CDR.cz - Vybráno z IT

Mobilní aplikace dokáže odstranit lidi z fotek jediným kliknutím

Aplikace Bye Bye Camera, která je dostupná pro uživatele iOS, dokáže odstanit z fotografií lidi, kteří vám zaclánějí ve výhledu na scenérii.

Nyní se pro uživatele iOS objevila v AppStoru aplikace Bye Bye Camera, která je sice určená k fotografování. Oproti jiným aplikacím se však vyznačuje jednou velice zajímavou funkcí. Z pořízených snímků umí totiž odstranit lidi, kteří překážejí v záběru či které zkrátka nechceme mít na naší fotce. I profesionálním fotografům se občas stává, že při focení nějaké scenérie či zákoutí se tam nechtěně přimotá nějaký člověk. Obvykle jsou nuceni tyto lidi odstraňovat v rámci post-processingu, resp. photoshopu.

Otec této aplikace, umělec Damjanski, označuje tento projekt jako nahlédnutí do budoucnosti, kdy dokáže jedna aplikace nahradit několikahodinovou manuální práci člověka. Toto nadcházející období pak nazývá post-lidská éra.

Aplikace pracuje na bázi YOLO, která dokáže identifikovat nejrůznější objekty, a to v reálném čase. V případě Bye Bye Camera jsou identifikováni lidé, kteří jsou pak z fotografie vyjmuti. Prázdný prostor pak vyplní pixely, které jsou, zjednodušeně řečeno, podobné těm, které jsou v okolí. Tento princip fungování je obdobný jako u Adobe Photoshop Content-Aware Fill.

Nic však není dokonalé a proto i tato aplikace občas vymaže kvůli špatné identifikaci člověka i část scény, která má být zachována. Její hlavní předností je zkrátka rychlost. Do budoucna by stála za zvážení možnost výběru, který objekt chcete vymazat a který ponechat.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Mobilní aplikace dokáže odstranit lidi z fotek jediným kliknutím

Sobota, 29 Červen 2019 - 12:31 | DRK | Tahle aplikace sice vymaže člověka, ale místo něj...
Čtvrtek, 27 Červen 2019 - 17:23 | Xspy | Koukám , padni komu padni , výsledek je hrůza ;)
Čtvrtek, 27 Červen 2019 - 15:53 | CCblue | Přesně tohle mě taky napadlo :-)
Čtvrtek, 27 Červen 2019 - 14:14 | Jan Novák | Takže takový mobilní Stalin, že? ;-)

Zobrazit diskusi