CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Minipočítač MK802 IV LE: Levný „flashdisk“ s čtyřjádrem a Ubuntu Linux nahradí PC

Už to konečně „skutečně“ zvládá FullHD video?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pokud sáhnete po neoficiálním firmwaru, který opravdový FullHD výstup umožní. Pomoci by podle oficiálního fóra měl i nový firmware, který lze stáhnout ze stránek výrobce. Dodané kousky budou hádám s firmwarem starším, takže se uživatel trošce toho experimentování neubrání.
http://klik.am/mk802iv-1080
http://www.rikomagic.co.uk/support.html

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, takže downsamplink už je konečně v tahu. A výkon, povídám, výkon to na to má?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Výkon povídáš až teď... Ale ano, výkon to na to má, viz specifikace Rockchip RK3188.
Problémem by nemělo být ani 2048×1536. http://klik.am/Rockchip-RK3188

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Specifikace, specifikace…papír snese všechno, ovšem uživatelské zkušenosti jsou úplně jiné a co jsem se v redakci ptal posledně, tak zatím nic nebylo schopno rozumně zvládnotu všechna videa.

Tak už je tu něco, co konečně FullHD prokazatelně zvládne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Graphic Computing:
• 1080P multi format video decoding (H.265 and VP9)
• 1080P video encoding for H.264 and VP8

Display
• Dual-panel display and perfect for 2048x1536 resolution

S tím 2048x1536 bych byl opatrný. Mělo by to sice zvládat dokonce na dva monitory (údajně), ale podle uvedení tohodle rozlišení v kategorii display a pouze 1080p u dekódování videa, to bude mít dostatek výkonu na přehrávání maximálne 1080p videa (snad i s trochu vysším datovým tokem, ale iluze bych si nedělal) a těch 2048x1536 to zvládne pouze při práci. Tedy u relativně statického obrazu v podobě pracovní plochy, prohlížení fotek, práci v Office a podobně.

Ale je fakt, že tabulkový údaje nic neřeknou. Na starým komplu s C2D E4400 2 GHz, 3 GB DDR2-667 a GF 7600GT (128b/256MB GDDR3) jsem full HD filmy s nižším datovým tokem přehrál v pohodě, ale jak jsem pustil něco s trochu vyšším datovým tokem (přesný hodnoty bohužel nemám), tak jsem měl smůlu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zní to zajímavě, ale mám dotaz: "Umí to standardně naběhnout v nějakém BFU režimu?" Jde mi o to, že primárně by to mělo sloužit, když si žena bude chtít pustit něco z archívu ČT, nebo nějaké video z netu. Až potom je na pořadu dne browser, ovládání NASu a jiné kratochvíle.
V tomto ohledu mi přijde lepší mít tam Android, který už žena zná z telefonu a tudíž v něm nebude tak ztracená...
Kromě toho mi tam pořád chybí UTP. Sice Lze pořídit USB síťovku, ale raději bych ji měl integrovanou.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu nerozumím. „něco z archívu ČT, nebo nějaké video z netu“, vždyť na to je potřeba ten prohlížeč, jak to člověk jinak nasourcuje…

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro přístup do VideoArchivu ČT existuje androidí aplikace, ale jde to pochopitelně i přes prohlížeč. Video z netu se zpravidla pouští skrze browser. Na telefonech zpravidla funguje. Když o tom tak přemýšlím, tak v mém případě bude asi nejlepší sáhnout po Androidu. Jako PC to stejně nehodlám používat a pro zbytek rodiny bude Android vhodnější volba.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

BFU režim má každý OS, když vypneš nutnost zadávat heslo pro přihlášení :/

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Akorát koukám, že to posílají přímo z Číny, takže hrozí DPH. Zase ta cena 16GB verze, kterou na CZ stránkách nikde nevidím, je fajná.
Jenom váhám, co k tomu za "ovladač", aby to bylo dostatečně pohodlné a přitom pohotové. Jaké máte kdo zkušenosti s klávesnicemi, myšmi, myšicemi a jinými ovladači?

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

"hrozí DPH", tomu nerozumím. Zásilka z Číny jde přes celní úřad, takže nad 22 éček včetně poštovného se platí DPH, nad 150 éček i clo. Potom poplatek České poště za celní zastupování (pokud ho už nemáte)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na udané ceně a typu zásilky. Taky mi třeba přišlo zboží deklarované jako vzorky zdarma (aniž bych se o to prosil), tudíž jsem daň ani clo neplatil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spíš záleží na celním úředníkovi. Cokoli "udaného" na zásilce z Číny vůbec nemusí považovat za relevantní, protože má zkušenosti :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Staci poslat DHLkem a je to bez DPH. Cinan napise ze se neco vraci z opravy, DHL procli. Proc asi vsechny firmy co dovazi z Ciny telefony posilaji DHLkem? Aby se vyhli celnikum :-)

Stacilo by aby DHL kontrolovali obsah zasilky, ale to zrejmne nedelaji.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak DHL není pošta, ale kurýrní služba, proto jsem se nezmiňoval. Kurýrní službě to může být jedno dokud ji nekontaktuje celní úřad :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vy si ten import predstavujete jak hurvinek valku :) 1. firma / podnikajici osoba, ktera by se snazila timto zpusobem snizit odvod DPH, tak by narazila pri prvni danove kontrole. Resit rozdily mezi klasickou postou a kuryrnimi sluzbami typu FedEx a DHL mi neprijde dustojne. Nicmene mate pravdu, ze hromada cernych prodejcu napr na aukru vyuziva s vyhodou proces procleni u DHL ve svuj prospech.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Nedůstojné? Jste z oboru a tedy zaujatý? Kurýrní služba vidí balík a expeduje ho. Pokud za ten balík budu chtít částku X, tak vybere částku X. To je podstata kurýrních služeb, nemusí je zajímat, jestli je ta částka odměna, dárek, nebo platba za zboží. Mají provést transfér.
Když řeknu kurýrovi, že chci vodu z himalájského ledovce, tak mi ji přiveze a já mu za to zaplatím. Jestli poskytují nějaké bonusové služby jako správu cla, tak už je to nad rámec kurýrní služby.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I ti kurýři musí vybrat DPH, případně clo. Ale předpokládám, že se v tom nevrtají tolik, jako státní pošta. Takže u nich ledasco projde, co by poštou neprošlo. Navíc deklarace "vzorek zdarma" je naprosto regulérní a těžko vyvratitelná...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Provozovat Linux s grafickým desktopem na platformě s aktuální absencí HW akcelerace 2D, 3D grafiky a navíc i videa musí být dosti neobyčejný zážitek pro nejednoho masochistu.

Pokud se pletu, prosím o odkaz na distribuci Linuxu zvládající akceleraci 2D, 3D a videa na RK3188. Picuntu 4.5, kterému momentálně ani nejede web, to není ;-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, co jsem se díval a zkoušel, tak na 2D a 2D akceleraci se čeká, ta by neměla být problém, protože už jaksi fungovala na mk802III(jen v nějaké verzi, těch posledních). Video až 720p de jakš-takš přehrát v malém čtvereču v rohu. Na fullscreen je to problém (na mk802III někdo vytvoři framebuffer a tam to šlo, nevim jestli to tato verze obsahuje, ale i s tím byli zase jiné problémy(dvojté zobrazování plochy, ale na to byl myslim naky fix)). Zvuk jde jak bylo ukázané. Prohlížet internet de, ale flash normálně nefunguje(jen gnash). Flash jde jen ve chromiu, tedy pokud ho vaša distribuca má pro armhf(ubuntu myslim jo), jinak by bylo třeba kompilovat, mně se nak nepodařilo. U chromia se načítá flash, který byl pro chromebook(na mk802III tak bylo). Wifi mě někdy šla normálně( u mě max1,2MBs) a jindy jen 60kBs. Kopírování souborů u mě přes USB jelo 7,5 MBs.

Takže ve shrnutí:
- 2D/3D by asi měla být(přinejmenším v budoucnu)
- přehrávání videa pouze pomocí CPU (ted/v budoucnu možná přehraje 720p fullscreen plynule)
- slabá wifi, přenos souborů přes USB
- vystupní rozlišení jen 1080p, nebo 720p

Bylo by to dobré, kdyby byla Mali GPU akcelerace 2D/3D a video, ale bez toho to žádný zázrak neni. Jedině si udělat dualboot a pro ostatní veci prěpnout na android(myslím na to byl někde návod).

Ja požívám debian, který byl na to vydaný. A využívám ho na občasné napsání kódu, se zaplou muzikou, občas na lehké brouzdání po internetu.

Nevím, jak to je u tohoto vydání, ale jelikož to vycházá z 4.5 nand verze, tak by to mohlo byt nějak takto. Vycházel jsem z toho co jsem zkoušel na mk802III a mk802IV(a na různých vydaných verzích, kernelu a rootfs).

Ještě promiňte za jistou hromadu překlepů a hrubek. Jen jsem chtěl říct, jak to zatím vypadá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě pokud by bylo 2D/3D, tak tak většina her z balíčků stejně nepujde (OpenGL neni OpenGL ES), jediné co jsem viděl jet a zkoušel na mk802III byl ten quake, který byl vidět i na raspberri pi. Pro jiné hry by bylo asi třeba upravovat a kompilovat. Ale nemyslím, že by někdo tuto věc chtěl na hraní. Ikdyž třeba přes FCEUX se na tom dají hrát NES hry(i fullscreen) a také nesmíme zapomenout na flash hry(teda pokud je/bude flash v chromiu funkcní)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoci, ale na odkazované stránce vidím pouze "bílo" a nějaké menu na pravé straně...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.