CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Naštvaní podnikatelé ruší své živnosti: Datové schránky jsou složité a zbytečné

To je fajn, aspoň se pročistí mrtvé firmy.
Mě kupříkladu datovka vyhovuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To, že někomu vyhovuje (nic proti tomu) není důvod ji nutit všem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, nic to nemění na tom, že to je stačka a "velká domů" - lidi posílaj málo dopisů, tak je budem škubat za "majly". Geniální.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, stát ušetří za korespondenci podnikatelům.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co ušetří za korespondenci může rozházet třeba za další debilní reklamní kampaně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle už bylo dost zoufalý.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano. Tlačit lidem datovky horem dolem, když je nechtějí a nic jim nepřináší, je projevem zoufalosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máme rok 2023 dopisní papír bychom si mohli již odpustit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud někdo v roce 2023 nezvládne pracovat s datovou schránkou, tak prostě nemůže podnikat. Jak pak takový člověk dokáže vyplnit daňové přiznání, vždyt to je tak 1000x složitější??? A že je nutnost vlastnit chytrý telefon? Jako on opravdu nějaký podnikatel nemá 3000Kč na mobil, který mu vydrží kldině 4, 5 let? Tzn naprosto bagatelní náklad...
Jediná sviňárna a to tedy by stát měl řešit, je to mazání zprávy. Divím se, že tohle ještě není napadeno soudně, protože aby vám něco došlo, nabylo právní moci a bylo za 3 měsíce smazáno, takže se o tom nemuíste ani dozvědět (můžete být třeba v nemocnici) je opravdu na hraně...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nejde o podnikatele, ale o důchodce kteří v minulosti podnikali. Za ukončení živnosti se dřív platilo, za přerušení se na úřadě neplatilo nic. Tisíce dnešních důchodců tak živnost před 10 lety přerušilo a často ani nevlastní počítač. Teď jim přišel dopis o automatickém založení datovky, takže rychle běží na úřad a živnosti ukončují.
Nicméně oni nevědí, že ani tak se již povinnosti používat datovku nezbaví, nicméně nevlastní počítač a často ani smartphone, tudíž nemají jak zprávy od státu získat.
Naštěstí tito lidé komunikují se státem minimáně, ale i tak tu vzniká obrovský problém do příštích let, fialová vláda idiotů to však neřeší!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No jo, holt podnikat není spojeno jen s právy, ale i povinnostmi, na to fakt spousta lidí s oblibou zapomíná. že datovky budou i pro ně se ví opravdu zatraceně dlouho. To je jako mám litovat, že zapomněli, že mají živnost jen pozastavenou??? To teda fakt nebudu. Je naprosto v pořádku, že znovu opakuji, v roce 2023, chce stát komunikovat elektronicky a ne posílat tistěné dopisy. Absolutně zbytečné náklady navíc. Internet je s námi naprosto všude už minimálně 15let, aktuálně i 70letý důchodce měl opravdu fůru času se s ním naučit. jenže to by člověk nesměl slyšet ty silácké řeči typu "já se bez toho obejdu" "mě stát k ničemu nedonutí" apod... Částka na pořízení internetu je okolo 300 měsíčně, repasovaný počítač stojí i s monitorem 2000Kč

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Máš na to dost omezený pohled. Nejde o to, jestli se bez toho někdo obejde nebo jestli má peníze na počítač, internet nebo chytrý telefon. Jde o to, že to dosud k ničemu nepotřeboval a asi má dobrý důvod, proč to doposud nemá. Lidi, kteří nemají počítač nebo chytrý telefon, tak můžou učinit i z úplně jiného důvodu než že nemají peníze. Například nechtějí, aby je telefon šmíroval, kudy chodí, nebo si žijí spokojeným životem bez neustálého kradení pozornosti a spousty času.
A uchovávání zpráv ve schránkách po omezenou dobu je taky nápad hodný idiota. Sice si zprávy můžeš stáhnout a oficiálně mají mít neomezenou platnost bez ohledu na dobu platnosti podpisu zprávy, ale tomu můžu věřit a taky nemusím (kdo mi zaručí, že nějaký soudruh to za dva roky nepřehodnotí?). Považování zprávy za doručenou přihlášením do schránky (nikoliv přečtením zprávy) je další pitomý nápad. Kdyby ty schránky byly aspoň navržené užitečně a ne jako past, která je lidem vnucovaná na sílu. Jak se něco vnucuje, je to vždycky špatně - protože kdyby to byla tak úžasná věc, už by ji dávno používal každý, kdo má počítač - což se evidentně neděje.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ona je povinnost, když si pořídím počítač nebo mobil do něho 3,4 hodiny denně hledět? Tak této povinnosti do státu jsem si ještě nevšiml.... A co se datovky týče, já mám pro FO od vzniku a že mi něco přišlo mi dojde echo i do soukromého emailu, nemusím to denně kontrolovat... A pokud teď mi někdo bude argumentovat, že jsou lidi, kteří nemají email, tak to je asi fakt už zbytečné dál řešit... To pak můžeme uvádět kategorie lidí, co nemají sprchu a záchod, protože je přirozené se nemýt a chodit na mez s lopuchem v ruce.... Chceš-li podnikat, musíš plnit i povinnosti - vlastnictví počítače, který lze z bazaru sehnat za 2000Kč je povinnost asi nejvíc bagatelní, ze všech povinností s tím spojených, která navíc ušetří neskutečníé množství času při obíhání úřadů. Dostat hromadu potištěných papírů opravdu není "základní lidské právo".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jsi idiot.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jste opravdu tak do sebe zahleděný, že vám uniká primární příčina PROČ jsou kvůli tomu lidi tak nasraní?
To není o snadnosti nebo obtížnosti ovládání apod., je to o svobodě volby, stát se rozhodl a dal to všem rozkazem. Co na tom, že blbě, v EU se můžeme prsit, že máme odškrtnuto na poli e-governmentu. Protože kdyby někdo přemýšlel hlavou, tak řekne třeba "dobře, podnikající soukromá osoba může takto zřízenou datovou schránku využívat i k účelům nesouvisejícím s jejím podnikáním". Nebo "pro pozastavené živnosti budou datové schránky vytvořeny až v okamžiku reaktivace živnosti".
Dalo se to udělat skvěle a všichni mohli být spokojení, ale místo toho máme zase paskvil.

Stejne se vsadím, že skutečným důvodem byla jen snaha O2 podojit stát o další miliardy - živě vidím obchoďáky jak špekulují "zmodernizujeme datacentrum, necháme si prodloužit servisku a teď jak to udělat aby stát vyklopil prachy a nikdo se moc nevyptával?". Abych byl konkrétní, na roky 2018-2022 na to O2 shrábla kontrakt za 1,8 miliardy. Původně chtěli 2,5.

Vypadá, podle vás, datová schránka jako služba, která nás dosud stála 1.000.000Kč/den?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-D Však ono to je o svobodě volby.... takže ti panikáři, že jim bude v podstatě jen zřízen další email (nic jiného datovka není ve své podstatě) teď naprosto svobodně ruší podnikání..... S ohledem na to, ža datovku mám, takl vím, jak primitivní obsluha to je. Umí s tím i můj otec a ten je tak nenaučitelný cokoliv, že se za 20 let nenaučil, kam se píše adresa webu do prohlížeče a internet pro něho se rovná uvodní stránka seznam.cz. Každopádně - dojde mi datovka - na soukromý email mi dojde zpráva, že tam něco mám, heslo - uloženo pod Googlem, ani si nemusím pamatovat... Na dvě kliknutí jsme tam, vše mám hned, nemusím nikde nic vyzvedávat atd.... Že se stát rozhodl v roce 2023 komunikovat s podnikateli elektronicky je jen a jen dobře, jak dlouho by se podle vás mělo s tímto krokem čekat??? Vytištěný papír fakt není základní lidské právo :-D A pokud po něm někdo tak strašně touží a lituje, že ho nemá, tak může udělat úplně stejnou cestu na poštu, jakio by musel při papírovém dopisu a nechá si to zkonvertovat do vytištěné listinné podoby.... Pořád jsou plné diskuze brekotu, jak je moc úředníků a jak se musí pořád obíhat úřady a jakmile se udělá něco, co to mění, tak zase je strašný brekot, jak přece já mám svaté právo na to, abych běhal na poštu a obíhal úřady :-D Je to fakt až směšné.

Jinak ten váš nápad, že by se to zřizovalo, až když se zruší pozastavení je naprostý systémový nesmysl. Pozastavovat se bude samozřejmě i nadále, takže pak bychom tu měli dvě kategorie - pozastavené živnosti, kdy už datovka je a pozstavené, když už datovka není... A ajk dlouho bysme tohle chtěli držet? Mít to dalších 15-20 let než si poslední pozastavení ve starém režimu usmyslí odejít defintivně do důchodu? Bude kvulí pár tisícům lidí nutné držet speciální tiskárnu na automatizovaný tisk takových dopisů, udržovat kvuli tomu software, smlouvu s poštou atd atd.... A že to nejde propojit se schránkou pro FO.... To tak logicky, Vám tu schránku OSVČ může spravovat v rámci firmy někdo jiný, to fakt je dobře, že se to nemíchá.... A znovu říkám - obsluha je primitivní a že vám něco přijde dostanete info do soukr. mejlu. A předpokládám, že jsou programy, kde ty datovky dáte obě a přepínání mezi nikdy je asi tak složité jako přepnout v Gmailu mezi složkou Příjaté a odeslané.... Co je sakra na tom tak složitého? Doteď jsem to nepochopil...

PS: že se teď systém vyčistí od mrtvých duší, které podnikat vůbec nechtějí je zase jen a jen dobře...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to uz chce hodne osobni hlouposti zacinat prispevek"Však ono to je o svobodě volby.... " a hajit nucene zrozovani datovek.
Ze ty jsi hajil i povinne ockovani proti covidu, priznej se

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nepřekvapilo by to.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vlastnictví počítače ani počítačovou gramotnost ti zákon nenařizuje, natož platit si ještě internetové připojení. Zatímco umět číst a psát naopak stát vyžaduje. Fakt nechápu tuhle snahu aktivních idiotů prosazovat vše na sílu. Když je datovka tak výhodná, tak ať ji lidem nabídnou a oni si vyberou. Jenže datovka byla nachystána jako tunel na privatizaci části pošty - nařídit povinně používat a pak zprivatizovat. Tomu také odpovídají naprosto přemrštěné ceny za poslání zprávy mezi soukromými subjekty (ty samé platí interně i státní instituce) a ceny za papírový výpis - což je jediný doklad, u kterého máš jistotu, že ti ho soud uzná i po letech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Té povinnosti se samozřejmě zbaví, pokud stihnou živnost ukončit dřív, než dopis k založení datovky převezmou nebo bude považován za doručený. A i kdyby to nestihli, můžou ji potom deaktivovat a po několika (4?) letech nečinnosti dojde k jejímu zrušení - jen k tomu budou potřebovat pomoc od někoho trochu znalého problematiky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V případě zrušení živnosti není třeba schránku deaktivovat. Bude deaktivována automaticky. Zrušena bude pak po 3 letech. Nečinnosti je v tomto případě irelevantní, neboť v již nikdy nebude znovu aktivována. V případě, opětovného založení živnosti vzniká nové IČO a v podstatě nový subjekt, takže se automaticky zřídí zcela nová schránka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upřesnění.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jak je to se založením datovky na podnikání. Já mám datovky dvě. FO a PFO. Pokud má někdo na firmu/živnost datuvku PFO, tak daňové přiznání musí poslat datovkou. Ale běžnou komunikaci jakožto fyzická osoba FO může dále provádět osobně na úřadě. Ne? Jen co se týká firmy musí řešit datovkou. Mám pocit, že ti lidi zbytečně plaší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud má někdo zřízenou datovou schránku ze zákona, nemusí podávat daňové přiznání prostřednictvím datové schránky. Zákon stanoví, že uživatel s DS ze zákona musí komunikovat s úřadem elektronicky, přičemž daná komunikace musí samozřejmě splňovat určité náležitosti, např. posíláte-li něco e-mailem, pak to musíte mít podepsané patřičným certifikátem...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dane primo na portalu FU do formulare. Prihlaseni obcankou nebo jinou identitou.
Za 10 minut hotovo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám datovku jen jednu, podnikatelskou. A přišlo mi tam i dědické řízení - tedy věc čistě občanská s podnikáním nesouvisející...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty Fialovo vládo idiotů. Tenhle zákon přijala ještě Babišova vláda a v její verzi měla být datovka vnucena všem, co kdy použili bankovní identitu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud zprávu nepřečtete, nebude smazána. Ty tři měsíce začínají běžet až v okamžiku přečtení zprávy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se do schránky nepřihlásí uživatel, který má oprávnění zprávu přečíst, pak zpráva bude smazána po 3 letech. Pokud se přihlásí uživatel, který má oprávnění zprávu přečíst, pak bude smazána po 90 dnech bez ohledu na to, zda zprávu přečetl či nikoliv.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se do DS nepřihlásí osoba s právem číst danou zprávu, zpráva zůstává ve schránce do dobu 3 let.
Co se týká problémů s fikcí doručení a následnými právními důsledky, tak je to shodné jako s papírovým dopisem. Výhodou DS je, že můžete (Pokud nejste v kómatu.) jednat i z nemocnice (Máte-li v nemocnici přístup k internetu.). Také můžete informační e-mail o příchozí zprávě nechat automaticky přeposílat na někoho dalšího.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Datovka je nejlepší věc ve vztahu k podnikání, co náš stát nabízí. Zřídil jsem si ji hned, jak jsem začal podnikat v r. 2016 a ušetřilo mi to X výletů na nejrůznější úřady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi součástí reklamní kampaně na datovku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já podnikat, zřídím si ji taky. Stejně, jako neběhám s každým prdem do banky, ale používám internetbanking nebo smartbanking.

Ovšem lidi jsou různé...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak zřejmě tihle živnostníci neměli tu živnost pro svou obživu, ale jen na něco jiného.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když jsi třeba zedník, nepotřebuješ komunikovat se státem kromě daňového přiznání, což stejně dělá nějaká účetní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No, ale to pořád nic nemění na tom co jsem napsat, ten zedník, pokud ho to živí tak bude dál zedničit a tak bude mít i datovku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protože bude muset a bude si zas muset připlatit u někoho, kdo to za něj vyřídí. Prostě další nařízená pitomost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Za datovku se nic neplatí a nikdo za něj nic vyřizovat nemusí a když dá přístupové údaje své účetní ta ta bude ještě ráda, protože vše mu vyřídí přes tu datovku a nebude muset chodit na úřady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Povinná datová schránka je přítěž pro podnikatele z kterékoliv věkové skupiny, ne jen důchodců, jak tu všichni rádi omíláte. Máme tu nějaké rozhodovací právo a vlastní vůli. Kdyby to většina lidí chtěla používat, tak to používat zajisté bude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Tenhle trend neustále víc a víc kecat lidem do toho, co a jak mají dělat, musí skončit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ta nová totalita v tom bude s radostí pokračovat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nezapomen na cenzuru! Tady funguje na 1 s hvezdickou. Driscoll tu 2x tvrdi nesmysl jak povinne zrizovani datovych schranek schvalil "Fijalovy hnus". 2x mu to vyvratim s tim, ze ten nesmysl schvalila minula vlada na jare 2021. Po druhe i s odkazem, kde si to kazdy muze overit https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/6487866.htm
A evidentne se takove informace nekomu nehodi do kramu a diskuzi opakovane promazal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smazal jsem svůj komentář, protože byl nesprávně napsaný, jak jste před tím říkal. To co vydal Fialový hnus, byl pozměňovací návrh, zároveň nemění nic na tom, že ten pozměňovací návrh zapříčinil, že jsou datovky povinné pro všechny p. subjekty, včetně těch, které to nechtějí. Čili výslednicí stále zůstává "Nová totalita." A pokud považujete tohle za cenzuru, raději ani nechtějte vědět, co v této zemi znamená ten boj proti dezinformacím a cenzorský úřad. :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

** ** ******* ******. To co schvalila aktualni vlada je tady https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7457644.htm
Opet si kazdy muze overit, ze jses mimo a pises nesmysly. Neboli tvoji optikou je muj komentar spatne napsany a kandidat na smazani :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klid. Smazal jsem svůj komentář a váš byl v tom vlákně pod ním. Nemůžu za to, že se smazal taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vám by se líbilo, kdybych vás tu teď začal insultovat kvůli tomu, že jste zjevně zastánce pětidemolice? Pokud ne, tak mě taky neurážejte jo

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opakovane pises nesmysly. Opakovane urazis vladu za zakon, ktery neni jejim dilem. Opakovane se tu ztraceji prispevky. A muj posledni si zcenzuroval. Co to o tve osobe rika ? Nic hezkeho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to říká o tobě, že mě tu bezdůvodně urážíš a opakovaně? Že větších šmejdů ses zastat nemohl. Každopádně ještě jednou se tu objeví příspěvek s nějakou urážkou na mě a pojedeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzil sem naprosto odpovidajici oznaceni pro tvou osobu na zaklade toho co si napsal. Nebyla to urazka, bylo to konstatovani faktu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě ti ta tvoje analýza silně neodpovídá. Souhlasím, to nebyla jedna urážka, nýbrž třetí po sobě, což už má od tematické diskuze docela daleko si myslím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle to chces hrat. Nahradil si nejaky text v mem prispevku hvezdickama a ted budes tvrdit ze tam byla urazka :o) To je teda hodne zoufaly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já nechci hrát nic. Tak neprovokuj, nebuď arogantní a nebudeš dostávat hvězdičky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Předsedové družstev a podobně i v pozdním důchodovém věku běžně počítače a emaily používají. Ti co teď běhají na úřad, jsou běžný český bordeláři, co už ani nevěděli, že mají živnost.
To mazání zpráv je ale dobrá prasárna a je tam snad jenom proto, aby úřady mohly zamést svoje pochybení.
Ale pořád je to menší zlo, než pošta co dopisy ani nedoručí a je prakticky nemožné dokázat, že vám před půl rokem prostě do schránky pošťačka dopis nehodila. A že se to děje docela běžně i u dopisů s pruhem a podobně.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím, že to je lepší než pruhované dopisy. Ty by měly být ze strany pošty sledované a pokud pošta v případě sporu neprokáže, že dopis dodala, tak smůla.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tady nastoupí fikce doručení, na poště bude označeno, že nebyla ve lhůtě vyzvednuta a je to váš problém. Přitom se k vám informace o té zásilce nemusí nikdy dostat.
Když máte štěstí a jdete se na poštu zeptat osobně, jestli vám tam něco neleží, můžou vám o tom říct, když to nezabordelí i tam.
Ale doručování bohužel na spoustě míst nefunguje a člověk má málo možností s tím něco dělat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Známé se stalo, že čekala balík ze zahraničí. Balík furt nikde. Věděla, že pošta je nespolehlivá, tak se tam chodila pravidelně ptát, jestli už to nepřišlo. Furt nic. No a pak asi dva měsíce na to přišla zpráva od odesílatele, že balík se vrátil jako nevyzvednut. Tolik k české poště.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jenze 90% zname zname neci zname je, ze odesilatel napise nesmyslnou adresu.
Tolik k pohadkam.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle ovšem docela efektivně řeší aplikace Pošta online. Od té doby, co jsem se tam zaregistroval se mi ještě nestalo, že by mi oznámení o nové zásilce nepřišlo. A protože oni vědí, že ta oznámení mám, tak taky poctivě doručují, jen dvakrát za poslední 3 roky se stalo, že jsem se musel ozvat (telefonem), kdy zásilku ráčí doručit. Druhý den byla ve schránce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Česká pošta je v tomto ohledu naprosto bez zásadních následků. Běžný člověk může být prakticky zásadně právně poškozen nekvalitní prací ČP a nemá jak získat případné adekvátní odškodnění.
ČP je dle mých zkušeností aktuálně tou nehorší institucí a dělám vše proto, abych ji nevyužíval.
Díky nekvalitě služeb ČP a jejich přístupu k zákazníkům jsem si zřídil i DS FO. Pokud vám úřady něco posílají, tak byste si měl být jistý, abyste to obdržel a ne aby to dostala sousedka z vedlejšího domu jejíž jméno a adresa se vůbec neshoduje s vaším a to vše ještě se 14 denním zpožděním (Toto je realita a ne nějaká hypotetická situace.), kdy už Vám může propadnou termín na reakci či odvolání...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Průser je v tom, že DS jsou taky od pošty, takže člověk tím pádem automaticky očekává problémy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Smula toho chudaka co ty dopisy neobdrzel. Predstav si treba takovou pokutu. Spatny parkovani ve meste kde si nikdy autem nebyl. V den spachani si byl minimalne 100 km daleko. A dozvis se to az po 3 letech kdyz ti to strhnou s priplatkem exekucne z uctu. Zkus po 3 letech dokazovat, ze si tam nebyl a prestupek nespachal...
V pripade datovy schranky se mi to stat nemuze. Urady maji povinnost mi do ni dorucovat, kdyz ji mam zrizenou. A ja vzdy obdrzim notifikaci, ze mi do ni prisla zprava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pošta vůbec nic prokazovat nemusí, to je právě to jádro pudla. Proto datová schránka

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

...provozovaná Českou poštou. To je výhra.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je desiva predstava, ze by to provozovala Ceska posta. Ta sice je dodavatel pro ministerstvo vnitra, ale realne to od zacatku vyviji a provozuje O2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zprávy si můžete stahovat na svůj počítač. Můžete to dělat jednorázově z DS nebo si můžete nainstalovat zdarma aplikaci Datovka, která vypadá jako e-mailový klient.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To sice můžeš, ale jak je to s jejich platností po vypršení časového razítka, to ti nikdo nezaručí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.