a velkými možnostmi

Neděle, 30 Červen 2013 - 20:56 | Doctorx Doctory | prijde mi to dost drahy na ten vykon

Zobrazit diskusi