CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Náhradní díly spotřebičů budou dostupné alespoň 10 let, nařídila Evropská komise

Tak ja mám asi dosť šťastie, lebo plazma Samsung funguje už 8 rokov, vstavaná mikrovlnka Electrolux tiež, na pračke Bosch odišla asi po 5 rokoch špirála, výmena 60€, teraz po 8 rokoch odišla elektronika na umývačke Bosch, oprava 50€.

Ale pozor aby to nedopadlo tak, že ND budú síce dostupné, ale za nezmyselné ceny, takže oprava bude nerentabilná...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sušička whirpool, po 7 letech odešel programátor. PCB 3000 czk + 2000 czk naprogramování + 1200 czk prace technika. Koupil jsem za 6 klacku novou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pračka whirpool po 10 letech odešly ložiska. 400kč za nové díly (ložiska šrouby lepidlo/těsnění) trocha práce s pilkou (ložiska nejdou normálně demontovat musí se rozříznout buben a na konci sešroubovat a slepit) a vrtačkou, vyměnit ložiska zas to složit a pračka jede zas jak divá....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je důvod proč si mají lidi chodit vyměňovat díly do servisu.
Ložisko odejde jen pokud vyschne a to se stane protože teče gufero. Odstranil jsi závadu ale neodstranil jsi její příčinu. Za půl roku to můžeš dělat znovu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A možno za 10 rokov :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně ten důvod proč servisuji věci, které neznám, odbornym servisem. Já odstranim závadu, nikoliv i příčinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ložisko odejde jen pokud vyschne a to se stane protože teče gufero"
To si děláš srandu ne? Takové bludy.
Ložiska jsou dlouhodobě značně namáhané díly, na valivé dráhy krouzků ložisek působí střídavě tahové a tlakové napětí a po pár letech dojde k únavovému porušení. Říká se tomu pitting a najdeš to i na ozubených kolech. Z kroužků se začnou vylupovat šupinky materiálu a ložisko začne nejprve "hrčet a v důsledku se může úplně "zadřít" kdy kuličky už zdaleka nevypadají jako kuličky. S "tečením" gufera tohle nemá nic společného....
A v tom servisu ti za xx tisíc zbytečně vymění celý buben!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsi to někdy viděl na pračce?
Ty tu vykládáš pohádky ze světa praček.

Měnil jsem už aspoň 5x ložisko a vždy to bylo tím že protékalo gufero. Nikdy nebylo zničené ložisko přetížením.
Vykládat tu o opotřebení ložiska je vtip, i kdyby bylo zvoleno poddimenzované ložisko tak by jsi v tom musel prát slony několik let v kuse aby jsi vyjel dráhy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosimtě mlč o něčem čemu evidentně nerozumíš. To ložisko neodejte "přetížením" to ložisko odejde na únavové opotřebení. Valivá ložiska prostě po nějaké době takto odcházejí a 10 let pravidelného provozu je více než dost.
A pokud máš i problém s tím že ti někde tam teče tak holt vyměníš i ty těsnění (nebo rovnou preventivně), ale rozhodně tvrdit, že ložiska obecně odcházejí kvůli zatékání do nich nejde. Pokud se tak bojíš vody můžeš si klidně pořídit i ložiska s korozivzdorné oceli (keramiku by si asi nezaplatil :0).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spíše kombinace více faktoru. Voda která se do ložiska může dostat rozhodně není čistá a nečistoty v ní mohou fungovat jako abrazivo.K tomu způsob namáhaní ložiska a pak už to je jen otázka času.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je rozdíl pohledu mezi normálním člověkem a někým kdo studoval strojařinu... Ty si mysli co chceš :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ty si jako ten "normální" nebo ten z "plzně" ? Protože jestli tohle napíše někdo kdo studoval strojařinu tak jsme šli s úrovní studia hodně dolů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nejsi idiot tak to pochopíš :)
Ložisko 6304-2RS SH.
Radiální zátěž 0,1KN (10kg) Dynamická zátěž až 2kN
Axiální 0,05KN (5kg)
Průměrné otáčky 400ot/min
Při klasickém vzorci L=(C/P) exp p

Je životnost takového ložiska víc než 1000000 hodin to je asi 900 let pokud teda pereš jednou denně.

Ikdyž zvýším zátěž na 50kg tak se nedostávám ani blízko k hodnotám které by mohly mít zásadní vliv na životnost kuličkových drah.

Pokud si myslíš něco jiného napiš jak postup jak jsi k výsledku došel. Děkuji

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příště než něco obšlahneš z internetu, tak si alespoň přečti jednotky a co ta čísla znamenají.
A aby jsi mohl odhadnout životnost ložiska musel by jsi znát jednak jaké přesně ložisko tam máš a pak taky přesné provozní podmínky. Například pro 1milion otáček je u ložiska definováno povolené únavové zatížení které je například u kvalitního podobného tvému (záleží na konkrétním ložisku) Jen kolem 0,3kN. No a pokud použijeme ten vzorec z té normy ISO 281 (i když zanedbáme další faktory které tam normálně vynechat nemůžeme a které tu hodnotu snižují, jako jsou provozní podmínky mazání atd) tak ( pro SKF ložisko, tj první co vyhodí google, toho tebou uvedeného typu a těch jako průměrných 400 otáček) (16,7/2,2)^3= 437mil ot (bez vlivu provozu kde zjednodušeně 2200N je jen odstředivá síla pro nicmoc mokrou náplň, pro 10kg mi vychází 3,5kN) /60 /400 mi vychází 18 000h to je asi 2 roky nepřetržitého provozu.
Pravda ty ložiska tam budou dvě , ale zas tam nejsou ideální podmínky mazání + moje pračka má až 1400otáček a nepočítám fak max váhu toho prádla.....
Jo a taky nezapomeň že výrobci šetří na čem mohou, i na kvalitě ložisek....
Těch tvejch 900 let je totální blbost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myčka, teď si nevzpomenu jaké značky. Po 6ti letech se propadli tlačítka. Tlačítka jsou šedá neprůhledná a nepodsvícená. Přesto je jejich nosič a pružný element vyroben z akrylatu. Ten samozřejmě časem křehne až v místě namáhaném na ohyb praskne. Zatím jen u dvou tlačítek Díl samozřejmě není, takže to řešil proužek z obalu Tic Tac a sekundové lepidlo. Časem mě ale čeká návrh vlastního dílu a disk na 3D tiskárně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Další šalamounské nařízení z EU ... Samozřejmě nikdo přece stále nesmí určovat ceny a tak omezovat obchodníka a výrobce , za kolik vám servis náhradní díl dodá ...To by byl přece socialismus a to tu už nechceme .
V praxi na skladě pár kusů náhradních dílů , a přeci si všichni budou kupovat ten levný šmejd co nic nevydrží zas a znova :/ Byrokracie a úsměvy na tvářích všech zainteresovaných ve Štrasburku letí už delší čas .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No je faktem ze na výrobu náhradních dílu s potřebujete vice lidských zdrojů i bez kvalifikace a jejich repase (v případě výměny kus za kus) šetříte zdroje planety. Takže zas tak blbej nápad to není. Jen to nesmí stát stejně jako nové zařízení na trhu (byt to nejlevnější). Mimochodem tohle nařízení je podpasovka pro Turecko, protože tam se vyrábí 80 % veškeré bílé elektroniky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsme tu měli už za socíku. Jenže od těch dob došlo k drobné změně, je jiný poměr ceny výrobku a lidské práce. Dřív vám žehličku v ceně desetiny mzdy opravili za pár šušňů, dnes stojí práce technika na opravě tolik, jako dvě nové žehličky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to je prosím špatně, že opravář bere za odbornou práci odpovídající mzdu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Špatně je na tom to že si bere paníze jako chirurg na sále a zas tak odborná práce to zdaleka není.. Tohle samo neplatí obecně, existuje pár techniků co totéž zvládne za zlomek ceny a ještě vydělá (což jen dokazuje jak jsou často opravy ve firemních servisech uměle přestřelené)...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavný argument výrobcov je že náhradné diely zaberajú značné skladové priestory a po 10 rokoch aj tak 3/4 z nich končia na smetisku. Ďalšia vec je že výrobok poskladaný z náhradných dielov by stál najmenej 10x viac. Náhradné diely sú a aj budú drahé a keď sa k nim pripočíta montáž a všetko okolo toho, tak sa to len zriedka oplatí. A často sa aj stane že po výmene jedného dielu sa po pár dňoch pokazí iný.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ti samí výrobci velmi dobře vědí jaká je reálná životnost kterých dílů a tak dokážou dost dobře odhadnout kolik jich bude třeba vyrobit do zásoby aby pokryli servis. Nehledě na to, že může vzniknout nová větev průmyslu vyrábějící jen náhradní díly do už nevyráběných produktů. To za prvé. Za druhé je to konečně donutí nedávat kurvítka do výrobků (mnohdy stačí dát low-endový elektrolyt do zdroje a je postaráno - však si zákazník koupí nový výrobek).
A hodně lidí si umí kde co opravit/vyměnit svépomocí, takže cena servisu je často symbolická nebo jen za pivo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Škoda jen, že se nepodařilo prosadit záruku 5 let na všechno. To by se konečně přestal vyrábět šmejd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měla být uzákoněna povinnost nabízet stejný výrobek s různě dlouhou zárukou. Např. 2, 5, 8 a 10 let za cenu, kterou si určí sám obchodník/výrobce. Hned by se poznalo, že lednice s 10 roční zárukou stojí 3x tolik, co s 2 roční a je to tedy pěkný šmejd. Někteří kvalitnější výrobci by při navýšení záruky z 2 na 10 let mohli zvýšit cenu jen například o 50%. To by byl pro zákazníka dobrý ukazatel toho, jak výrobce věří svému výrobku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy tomu pánové vůbec nerozumíte. Jak se vlastně opovažujete zlehčovat a znevažovat nařízení Evropské komise? Navíc jde o ochranu přírody a prostředí, ve kterém tu žijeme. Přece nechcete žít na skládce.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je dobré o tom mluvit a vydávat nařízení s kterým si polovina prodejců vytře zádel teď a druhá po půl roce , co si zjistí jak to v reálu může taky fungovat . Nařízení existuje , účinné bude , práci si odškrtne i úředník ....Co na tom že to nakonec k ní jakému zlepšení stávající situace nepovede :/....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak on je náhradní díl a náhradní díl... Myslím tím, že když se výrobce zamyslí nad rentabilitou a režií kolem ND, radši nechá ND vyrábět a skladovat někoho jiného => použije standardní normované součástky, tam, kde to ničemu nevadí a nebude vymýšlet vlastní nestandardy, plus eventuálně uvolní servisní dokumentaci. Šikovný kutil si pak tu pračku opraví sám s prací "zadrmo". Protože to "čas jsou peníze" platí jenom pro ty, kdo ten čas nemají. Kdo má ranec času, nebo nedostatek peněz, investuje ten čas...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nestandart přináší práci vlastním servisům ...myslím že i Apple si z pojmu "nestandardní" udělalo výnosný podnik dávno ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mnoo když si vzpomenu na svoji starou reprosoustavu 7.1 "gigaworks" k počítači za 10-14k ze které se po zapnutí "chvíli po záruce" akorát zablesklo a šla do kytek... Kontaktoval jsem tenkrát výrobce, kde že jako mají nějaký servis a bylo mi řečeno že žádný nemají, ale že mi dají slevu na nový model.....
Jinak ohledně ceny práce, nikdo přece nikoho nenutí platit si drahého technika velkou část si totiž lidi zvládali vždy vyměnit sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak myslíš tú pôvodnú verziu gigaworks S750 THX, tak tú stále používam. Akurát som vymenil nejaké elektrolity a jeden MOSFET, ale stále to hrá ako včera kúpené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš kliku že ti neodešla, nebo si to dokážeš spravit sám, bo opravit v normálním servise to nešlo...
Já nakonec koupil nějaké geniusy za 1/4 ceny a bylo po ftákách ty hrají dodnes (akorát si nepamatují nastavení po odpojení od sítě).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na první pohled se může zdát, že prodloužení dostupnosti pro náhradní díly na 10 let je super nápad. Konečně budeme moci opravit svou 9 let starou pračku!

Nicméně... Mysleli také zákonodárci na to, že:
• Náhradní díly se mohou tak prodražit obecně, a to často na několika násobek ceny, neboť jejich skladovací doba se odrazí v celkových nákladech na pronájem prostor a provoz skladů?
• Pro výrobce některých produktů mimo EU budeme více nezajímaví a některé výrobky na našem trhu tedy vůbec nemusejí uvádět?
• Výroba některých takových dílů po dlouhé době může být ekonomicky zcela neudržitelná. Samotné použité materiály nebo součástky pro výrobu jiných součástek po takové době nemusejí být od dalších dodavatelů již vůbec ani dostupné.
• Některé výrobky, na něž se vztahují záruční opravy, ani nelze opravit „doma na koleni“, jinak by o svou záruku dle smluvních podmínek přišly. Tyto budou na trhu znevýhodněné.
• Výrobci nebudou motivováni k tomu, aby vyvíjeli něco nového, protože budou mít svázané ruce nutností dodržovat co nejvíce navzájem kompatibilních dílů pro více generací svých výrobků.
• Některé součástky nebudou už po takové době ani provozu schopné, neboť budou vyžadovat software, který po takové době zastará. V případě IoT (internet věcí) dost častý jev.
• Některé přístroje nebudou provozu schopné v dané zemi po takové době třeba díky tomu, že se pro jeho provoz změní vnější podmínky či lokální podmínky na trhu. Např. vypnutí GSM sítí u mobilních telefonů. GSM telefon, který si dnes pořídíte, vám bude za pár let k ničemu, když se nebude mít jak přihlásit do jaké sítě. To samé analogové přístroje, které dnes nahrazujeme digitálními. Životní cyklus některých přístrojů je prostě předem jasně omezený a zákazník jej s tímto vědomím i kupuje.

A to je asi jen zlomek problémů, který mě teď v tuto chvíli bezprostředně s touto nesmyslnou legislativou napadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dlouhodobá výroba i skladování nejsou žádný problém, fungovalo to tak po desetiletí.
Stačí jen ve větší míře zajistit aby ty díly nebyly "každý pes jiná ves" tj standrdizované či normalizované díly pasující do více výrobků pak to v pohodě funguje.....
Jenže když bude mít každá žárovka jinou patici motor jiný průměr hřídelky a pozici šroubů a to rpo jistotu i u stejného výrobce pak je samo problém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono si zkuste nechat vyrobit na etapy všechny díly (těžko je vyrobíte na začátku najednou - to je moc velká investice - navíc některé zastarají už jen tím, že budou někde ležet), a čím více výrobních etap, tím více nákladů (existují nějaké množstevní slevy spojené s levnější hromadnou výrobou). Pak si pronajmout skladovací prostory na dobu 10 let. To prostě ekonomicky nedáte.

Samozřejmě že existují elementární standardy pro velikost žárovek a jiných věcí. Ale těžko někdo bude mít dostupné díly třeba pro telefon, jenž v síti stejně nebude podporovaný (třeba zmiňovaná GSM síť se bude jednou vypínat - a možná dříve než za 10 let). Je to pak dost kontraproduktivní.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naprostá většina dílů se dá použít standarních a následně pak pasují na většinu produkce a není tudíž třeba nic "na sklad" vyrábět, věci se prodají. Jenže to by se nesmělo místo výměny jednoho kondenzátoru vyměňovat celé zařízeni... Ty věci které odcházejí jsou navíc v 90% pořád ty samé... U mobilů klasicky prasklé displaye, či akumulátor.....
Zbytek jsou jen výmluvy

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díly se dají navrhovat tak aby byly kompatibilní s několika generacemi. Viz automobilový průmysl.

Na pračce není co vymýšlet. Žádné zásadní zlepšení se v brzké době nekoná, čemu vadí zpomalení "vývoje". Stejně tak trouba, sporák, mikrovlnka, varná konvice a podobně.
Kup si pračku od Miele z roku 95 a zjistíš že je jednoduchá na opravu a pere lépe než dnešní "chytré" kousky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.