CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Musk aktivoval na Ukrajině Starlink a posílá tam své terminály

No zatím Ruská armáda neprojevila snahu jakkoliv narušovat komunikační spojení. Takže je to spíše pro budoucnost (pokud tedy Ukrajina nějakou bude mít). Ovšem s ohledem na ranec, který Muskátor chce za nutné příslušenství, si to běžný Ukrajinec bude moci dovolit ještě méně, než běžný Čech.

Takže jen PR kousek Muska. Ovšem tímto PR kouskem namaloval na záda satelitů Starlinku terč. Sověti už v 80tých letech měli pozemní lasery dost silné na to, aby tím komplikovali život elektroniky nízkoletících satelitů (dokonce to hovádka zaměřili na raketoplán a amíci museli protestovat). Dnes už je to pro ně trívka a fázové antény na starlincích jsou poměrně citlivé. Pro Rusáky není problém umístit pár desítek pozemních laserů a Starlinky mydlit. A s ohledem na stávající (ne)vztahy s tím nikdo nic neudělá, zejména když jde o soukromé satelity. A zvednutí Starlinku je vyloučenu z principu funkce. A i kdyby Muskovi vyšel SS a byť by byl sebelevnější, tak Rusko mu ty satelity usmaží levněji a rychleji.

Prostě objektivně vzato, tohle není rozumný PR stunt. Měl ne zcela vážně myšlenou ukrajinskou žádost přejít mlčením.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jakmile jsem uviděl nadpis, ihned mi bylo jasné, kdo napíše první (a hloupý) komentář pod tento článek. :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

pro hloupého každý hloupý.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Rusko: Zlikviduje firmware v tisícovkách modemů Viasat po celé Evropě. (https://arstechnica.com/information-technology/2022/03/mystery-solved-in...)

Čermák: "No zatím Ruská armáda neprojevila snahu jakkoliv narušovat komunikační spojení."

/facepalm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

28.2.2022 - Černák: "No zatím Ruská armáda neprojevila snahu jakkoliv narušovat komunikační spojení. Takže je to spíše pro budoucnost (pokud tedy Ukrajina nějakou bude mít)."
15.3.2022 - AcidRain identifikován, podezření z útoku na KA-SAT
31.3.2022 - Arstechnica: "AcidRain vinen z útoku na KA-SAT, možné vazby na Rusko jsou spekulativní"
07.4.2022 - GathG: "Jsem generál po bitvě a navíc mám důkazy, že za to může Rusko. Tím důkazem je, že Rusko nemám rád."

Mezitím Rusko doposud nenapadlo páteřní telekomunikační sítě Ukrajiny, přestože se jedná o statické cíle, jejichž poloha je známa. Mobilní sítě stále fungují. Dodávky elektřiny stále fungují.

doublefacepalm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste tvrdil, že k události X nedošlo -- několik dní poté, co k události X skutečně došlo. Nechápu, co se na tom snažíte překroutit.

"snahu jakkoliv narušovat komunikační spojení"

"nenapadlo páteřní telekomunikační sítě Ukrajiny"

Kam se branka posune za další měsíc?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak dokaž, že k tomu došlo před 28.2. ty zmrdečku. Najdi článek, který je datován před a má důkaz, že to bylo Rusko. Zatím je jen spekulace, že ten malware vypustilo Rusko. pokud toto nedokážeš, tak, jako obvykle, lžeš ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ono je totiž strašně jednoduché přijet s autíkem, namířit pár laserů na 550km vzdálený objekt (protože jejich běžný dosah je přes tisíce km za jakéhokoli počasí, že), který je sám o sobě malý, a letí rychlostí kolem 25000km/h a sundat ho jako nic. Sice nemají naftu ani žrádlo pro děti, co poslali do války, ale tohle zvládnou jako nic :D.
Doporučuji se ještě jednou podívat, na jakém portálu se nacházíš. To na konci za tou tečkou je "cz", né "ru" ;-).
Zdar Max

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proč autem. To, že nevíš jaký je stav laserové techniky (v Rusku i jinde) je tvoje chyba. Stačástacionární radar. Malý nebo velký objekt nehraje roli. Laserový paprsek je na uvažované vzdálenosti (550 km je v podstatě minimum) už poměrně široký. To, že starlink letí kosmickou rychlostí je fuk. Tou letí všechny satelity a bylo možné je laserem trasovat už v 80tých letech. Ostatně dnešní starlink terminály pohodlně ty satelity trasují vychylováním rádiového paprsku. Je to princip jejich funkce. A je rozdíl mezi usmažit a sundat. Na sundání samozřejmě dnešní lasery ještě nemají. Ale usmažit citlivé T/R prvky v anténách je trívka. Stačí na to EM puls, který vysokofrekvenční laser svým dopadem na ně vytvoří. Ostatně, stačila malá sluneční bouře, která u nízkoletících satelitů zasáhla energetickými ionty atmosféry ty antény, a Musk musel ty satelity odepsat. A ty ionty byly energeticky prd proti laseru. Družice bez fázových antén v nízké výšce tu sluneční bouři normálně ustály.

Jinak není důležitá národní doména, ale doménové jméno. Jsme na CDR/DIIT, očekává se tedy, že komentující mají nějaké technické znalosti, bohužel, nejen ty jsi důkazem, že nemají.

Takže asi tak maxiku ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dodej důkaz pro tvá tvrzení. Jo, vlastně, ona je to tajná zbraň a podklady nejsou :).
Zdar Max
PS: národní doména je důležitá, protože rudí krmiči patří na "ru"
PPS: Muskovi satelity ta bouře nepoškodila ani omylem, musel je odepsat kvůli jinému problému, tak si přestaň vymýšlet ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"To, že nevíš jaký je stav laserové techniky (v Rusku i jinde) je tvoje chyba. "

Řekl bych, že ví...proto taky napsal, co napsal.

"Stačí na to EM puls, který vysokofrekvenční laser svým dopadem na ně vytvoří."

??? Dopad laserového paprsku na terč nevytváří "EM puls". Maximálně tak může provést ablaci, ale i ta vytváří neutrální plazma, ne nějaký puls (tedy kromě toho mechanického, pokud dojde k ablaci).

"A ty ionty byly energeticky prd proti laseru."

Ionty oproti laserovému paprsku 1) nesou elektrický náboj, a 2) pronikají pevnou hmotou (při dostatečně vysoké energii na částici). Tedy srovnávat účinek iontů na satelit s účinkem laserového paprsku je jako porovnávat účinek teplometu na lidské tělo s účinkem zdroje beta záření a tvrdit, že teplomet mi taky způsobí rakovinu, protože zdroj beta záření je přeci "energeticky prd" proti teplometu.

Ach, ta fyzika... Stále na propadnutí, koukám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Prokremelské prase a ještě totálně blbé, co? ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jsi na Gatha G příliš přísný ;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To nebylo ani trochu vtipný. Kromě nulových technických znalostí nemáš ani cit pro humor.
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jéje, vy hovna máte nějakej kanál přes který se svoláváte nebo to je prostě jen multinick a dáváš si pauzy, aby to nebylo podezřelé? Protože tohle je fakt divné.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho, že jsi hloupý, jsi i slepý? Tak malá hádanka, co asi tak znamená text "Oznámit, když jsou odeslány nové komentáře "?
Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nevím

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Prokremelské prase a ještě totálně blbé, co...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen tak mimochodem, prý už jste zabili kolem 2000 civilistů.
Zdar Max

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

njn. válka je svinstvo

a bude hůře, s frustrací nastupuje brutalita. Čečenci by ti mohli vyprávět kolik je ta 4 letá "nezávislost a suverenita" stála. A to jen proto, že si neuhlídali partu debilních "elit", aby neprovokovala medvěda. úplně to stejné dopustili Ukrajinci na Ukrajině.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Akoze cim ich usmazi ? :D menej pozeraj star wars chlapce :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak od zadosti pres aktivaci az po dodani terminalu to trvalo 2 dny! Uzasny jak jde vse rychle resit kdyz je potreba.

https://twitter.com/FedorovMykhailo/status/1497543633293266944
https://twitter.com/FedorovMykhailo/status/1498392515262746630

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.