CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Modulární telefon Google ARA je již za dveřmi

Co se tyce PC modularnosti, tak myslim, ze desitky let notebooku (=kompaktnich zarizeni) mohlo snad i natvrdly gugl presvedcit, ze tak to nepude.
Kazdopadne gugl zachoval chladnou hlavu a neumoznuje vymenit to zcela zasadni kurvitko - android. Takze opet bude z vyrobnich linek sjizdet uz defacto jen elektronicky odpad se zastaralym systemem a nemoznosti upgradu, jak je samozrejme u tohoto "systemu" zvykem. Coz ruku na srdce, vyrobcum extremne vyhovuje. Takze puvodne jsem to odsuzoval jako kravinu, ze by na to vyrobci neskocili, ale takto to mozna ma sanci diky vychcanosti guglu:)
Vse bude zalezet na tom, jak si to vyrobci spocitaji, kdyby mel zakladni desky vyrabet jen gugl, tak se na nej vsichni vyserou. Ale takhle muzou vyrobit tu desku asi vsichni a nechat si zaplatit jak za novy telefon + k tomu jeste prodat nejake moduly:) Idealne nejpozdeji do dvou let prijit s novym """standardem""" a udelat moduly treba mensi a nebo s rychlejsim rozhranim atd ....
Kazdopadne, limitujici bude velikost a tiha zarizeni. A taky samozrejme to, k cemu si gugl vychoval sve uzivatele ..... ze jsou to proste kreteni a nedovedou ten koncept pochopit, co koupit, aby se jim veslo, co uprednostnit atd .... to bude asi paradoxne ten nejvetsi problem.

Osobne bych uvital nejaky standard portu, ze by treba po odklopeni zadniho modularniho krytu (tady jde samozrejme stranou veskera rugidita IPx telefonu, ale to u ARA taky) tam byly treba 3 rady standardnich pinu (PCIe, PCMCIA?), kde by se dala pripojit treba infra kamera, nejaky biometricky snimac, baterka, cokoliv .... napada me treba flir, ktery se dnes pripojuje do USB a je idealni na vylomeni:)
Treba by se mi libilo, kdyby microsoft (nikdo jiny asi ani nemuze) prisel s nejakym minimem budoucich telefonu .... autofokus kamera, ctecka prstu, HW tlacitka, blesk, predni kamera, NFC, Qi (nutnost!!!) atd ..... proste kazdy telefon by mel v zakladu vse ...... pak by se dalo uvazovat o rozsireni .... ale opet, narazilo by to na vyrobce tech modulu, kteri se boji windows a PC platformy (post PC ery, LOL) jako cert krize, sice ze by vyrobili modul a ten by fungoval bez problemu dlouhe roky ..... ale to prijde:)

Jinak jeste poznamka k tomu ARA, pamatujete jak to gugl nekdy pred rokem prezentoval na tom rozbitem kramu z ktereho trcely draty? Takova "prezentace" sama svedci o tom, kdo to asi vede ..... hadam, ze po te tiskovce skoncil nejeden manazer v guglu:)

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto nereálná a nesmyslná věc. I kdyby to prodávali tak to dopadne jak u pc kde se za pár let stejně mení celá střeva protože nic nepasuje ... nehlwdě na fakt, žš ten rámeček ani pár let nevydrží

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

PCI-E 1.0 je tu s námi 10 let a přesto můžu grafiku s tímhle rozhraním dát do nejnovějšího skylake. USB 1 je tu taky drahně let a přesto můžu periferii připojit k USB3 řadiči. SATA, to samé.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

a napr. eMMC interface se meni velmi casto, da se rici ze nova generace telefonu ma vzdy novejsi a rycheljsi eMMC rozhrani. Predpokladam ze totez bude u fotaku, LCD a pod.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

myslenka dobra, ale docela me zajima, co se stane, kdyz to spadne na zem. Dale me zajima, jak vyresi napr. to, ze novy fotak, ktery bude umet treba 4k 240fps, bude potrebovat novou sbernici, totez novy SSD, LCD a podobne.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Tak předně hlavní výhody které jsme si od ARA konstrukce slibovali byly výměnné CPU/ GPU/RAM bloky , LCD bloky ,baterky .... Takhle z toho ovšem vyleze tělo s I/O univerzál sběrnicí , která už teď hlásá dostatečnost pro 4K videa (Jenom ? , To nezní jako moc trvalá technologie ) :/
Zatraceně málo a zatraceně špatně . Google musí technologii dostat mezi lidi - a to s 20K skoro modulárním tělem telefonu rozhodně neudělá a tuší to . Navíc masy slyší na design a ten je ... no možná funkční , ale málo "lesklý a zaoblený" .
Ideál by bylo tělo max do 10K s množností volitelného rozšíření na dobový highend . Pokud se s cenovkou zaměří mobilní high end , vytvoří jen další hračku pro několik geeků = ikonický propadák .

PS : Článek je taky docela gramatický/slohový slepenec ... CPU nevyměnitelné a hned v dalším odstavci hlavní výhoda měnitelnost CPU po pěti létech :DDDD

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Modulární konfigurovatelný přístroj nemůže být z principu levnější než řešení natvrdo napájené na PCB chrlené v milionových sériích.
Mainstream se nezabývá sestavováním vlastních konfigurací, ale konzumem těch nabízených. Viz. PC a NTB.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Tak toto je shit... To ty modulární hodinky Blocks vypadají dobře - http://chytrehodinky.net/zname-finalni-podobu-modularnich-hodinek-blocks/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.