CDR.cz - Vybráno z IT

MIT tě vidí. I přes zeď!

MIT
Takový menší Tyranosaurus Rex, který snad nekouše – nové zařízení od inženýrů americké MIT „vidí“ pohybující se osoby, a to i přes zeď!

Využívá k tomu rádiové vlny (odrazy) a „cíl“ nemusí mít žádný vysílač, jako například v případě WiFi lokalizace nebo triangulace. Navíc je i přesnější – dovede určit polohu s přesností na 10 centimetrů. „Působivé je, že naše přesnost je vyšší, než u vrcholu technologie - WiFi lokalizace,“ vyjádřil se výzkumník z MIT Fadel Adib.

Prozatím má zařízení několik nedostatků, kdy velikost zařízení je tím nejmenším - zatím zabírá prostor asi jako běžný počítač. Hlavně ale dokáže sledovat pouze jedinou osobu, takže ostatní v dosahu signálu se nesmí hýbat, jinak detekce selže. Navíc nedokáže rozeznat člověka od neživého hýbajícího se objektu - na tom se musí zapracovat. Rozpoznání více osob se snad i podaří, ale rozeznat osobu od objektu mají problém i kamery, které osobu vidí (respektive počítače zpracovávající obraz), natož pak nějaký systém založený na rádiu. Podobně jsou na tom radary, které také bídně určí tvar objektu, a to mají přímou "viditelnost". Do toho, co rozpozná tento "Kinect budoucnosti" jistě promluví i struktura konkrétních překážek a zdí.

Ale jen si představte, kde všude bude takové zařízení využitelné – jak moc jste paranoidní? Samozřejmě jsou tu pozitivní účely, jako hlídání pacientů v nemocnici, ochrana majetku a zabezpečovací systémy, či senzory „inteligentních budov“, které například rozsvítí světlo v místnosti, do které přicházíte. Ale všechno tak růžové není. Vlastně tohle všechno se dá řešit senzory, které vidíte. Smyslem tohoto zařízení je, že je jinde než vy a přesto vás vidí. Že vás teď v obchoďáku či na ulici sledují skrz WiFi nebo BlueTooth? I kdybyste mobil vypnuli, oni vás s tímto zařízením uvidí. Jedině tedy nosit tu rádiovku z pásovce…

čapka z pásovce
Zdroje: 

Tomáš Bohuněk

Student informatiky, samouk v oblasti PC hardwaru a 3D grafiky, znalec aut a milovník dynamické jízdy.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku MIT tě vidí. I přes zeď!

Pondělí, 28 Říjen 2013 - 08:01 | majnos | Tohle prodava komercne retia uz asi 2 roky. koho...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 15:59 | HKMaly | Ano, u teto technologie jde prave o to...
Úterý, 22 Říjen 2013 - 11:52 | Thomas Needle | Pokud to používá odrazu radiového signálu, tak je...

Zobrazit diskusi