CDR.cz - Vybráno z IT

Náplně do 3D tiskáren lze vyrábět i z kompostovatelného odpadu

Absolventi Torontské univerzity objevili směs bakterií, které dokáží z obyčejného biologického odpadu z restaurací vyrobit biologicky rozložitelný plast nebo náplň do 3D tiskárny.

Vědci ze startupu Genecis, který sdružuje absolventy Toronteské univerzity, přišli se zajímavým konceptem, jak přeměnit obyčejný kompostovatelný odpad z restauračního provozu na biologicky rozložitelné plasty, které se dají využít v mnoha oborech od plastových obalů až po náplň do 3D tiskáren.

Zakladatelka a generální ředitelka společnosti Genecis, Luna Yu, říká: „Genecis využívá obyčejnou biologii k přeměně organického odpadu na materiály s vyšší hodnotou. Prvním produktem jsou biopolymery PHA (polyhydroxyalkanoáty), které se v kombinaci s PLA používají k výrobě náplní do 3D tiskáren, které jsou tvrdší a méně křehké.  Zároveň se dají tyto plasty využít i pro vysoce kvalitní a flexibilní obaly a kontejnery.“

V současnosti se náplň do 3D tiskáren vyrábí ze zbytečně drahých surovin, jako je například kukuřice, cukrová třtina nebo řepka. S použitím PHA se výrobní náklady dramaticky sníží. Dá se předpokládat, že při masivnějším rozšíření by tento objev mohl přispět k rozšíření a popularizaci 3D tisku obecně.

Pro svůj výzkum izolovali vědci z Genecis během posledních dvou let více jak 200 druhů bakterií z celého světa, které až doposud nebyly nikde popsány. Právě "speciální koktejl bakterií" je tou hnací technologickou silou celého projektu.

Díky těmto bakteriím vznikají materiály s daleko větší užitnou hodnotou s možností využití například v kosmetickém, farmaceutickém nebo nanomateriálovém průmyslu. V současné fázi tohoto startupového projektu se vedoucí pracovníci Genecis snaží komercializovat celou nově vzniklou produktovou řadu.

Diskuse ke článku Náplně do 3D tiskáren lze vyrábět i z kompostovatelného odpadu

Pondělí, 8 Říjen 2018 - 09:56 | DRK | Hezká spekulace. Problém PHA je ale to , že je...

Zobrazit diskusi