CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Nečekané slevy na Steamu! Valve slaví lunární rok a zlevnilo okolo 10 tisíc her

„Valve se rozhodlo o novoroční oslavy po svém – vypustilo slevovou akci, kterou tentokrát nikdo nečekal. A zlevnilo opět celý svůj katalog, okolo 10 tisíc her.“

Valve samozřejmě nic nezlevnilo (ani nemůže), slevu můžou dát jen konkrétní vývojáři a přihlásit se do dané akce, a těch to udělalo sice hodně, ale rozhodně ne celý katalog.

Na jednu stranu jsou ty slevy fajn, ale všeho moc škodí (dvě slevové akce delší než týden byly teď o vánocích), parazituje to pak běžné prodeje. Když není titul ve slevě, tak jsou i řádově nižší, než když má aspoň symbolickou slevu.

Přitom samotný Valve vývojáře omezuje v tom, jak často a jak dlouho slevu můžou mít, aby to sám vlastními akcemi porušoval...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

náhodou Valve v tomhle ohledu vedou chytří lidé, kteří si to dokážou spočítat.

Říká se tomu "slevové šílenství" a většina lidí si v něm dokáže koupit i něco, co skoro nevyužije.

celé by se to dalo shrnout větou: Raději zboží neprodat téměř vůbec a nebo ho prodat "ve slevě" s menší marží?
I pro vývojáře je to jednoduchá matematika.

PS: Samozřejmě tohle neplatí pro nové tituly, které jsou si jisté skupiny lidí koupit bez ohledu na cenu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To nikdo nezpochybňuje, jenom všeho moc škodí a běžné prodeje to potom poškozuje (každý to jen dává na wishlist a čeká na slevu).

A jak jsem psal, Valve tam má pro běžné vývojáře omezení, jak často můžou slevu mít, což je rozumné, ale pak to sám vlastními hromadnými akcemi porušuje (na vývojáře, kteří tam hru přihlásí, se neuplatňuje ten běžný limit).

Přitom druhým dechem vývojáře odrazují od akcí jako jsou bundly, aby hodnota hry neklesala, ale sami udělali byznys z toho, že se reálně prodává jen ve slevě. To je prosté konstatování skutečnosti a mínuska od frustrátů to fakt nespraví. :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

sice nejste úplně mimo s těmi slevami, ale to není vůbec vina Valve. Taková je prostě v posledních letech situace na světovém trhu a lidi teď hodně slyší na "sleva".
Obchodníci se tomu dokonce přizpůsobili a většinou mají ceny nadsazené, aby měli dost prostoru pro slevy.

Ve výsledku jsou pak všichni spokojeni. Zákazníci, protože koupili hru "ve slevě", a i obchodníci, protože mají decentní tržby.

Většina lidí nechápe, co vám na tom může vadit. Když jsou obě strany spokojené, tak vaše námitky jsou jenom takovým výkřikem do tmy ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi 20x jsem napsal slovo vývojáři a s tím také reagoval na autora článku. Že to není Valve a jeho štědrá akce vs. zákazníci, ale podstatní jsou tam právě i ti vývojáři, kteří jsou nuceni ty akce dělat neustále právě kvůli tomu, jak to Valve vede.

Takže žádné dvě strany spokojené, strany jsou tři, přičemž vývojáři mají restrikce (cenu produktu schvaluje Valve, nedovolí slevu zopakovat v krátkém čase, nedoporučuje dělat bundly atd.). To mělo na začátku opodstatněný akceptovatelný důvod, aby celý prodejní kanál nedegradoval, hry si držely svou cenu atd.

Ale v poslední době to sám Valve čím dál více porušuje a degraduje tak celý prodejní systém i produkty vývojářů. Opravdu už Valve ztrácí míru, když takhle krátce po 2 (!) vánočních akcích udělají hned další, a vývojářům nezbývá než se pokaždé přidat, pokud nechtějí být vynecháni. Ovšem v takovéto hromadné akci stejně mezi ostatními zapadnou a jejich samostatně naplánovaná sleva se nemá šanci projevit.

Možná to je skutečně přirozený vývoj a reakce na přání zákazníků, kteří už ani fyzické zboží bez nálepky "sleva" nejsou ochotni koupit, ale ze strany Valve je to přinejmenším pokrytecké, když k tomu sami nebývalou měrou přispívají a zneužívají důvěry vývojářů.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

začátek nového roku (leden-březen) většinou vždy byl na prodeje her slabý, protože většina lidí hodně nakupovala na vánoce a teď mají období, kdy chtějí chvíli šetřit.
Proto taky většina herních prodejců na tohle období vymýšlí nějaké speciální akce nebo herní slevy, aby zvedli tržby.

Když ty slevy udělá naše JRC, tak jsou lidi rádi.
Nicméně, máte pravdu, že situace u Valve je jiná. V posledních 3 měsícech je to už 3. velká slevová akce a většina lidí nechce moc utrácet.
Věřím, že na konci února Marketingové oddělení Valve si projde statistiky a uvědomí si, že tak časté akce ztrácejí efektivitu. Snad to příští rok nebudou opakovat.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
a k tlaku Valve na vývojáře:
Tohle nemůžu objektivně posoudit, protože nevidím do zákulisí.
Nicméně si myslím, že většina malých a někteří středně velcí vývojáři nemají svůj vlastní marketingový team, a tak se je Valve snaží nějakým způsobem řídit.

Nějaký menší nátlak určitě bude potřeba, protože kdyby Valve nestanovila žádné pravidla, tak vznikne bordel, kvůli hromadě "líných" vývojářů, kteří nechají nálepku "sleva" na svém zboží klidně celý rok.

Chápu, že někteří vývojáři by byli raději, kdyby si se svým zbožím mohli dělat, co chcou...ale pokud Steam nemá dopadnout jako chaos ve formě eBay, tak je potřeba jisté kontroly.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No koukl jsem na to, vetsina meho wishlistu je ve slevach od 50% do 80% - ale stejne nemam chut utracet, asi uz jsem starej na hrani :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nejste v tom sám, většině lidí se nechce v lednu a únoru utrácet. To je tím, že je moc brzo po vánocích (a vánočních akcích)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.