CDR.cz - Vybráno z IT

Nechcete odlesky na digitálních fotografiích? Odstraní je nový algoritmus

Mit Reflection
Fotografování přes skleněnou plochu není ideální, na fotce vznikají odrazy, které kazí výsledný dojem. Vědci z MIT je umí automaticky nechat zmizet.

Pořizování fotografií přes okno může být pro fotografy komplikovanou záležitostí. Musíte si dávat pozor na to, zda není na fotce vidět váš vlastní odraz nebo jiné předměty za vámi. Mnohdy však nemůžete přítomnost odlesků ovlivnit a fotografii musíte pořídit i s nimi. Efektivní způsob pro odstranění odlesků neexistoval až doposud, kdy pracovníci z Massachusettského technologického institutu (MIT) přišli s řešením.

Vědci z MIT vymysleli složitý algoritmus, který umožňuje odstranit zachycené odlesky z jakékoliv digitální fotografie. Algoritmus dokáže automaticky detekovat odraz v pořízené fotografii a izolovat jej od ostatních pixelů. Buď jej můžete z fotografie úplně odstranit nebo jej zachovat a využít pro vytvoření nové původně nezamýšlené fotografie.

Mit 1

Nejproblémovější odlesky vznikají při fotografování přes okno. Čím je sklo silnější, tím jsou intenzivnější. Aby bylo možné vybrat oblast, která do obrázku nepatří, tým musel identifikovat malé skupinky pixelů, které náhle změnily barvu. Pro tento účel byl obraz rozdělen na bloky o velikosti 8 x 8 pixelů a v každém z nich se provedla korelace všech pixelů mezi sebou. Pixely s nevyhovující barvou byly přidány do užší skupiny určené k vyjmutí.

Tým přizpůsobil algoritmus pro okna s dvojsklem, takže se počítá s odlesky bližšího i vzdálenějšího skla. Není však jasné, zda jej lze aplikovat také na okna s izolačními trojskly. Nový algoritmus bude oficiálně prezentován v červnu na konferenci Computer Vision and Pattern Recognition.

Vědci doufají, že se nový algoritmus uplatní na poli digitálních fotografií. V budoucnosti by mohl být jednak zahrnut do fotoeditačních programů anebo by mohl být přímo součástí fotoaparátu jako doplňková funkce pro vylepšení obrazu. Možná budou prvními testovacími králíky vojenské bezpilotní drony, které by mohly lépe špehovat nepřítele za oknem.

Tagy: 
Zdroje: 

O "Olga Kolková" K

Redaktorka serveru CDR.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nechcete odlesky na digitálních fotografiích? Odstraní je nový algoritmus

Čtvrtek, 14 Květen 2015 - 10:33 | Begy | on ten polarizák taky není všespásný, dokáže...
Čtvrtek, 14 Květen 2015 - 09:45 | petr ib | jj, a realtime ;)
Čtvrtek, 14 Květen 2015 - 05:39 | apoage | ehm co takhle použít polarizační filtr ..

Zobrazit diskusi