CDR.cz - Vybráno z IT

Nástupce stíhačky F-22 bude víceúčelový stíhací letoun z programu NGAD

Náčelník štábu amerických vzdušných sil generál Charles Q. Brown Jr. promluvil před americkým kongresem o budoucím nástupci stíhaček F-22. Americké letectvo počítá s více variantami nových letounů.

Americké letectvo hodlá nahradit stíhačky F-22 Raptor někdy ve 30. letech tohoto století. Nástupcem se mají stát stíhací letouny 6. generace z programu NGAD (Next Generation Air Dominance). Ve hře jsou zřejmě dvě varianty nové stíhačky. Jedna přizpůsobená pro Indo-pacifický region zaměřená především pro vybojování vzdušné nadvlády nad čínskými stíhacími letouny nové generace a druhá přizpůsobená pro evropský kontinent a vzdušné síly evropských států NATO. Hlavní požadavek pro variantu určenou pro oblast Tichomoří je větší dolet a možnost nést větší výzbroj (počet střel) než tomu bude u varianty určenou pro Evropu.

Samotné stíhací letouny 6. generace pak doplní robotičtí wingami (AI droni), kteří vytvoří pro nové stíhačky předsunutou senzorovou síť nebo se obětují ve prospěch pilotovaného stroje. Primárním úkolem nové stíhačky sice zůstává vybojování vzdušné nadvlády, ale podle generála Charlese Q. Browna Jr. by měla mít i schopnost vést údery na systémy protivzdušné obrany, které ji právě ohrožují.

Bohužel stále nevíme, jak nakonec bude nový stíhací letoun 6. generace vypadat. Internetem kolují dva obrázky (viz. dva obrázky uvnitř tohoto článku), které údajně zobrazují novou stíhačku z programu NGAD. Americké letectvo si ale mohlo tyto dva obrázky vybrat jen jako takovou legrácku. Jestli bude skutečně nový stíhač pro vybojování vzdušné nadvlády mít šípovitý tvar tak stále není jisté. O nějakých parametrech nové stíhačky taktéž zatím letectvo mlčí.

V budoucnosti plánuje americké letectvo provozovat pouze stíhací letouny F-35, F-15EX, F-16 a stíhačky 6. generace z programu NGAD.

Tagy: 
Zdroje: 

12

Petr "Ereb" Vašíček

Redaktor CDR/DIIT píšící o všem, co souvisí s autorským právem, světem robotiky, stále záhadným vesmírem a technickými novinkami v oblasti vojenství. Cizí mu není ani svět videoher - rád s nostalgií vzpomíná na staré herní konzole a herní pecky, kvůli nimž už dnes člověk musí sáhnout po DOSBoxu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nástupce stíhačky F-22 bude víceúčelový stíhací letoun z programu NGAD

Pátek, 25 Červen 2021 - 16:35 | DavidM | No mnohem reálnější hrozba je a byl Rusáček a...
Čtvrtek, 24 Červen 2021 - 09:57 | eXponencial | tak to je dobre. pretoze tito "spojenci...

Zobrazit diskusi