CDR.cz - Vybráno z IT

Nejpoužívanější aplikace na chatování

PR článek
Většina z nás je používá prakticky denně a pro běžnou komunikaci nahrazují e-mailovou komunikaci či SMS zprávy a telefonáty. Řeč je o tzv. IM aplikacích, díky kterým můžete pohodlně chatovat s přáteli. Které patří mezi nejpoužívanější?

Pamatujete na ICQ?

Historie chatovacích služeb sahá až do devadesátých let. Na počítače spolu s rozvojem internetu tehdy začaly pronikat první IM komunikátory. V České republice zcela dominovala služba ICQ. Po světě byl velice populární také Windows Live Messenger (MSN), AIM či Jabber. Později začaly těmto službám konkurovat Skype (který se prosadil zejména díky videohovorům) a Google Talk. Revoluce na poli chatovacích služeb přišla společně s růstem popularity sociální sítě Facebook. Ta totiž najednou vedle prostého chatu nabídla mnohem více. Skutečný rozmach pro Facebook ale znamenala tvorba mobilní aplikace. Původně webová služba se přesunula na chytré telefony a zažila raketový vzestup popularity. ICQ, ačkoli si jej i dnes můžete na svůj chytrý telefon stáhnout, se stalo historií. Podobně jako většina dalších zmíněných služeb.

Meta jako hegemon internetové komunikace

Ještě před pár měsíci bychom řekli, že světovým chatovým aplikacím dominuje Facebook. Mluvili bychom ale o společnosti Facebook Inc. Ta ale změnila název na Meta. A samotná sociální síť Facebook (resp. její Facebook Messenger) vítězí pouze v USA nebo ve Velké Británii.

Z globálního měřítka je jasným vítězem WhatsApp se dvěma miliardami uživatelů. Jedná se o nejuniverzálnější platformu, která je využívána nejen pro komunikaci mezi rodinou a přáteli, ale i při komunikacemi s podniky – například s restauracemi nebo hotely a dalšími. Ve většině zemí světa se můžete spolehnout na to, že přes WhatsApp můžete s protějškem komunikovat. A abychom dokončili myšlenku – WhatsApp dnes patří právě společnosti Meta Inc. Ta se tak může pochlubit tím, že ve většině zemí provozuje dvě vůbec nejpopulárnější IM aplikace – WhatsApp a Facebook Messenger.

Apple tiše na špici?

Jednu chatovací aplikaci ale musíme zmínit, přestože se v žádných oficiálních žebříčcích neobjevuje. Neexistují totiž žádná spolehlivá veřejně známá data o tom, kolik uživatelů ji vlastně používá. Jde o iMessages, které jsou na každém iPhonu, iPadu či Macu od firmy Apple. Taková zařízení denně používají po světě stamiliony lidí a iMessages (typické pro své „modré bubliny“) zcela nepochybně patří k nejvyužívanějším funkcím na těchto zařízeních.

Nová konkurence na obzoru

Dominance největších společností s sebou nese i jisté kontroverze a nelibost ze strany těch, kteří nechtějí těmto společnostem svěřovat svá data. V posledních letech tak strmě vzrostla popularita alternativních služeb, jako je Telegram či Signal. Zmínit ale můžeme i dlouhodobě populární „malé“ služby jako Snapchat nebo Discord, u kterých se rovněž celosvětové počty uživatelů počítají ve stovkách milionů.

Čína světem sama pro sebe

Nic z toho, co jsme zmínili, neplatí pro Čínu. V té dominují lokální platformy WeChat a QQ. Díky velikosti Číny ale i tyto IM komunikátory patří v důsledku mezi nejpopulárnější na světě a s počty uživatelů sahají k miliardovým hodnotám.  

Zdroje: 

Foto: Pexels