CDR.cz - Vybráno z IT

Nalaďte se na správnou vlnu. Přichází Electronic Entertainment Expo [E3 2014]

E 3 1
Electronic Entertainment Expo, známá také pod zkratkou E3, je svátkem všech hráčů a nejvýznamnější herní akcí světa. Už tradičně odstartuje v druhý červnový týden v americkém Los Angeles, aby určila, jakým směrem se herní průmysl v následujících letech vydá.

E 3 Special

Už po víkendu v americkém Convention Center odstartuje jubilejní dvacátý ročník největší herní akce světa, Electronic Entertainment Expo. Za organizací stojí společnost ESA a už po šestnácté ve spolupráci s městem Los Angeles. V minulosti se E3 odehrávala také v Atlantě nebo Santa Monice.

Ačkoliv se původní formát veletrhu nesl ve stejném duchu, jako evropský GamesCom, už pěknou řádku let je výstava neodborné veřejnosti nepřístupná. Na místo se tedy dostanou pouze osoby pohybující se v herním průmyslu a zástupci mediální sféry.

E 3 4

Minulý rok prostory Convention Center navštívilo přes 48 tisíc lidí z řad vystavovatelů a novinářů, vyšší návštěvnost byla naposledy zaznamenána dávno v roce 2006, kdy se na místě pohybovalo kolem 60 tisíc lidí. Vůbec nejúspěšnější byly z hlediska statistik v historii E3 roky 1998 a 2005 s 70 tisíci přítomných. Jak už padlo výše, je však třeba počítat s tím, že dříve byla Electronic Entertainment Expo přístupná i běžným návštěvníkům.

Poslední ročník přinesl hostitelskému městu Los Angeles do pokladny jen těžko představitelných 40 milionů dolarů, prezident společnosti ESA okomentoval situaci slovy: "E3 2013 představila to nejlepší, co náš průmysl může nabídnout a směřovala obrovskou energii a nadšení směrem k videohrám na globální scéně."

Ve čtveřici hal se rok co rok těsnají stovky vystavovatelů předhánějících se v získaném zájmu médií. É-trojka je především o exkluzivitách, nečekaných odhaleních nových her, ale v menším množství i hardwaru. Přestože již dopředu známe spoustu informací o tom, co od daného ročníku čekat, a dostane se nám pod ruku i podrobný rozpis prezentovaných her, stejně si vždy můžeme být jistí tím, že nás vystavovatelé něčím položí na kolena. To se děje hodinu co hodinu, každý den. Své trumfy si však největší světoví vydavatelé nechávají na velkou konferenční show.

E 3 3

Hlavní slovo mají na E3 každým rokem společnosti Microsoft, Electronic Arts, Ubisoft, Sony a Nintendo. Právě ti v rámci výstavy provozují velké konference, s časovým rozpoložením zpravidla mezi hodinou a půl až dvěma hodinami. V čase, kdy strhávají veškerou pozornost pouze na sebe, představují největší pecky ze svého repertoáru. Mimo klasického výkladu naplněného informacemi, vypouštějí před zraky veřejnosti dosud nevídané záběry z hraní nebo obrázky z prezentovaného titulu. Pokud tedy dané studio chystá novou hru, vězte, že E3 Expo je místem, kde se vše dozvíme.

E 3 2

E3 2012 nás v redakci opravdu těžce zklamala. Zejména vzhledem k tomu, že vše podstatné už se nám do ruky dostalo před jejím zahájením a žádná překvapení ani "wow" momenty nás v rámci akce nečekaly. Zato rok 2013 přinesl neskutečnou podívanou až do samotného konce; našlapanou napětím a neutuchajícím odhalováním dalších a dalších titulů.

A věříme, že stejný úděl se organizátorům, ale především vydavatelům a vývojářům, povede i letos. Ostatně, podívejte se sami na to, co si pro nás letošní ročník nachystal.

Tagy: 
Zdroje: 

Michal "MichalPospíchal" Pospíchal

V roli novináře se na herní scéně pohybuje už více než 9 let. V historii prošel několika velkými redakcemi, jako BonusWeb.iDnes.cz, naposledy se v roli šéfredaktora podílel na tvorbě serveru inGamer.cz, který byl 1. ledna 2014 sloučen s herní sekcí CDR.cz, kde nadále vedl rubriku. V červenci 2014 se na vlastní žádost přesunul na post editora magazínu. Od roku 2016 píše také pro DIIT.cz o technických a všeobecných tématech.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nalaďte se na správnou vlnu. Přichází Electronic Entertainment Expo [E3 2014]

Žádné komentáře.