CDR.cz - Vybráno z IT

Vodivý roztok Nanotips: Ovládejte smartphone klidně i v kožených rukavicích

Namísto koupě speciálních dotykových rukavic si vystačíme s našimi současnými, jejichž konečky prstů potřeme vodivým roztokem. Ten působí nejen na látku, ale i na kůži či koženku.

Rukavice s dotykovými konečky prstů nejsou sice žádnou novinkou a v mrazivých dnech by se zajisté hodily, ty kvalitnější vyjdou ale i na několik stovek a vzhledově se nemusí zalíbit každému. Majitelé některých Nokií se zvláště citlivou dotykovou vrstvou tento problém řešit nemusí, nám ostatním ale nezbývá, než hledat jiná alternativní řešení, pakliže si z nabídky dotykových rukavic nevybereme nebo jimi nechceme nahrazovat své současné.

Možným řešením se nabízí dnes představovaný vodivý roztok Nanotips, který jednoduše naneseme na konečky prstů od jakýchkoli rukavic. Po uschnutí vytvoří nátěr malou vodivou vrstvu, která už s dotykovým ovládáním telefonu bezproblémově komunikuje. Roztok Nanotips není sice první svého druhu, jako projekt na Kickstarteru ale získal finanční částku pětinásobně překračující požadovanou hodnotu. Z toho lze tedy snadno vyčíst, že i přes neúplnou originalitu nadchnula tato malá lahvička tisíce mobilních uživatelů, kteří si ji předběžně objednali.

Nátěr využívá vodivých nanočástic, které napodobují elektrickou vodivost lidské kůže a samotná lahvička s aplikačním štětečkem připomíná běžný lak na nehty. Stejně snadno se nanáší na rukavice, kde zanechává lehce zabarvenou stopu v závislosti na vybrané variantě roztoku. Nanotips mají totiž dvojí provedení: Modré na standardní textil či bavlnu, černé pak lépe drží na kůži, gumě a jiných odolnějších materiálech. Využijeme jej tedy prakticky u všech druhů rukavic, ať už se jedná o ty pracovní, plátěné, golfové či lyžařské.

Jak asi tušíte, nátěr však nevydrží věčně a čas od času jej bude třeba obnovit. V závislosti na materiálu rukavic nebo na četnosti jejich používání může vodivá vrstva bezproblémově fungovat po dobu několika týdnů, ale stejně tak i několik měsíců.

Dalším neduhem pak bude zřejmě cenovka, která by měla být logicky přijatelnější, než co stojí kvalitnější dotykové rukavice. Trochu paradoxně ale jedna lahvička Nanotips vyjde na více než 20 dolarů, což je v přepočtu přes 400 korun. Za tuto vyšší cenovku ale dostaneme funkční a jednoduché řešení, které předělá naše oblíbené rukavice v dotykového pomocníka ke kapacitním displejům. 

Zdroje: 

Petr Kodl (Google+)

Extrovertní perfekcionista, jehož snem je pochopení žen a jiných technologických záhad či vymožeností jednadvacátého století.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vodivý roztok Nanotips: Ovládejte smartphone klidně i v kožených rukavicích

Úterý, 18 Únor 2014 - 16:09 | HKMaly | Vazne to vydrzi tydny lyzovani na lyzarske...

Zobrazit diskusi