CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nástroj Disk Management Tool míří do Nastavení ve Windows 10

To by mě zajímalo jak dlouho jim bude trvat, než si uvědomí, že drtivá většina uživatelů není na mobilu a má více místa na šířku než jeden pos**** sloupec na vlastní obsah nastavení.

Dle mého názoru předělávají funkční a příjemné UI na jednotný "styl", který je nepřehledný a blbě se s ním pracuje.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No, oni to stejně musejí celé přepsat, jinak by to bylo neudržitelné (stačí si počíst o tom, jak fungoval kdysi vývoj, dokumentace, k čemu všemu mají reálně zdrojáky a jak byl vývoj peklo něco udělat a odladit).
To, že zvolili tento tablet styl je druhá věc. Vypadá to ale, že to staví robustněji (na pozadí to GUI stejně volá API) a je tu malá naděje, že případná změna / customizace GUI nemusí být problém. Uvidíme.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nazvať pôvodné ovládacie panely komplexnými si vyžaduje zamyslenie sa nad autorovou (MS) mozgovou kapacitou. V takom prípade je aj Tetris veľmi komplexná a atmosferická hra. Taktiež preklápanie do nových Nastavení nazvať ako opatrné nesedí s realitou.
Stále bude rýchlejšie Win +R > diskmgmt.msc [enter] než klikanie cez 5 ponúk, ktoré každá vyzerá inak a skrýva "tie podstatné" nastavenia za modrým textom voľakde po boku v zmysle "len tak mimochodom, možno chcete toto" a taktiež je na beta testeroch (tj. bežný použivatel) či daná "ModernUI" implementácia nástroja, ktorý existuje a je IMHO prehľadnejšia, je bez chýb a robí to, čo má. Nepríjemné zistiť, že funkcia na zmenu písmena disku spôsobí convert do VHD a ten následne pripojí ako iné písmenko.
Tiež myšlienka, že BFU vôbec vie, že existuje správa diskov alebo nebodaj by vedel s tým pracovať je vtipná. C:\ musí stačiť každému.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Citace: „Stále bude rýchlejšie Win +R > diskmgmt.msc [enter] než klikanie cez 5 ponúk, ktoré každá vyzerá inak a skrýva "tie podstatné" nastavenia za modrým textom voľakde po boku v zmysle "len tak mimochodom, možno chcete toto" …“

Co je tak strašně složitého na Win+X a kliknout na správce disků?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Áno, samozrejme máte pravdu, Win+X > správca diskov je rýchlejšie, no dá sa použiť iba na Win 8(.1?) a vyšších, ak sa nemýlim (diskusia je o Win 10, chápem). Diskmgmt.msc (a iné, trebárs cmd, msconfig,dxdiag,charmap,osk,regedit,eventvwr.msc) mám vštepené už od dôb 2000/XP, profesijná deformácia, ak chcete. Moja chyba.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, zaplaťpámbu, že tyhle naučený postupy z dřevních dob se nemění, takže pokud to má člověk takto zafixované, je to asi nejrychlejší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, a kdy ti kreténi povolí více než jedno okno nastavení? Jako to mě fakt vytáčí do ruda, windows bez oken. Ovládací panely si člověk jednou rozkliká, otevře několik oken a může nastavovat všechno co chce. Takhle musí furt klikat jak debil tam a zpátky, někde se po dlouhé době dostane, a pak už neví jak zpátky, protože se mu místo nového okna nastavení změní ten obsah zase na něco jiného.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Cilem prece je prinest "mobilni zazitek" na desktop (cely novy Nastaveni vypada, ze je optimalizovany pro displej na vysku, vsechno je tam tak roztahany, aby simulace malyho displeje, na kterej se nic nevejde, byla verohodna i na velkym monitoru, nepocita se tam s pravym tlacitkem, ...). No a jsou snad na mobilu okna? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows jsou typizovaný OS šitý na míru průměrnému uživateli. Tím, jak s PC pracuje čím dál víc lidí, se definice průměrného uživatele posouvá stále víc mezi laiky, kterým se musí vše zjednodušovat. Naopak čtenáři DIIT jsou čím dál tím znalejší, takže se stále víc vzdalují cílovým uživatelům Windows.

Nikdo z nás s tím nic neudělá, protože MS přesně tohle dává obchodní smysl. Naštěstí možnost volby máme, byť nejde nikdy o jednoznačné vítězství.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S tím nemůžu souhlasit. Pro profesionály je to nové nastavení nepřehledné a laik se v tom nemá co vrtat, většinou něco podělá. Obyčejný uživatel do nastavení většinou neleze vůbec, tudíž nemá smysl cokoli v nastavení přizpůsobovat laikům. Podle mého je rozvržení nastavení/ovládacích panelů ve Windows 7 dodnes nejlepší.
A mimochodem s Win 10 pracuje aktivně čím dál méně lidí, lidem obecně příliš nevyhovují. Čili počítače s Win 10 sice jsou nakoupené, ale aktivně se používají třeba jedou za čtvrt roku. Většině lidí v mém okolí stačí telefon a jejich znalosti Windows se v čase průběžně zhoršují.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejsme ve sporu, plně s vámi souhlasím. Nicméně v kancelářském prostředí se na PC s Windows nadále pracuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Určitě se s Widlemi v kancelářích pracuje, ale na kancelářských aplikacích, nikoliv ve smyslu uživatelského nastavování Widlí. Tzn. přizpůsobovat Widle pro obyčejné uživatele je nesmysl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Re: „Aha, a kdy ti kreténi povolí více než jedno okno nastavení?“

Jo, tohle je asi nejdementnější vlastnost toho nového nastavení. Všechno, asi fakt úplně všechno by se dalo nějak skousnout, ale za tohle by se měly dávat koule na kovadlinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokial bude stale k dispozici cez prave tlacitko mysi na Starte, neni to tak hrozne.
Hrozne je samotne UI.
Ako niekto vyssie pisal, toto uz prestava byt Windows.
Mali by ho premenovat na SingleWall.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Windows 10.
První OS od MS, který čím je starší, tím je nepoužitelnější.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě by zajímalo kam až to nechají zajít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za nejprve.Starý Manager disku je hrozný a stejně většina použije podobný nástroj od jiného výrobce.To že se konečně přesunují věci ze starých Ovládacích panelů je více jak pozitivní.Dost strojů mají dotekový displej nebo 4K monitor a zde jsou Ovládací panely utrpení...
Zatím je změna v Preview sestavení což je dřívější Fast okruh,tedy ještě je hodně času do finální verze.Ovšem musí se počítač se W10 budou asi vizuálně předurčovat W10X.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Starý správce disků je v mnohém dostačující a advanced user použije v příkazovém řádku diskpart. Neznám osobně nikoho, kdo by na tyhle věci používal nástroj třetí strany, ale nevylučuju, že takoví lidé existují. Ti pak dost často volají těm, co tyhle nástroje nepoužívají, protože no je to tak graficky pěkné, pojďme si metodou pokus-omyl rozjebat celý OS ;-).

Jsem toho názoru, že nástroje sloužící k rozšířenému nastavení hromady věcí, kterými člověk může nadělat dost škody, když neví, co dělá, by se neměly BFU moc přibližovat k očím. Ať to hezky zůstane tam, kde to je. Veškeré věci, které už nejsou ve starých ovládacích panelech, ale jen v tom novém dementním metroidním nastavení, které nelze otevřít ve víc jak jedné instanci, se ovládá hůř než to původní nastavení. Stejně to dopadne i se správcem disků, to bych se klidně vsadil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě nejvíc mi vyhovoval starý správce disků v NT4. Ten se blbě neptal, jen potvrdit a konal. Win2k zavedly různé wizardy (třeba na vytvoření partition), které jen znamenají 2 wokna k ničemu navíc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keďže je NTFS MS proprietárny formát, tak by som na NTFS oddiely (partície) nič iné ako oficiálne nástroje od MS nepoužil (kde na tom záleží). Párkrát sa mi už stalo, že gparted mal problém pracovať s takýmito oddielmi. Spomínam si na jeden konkrétny problém, že po zmenšení vznikol z dát random bordel, takže aj tak nasledoval reinštal. Podotýkam že išlo iba o moju "súkromnú zábavku", takže o nič kritické som neprišiel.
Konieckoncov, aj dokumentácia k *nixového ntfsfix uvádza, že je vhodné radšej použiť Windowsácky chkdsk a nie je schopná opraviť všetky chyby, ktoré dokáže chkdsk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je občas i problém, když vytvořím NTFS partition ve vyšší verzi Windows. Třeba XP ji sice čtou, ale bootovat z ní kolikrát nechtějí, i když je nechám přepsat zavaděč tím jejich. Chkdsk Win7 a nižších zas rád opravuje ta rozšíření, co zavedly Win8 a obzvlášť alergický je na ten zrychlený boot.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nemá s NTFS nic společného. XPčka nebootují z oddílu vytvořeného vyšší verzí Windows proto, že mají hardcodovaný boot ze sektoru 63. A to je u Advanced Format disků problém, takže proto je ve vyšších verzích diskových nástrojů volný celý první jeden megabajt. Díky tomu jsou oddíly fyzicky zarovnané se čtyřkilobajtovými sektory. Pokud nutně potřebujete boot XPček z takového oddílu, použijte BootIce. Ten nainstaluje GRUB a tam už se udělá chainload na ten zarovnaný oddíl. To samé platí i pro Windows 2000. Tyhle znalosti jsem použil, když jsem musel u starého PC vyměnit rozbitý disk za nový. Dnes už se jiné disky než AF nedělají. Jinak pro mě jsou tyto Windows dávno mrtvé, v okolí je nikdo už nemá.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Re: „Mě by zajímalo kam až to nechají zajít.“

No, já se toho docela děsím. Nenapadlo by mě, že to někdy řeknu, ale zlatej Ballmer. Nutella uškodil Windowsum za svou kariéru víc než celej Gates s Ballmerem dohromady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle mě taky blesklo hlavou když jsem viděl kam to Nutella vede, ale ještě víc mě fascinuje to spokojené přikyvování lidí jak je to všechno obecně v pořádku, zejména od lidí z oboru velice zdárně ignorujíc jakékoli potíže s tím schizofrenním os který neví zda je pro tablet, stolní PC a nebo mobil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.