CDR.cz - Vybráno z IT

Modulární smartphony opět na scéně: Xiaomi zřejmě pracuje na svém podobném projektu

phoneblocks 1
Jeden preferuje to, druhý zase tohle. Chceme po telefonu, aby uměl vše, ale přitom právě to je relativní pojem. Cestou by mohla být tolik diskutovaná modularizace komponent, kterou objevili už i na dalekém východě.

Modularizace smartphonů, nebo lidštěji řečeno sestavování mobilního telefonu pomocí jednotlivých dílů – modulů, se od letošního léta stalo doslova čtenářsky diskusním hitem napříč celým internetem. Chronologicky uspořádáno, počáteční myšlenka odstartovala vizí holandského designera Hakkense, který svůj záměr uveřejnil na webové stránce Thunderclap pod názvem Phonebloks, kde pro svůj projekt hledal (čistě hypoteticky) příznivce. Kladná reakce uživatelů však byla větší, než sám odhadoval.

motorola project ara 1

Netrvalo dlouho a na konci října jsme vám přinesli zprávu, že se Motorola tohoto nápadu chytila a svým vlastním způsobem se pustila do realizace. Projekt Ara byl však prý ve vývoji již nějaký ten měsíc a dle Motoroly se na rozdíl od Phonebloksu, jehož části by měly být tvořeny ze zbytečného elektroodpadu (což byl ten hlavní impuls k tvorbě takového telefonu), jedná o zcela nový koncept výroby zcela nových mobilních telefonů, které si zákazník sestaví doslova na míru. Zkrátka nejde o nic jiného než o nastartování nového obchodní modelu.

Ambiciózní čínská společnost Xiaomi tento závan potenciálního nového trendu ucítila také a rozjíždí zatím utajovaný projekt Magic Cube (Kouzelná kostka), který ukrývá vlastní koncept modulárního telefonu.

Xiaomi-Magic-Cube-1

O projektu se svět dozvěděl díky úniku dvou grafických náčrtů (výše a níže), které byly zveřejněny krátce přímo na oficiálním profilu Weibo (čínský ekvivalent Twitteru) CEO Xiaomi. Základní myšlenka se zdá být velmi podobná právě výše zmíněným projektům. Na první pohled však upoutá pozornost limita modulů, respektive omezený výběr modulárních komponent. Vzhledem k povaze informací, však samozřejmě nejde aktuálně nad tím dělat jakékoliv závěry.

Xiaomi-Magic-Cube-2

Pravdou ovšem je, což zaznělo nejednou v našich dřívějších diskusích, že modularizace smartphonů má svá úskalí, která předešlé koncepty na první pohled neberou v potaz. Když pomineme cenu a samotnou nákladnost výroby modulů, narazíme na fyzické rozměry – kompatibilitu a držení komponent na exoskeletonu telefonu. A možná právě v tomto ohledu se drží Xiaomi blíže k realitě. Možná právě ta na první pohled omezenost komponent je vlastně jediný realistický koncept, který by mohl mít šanci na úspěch (a tím nemyslíme jen ten obchodní)...

Tagy: 
Zdroje: 

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Modulární smartphony opět na scéně: Xiaomi zřejmě pracuje na svém podobném projektu

Pátek, 13 Prosinec 2013 - 09:55 | r23 | A prč to vůbec dělat výměnné? Když když je v...
Středa, 11 Prosinec 2013 - 13:27 | BeeJay | Kdo říká, že anténa nemůže být ve skeletu?...
Středa, 11 Prosinec 2013 - 12:55 | Thomas Needle | Jak asi narvou do toho malinkatého čtverečku wifi...
Středa, 11 Prosinec 2013 - 09:29 | Kert | To je kravina. Dyť pořádně nefungují ani telefony...

Zobrazit diskusi