CDR.cz - Vybráno z IT

Sony představilo miniaturní flashdisk pro smartphony či tablety

Mobilní flashdisk od Sony - img2
V dnešní době už si sice začínáme zvykat na hromadná cloudová úložiště, externí paměťové médium se ale k přenosu a uchování dat může hodit vždy. Sony uvedlo miniaturní flashdisk s běžným i s MicroUSB konektorem.

Pro snadné kopírování souborů mezi počítačem, telefonem nebo tabletem můžeme použít například USB kabel, paměťovou kartu či bezdrátový přenos přes Bluetooth, Wi-Fi nebo NFC. Těmito způsoby ale přenášíme data přímo z jednoho zařízení na druhé, případná manipulace s paměťovou kartou jako s přenosným médiem je potom zdlouhavá a poměrně snadno ji můžeme ztratit. V tomto ohledu tedy stále kralují běžné flashdisky k počítačům, které můžeme využít jak pro přenos objemných dat, tak i k jejich delšímu uchování.

Mobilní flashdisk od Sony - img3

Přesto, že jsme tedy v posledních letech směrováni spíše na hromadná cloudová úložiště, mohli jsme se setkat i s prvními flashdisky s MicroUSB a s klasickým USB portem zároveň. Jedním z nejnovějších a velmi podařených kousků je také mobilní flashdisk od Sony, který se může pyšnit opravdu miniaturními rozměry a přijatelnou cenovkou u nižších kapacit.

Mobilní flashdisk od Sony - img4

Zhruba polovinu disku tvoří úzké tělo s vestavěným úložištěm a USB 2.0 konektor, na druhé půlce je potom krytkou chráněné MicroUSB. V této krytce je také otvor pro poutko a nic vám tedy nebrání jej nosit na svazku s klíčemi. Soubory lze pak snadno přenášet mezi počítačem, tabletem i chytrým telefonem a disk můžeme samozřejmě použít i jako externí paměťové úložiště při cestování, popřípadě pro méně používaná média (například filmy či hudební alba). Na výběr budeme mít hned ze třech velikostí úložiště: 8, 16 nebo 32 GB.

Mobilní flashdisk od Sony - img1

Tento mobilní flashdisk je kompatibilní s Androidem, Windows (Phone) i s jablečným iOS či OS X. Jeho přesné rozměry činí 18,9 x 9 x 31,4 mm a hmotnost dosahuje pouhých šesti gramů. Dle velikosti zvoleného úložiště se samozřejmě odvíjí i cena flashdisku, která začíná na dvaceti dolarech (cca 400 korun) za 8GB prostor. 16GB varianta vyjde na zhruba 600 korun a za 32 GB úložiště si zaplatíme slušných 1 250 korun (ceny jsou uvedeny bez DPH). Pro efektivější práci se soubory na Androidu pak doporučuje Sony jejich vlastní File Manager.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Sony představilo miniaturní flashdisk pro smartphony či tablety

Úterý, 17 Prosinec 2013 - 12:44 | AndyF1 | Nie USB OTG nieje na smartfonoch az taka...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 06:55 | Jan Novák | USB OTG je samozřejmě nutnost, bez toho to...
Neděle, 15 Prosinec 2013 - 16:35 | vali | Jak to může jít připojit k iOS, když iOS zařízení...
Sobota, 14 Prosinec 2013 - 17:42 | Ttxman n | Tak nejdriv odstrani sloty pro pametovy karty...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 15:44 | zeli | Sony objevilo ameriku, že? Na některých eshopech...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 14:23 | Peter T | nikde v clanku nevidim dolezitu podmienku pre...

Zobrazit diskusi