CDR.cz - Vybráno z IT

Intel uvede méně výkonné Haswell procesory pro použití v tabletech. Nahradí úsporný Atom?

Haswell procesor pro tablety - úvodní foto
Řada Haswell procesorů od Intelu bude rozšířena novým přírůstkem určeným pro použití v tabletech. S ambicemi nahradit hojně využívaný Atom bude procesor nižšího taktu a vystačí si i s pasivním chlazením.

Nejnovější generace Intel procesorů se jmenovkou Haswell je významná nejen díky své architektuře a obstojnému výkonu, ale především kvůli nižší spotřebě elektrické energie. To je velmi dobrý předpoklad také k použití v přenosných zařízeních, jelikož se zde prodlužuje výdrž baterie. Takto výkonné procesory se ale neobejdou bez aktivního chlazení větrákem a jejich použití v tenkých tabletech je tedy opravdu nereálné.

Haswell procesor pro tablety - img2

V dohledné době bychom se ale měli dočkat nového Haswell procesoru. Bude mít sice nižší takt, než jaký mají jeho bráškové, zato ale menší tepelné ztráty a pro jeho chlazení bude dostačovat i hliníková konstrukce tabletu. Nový čip totiž nabízí pouhých 4,5W SPD, což je nové měřítko Intelu pro maximální naměřenou spotřebu při zatížení, na které je procesor určený. Klasické TPD Core procesoru zůstává na poměrně vysokých 11 wattech. Ostatní Haswell procesory jsou na tom oproti tomuto čipu podstatně hůře a mají SPD kolem 6 wattů. K jejich uchlazení už je zapotřebí aktivního větráčku, u tohoto procesoru ale nikoli. Jeho úspory by pak mělo být docíleno především snížením taktu.

Haswell procesor pro tablety - img3

Sám Intel říká, že teplota může být i skokově vyšší, než jakou o procesoru udává, nicméně vysoká hodnota by měla být opravdu jen chvilková a uživatel by neměl její zvýšení ani zpozorovat. I tak je ale procesor určen hlavně k použití ve velmi tenkých tabletech a to je skvělou zprávou. Méně výkonné procesory Intel Atom by tedy mohly být v budoucnu nahrazeny právě tímto čipem a to bez rozdílu na výdrži baterie, nebo stejně výkonným procesorem s menší spotřebou.

Haswell procesor pro tablety - img1

Otázkou ale zůstává, jak je samotný čip realizován a hlavně, jak nákladná je jeho výroba. Podle prozatimních odhadů by totiž mohla být až několikanásobně dražší, což by mělo negativní výsledek pro výrobce spotřební elektroniky. Ti by museli buďto s cenou celého přístroje nahoru, nebo sáhnout po levnější alternativě – to je ta pravděpodobnější možnost.

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Intel uvede méně výkonné Haswell procesory pro použití v tabletech. Nahradí úsporný Atom?

Úterý, 30 Červenec 2013 - 17:08 | kubik | Mel by to bejt BayTrail-T, protoze nic jineho...
Pátek, 26 Červenec 2013 - 11:19 | BTJ | A neni tohle nahodou proste baytrail??? Cili...

Zobrazit diskusi