CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Němci dokáží sledovat se svým novým radarem americké stealth stíhačky F-35

Náklady na projekt F-35 už dávno presiahli čiastku 2 bilióny dolárov. Jeho naj fičúra mala byť práve úplná neviditeľnosť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ak som tomu porozumel spravne pasivny system detekcie hlada nieco ako "pohybujuce sa odchylky v radiovom sume pozadia" ? OK preco nie ,ved to uz davnejsie vyuzivaju astronomovia pre vesmirny vyskum. Akurat bez Friend-or-Foe identifikacie to znacne stazi vojenske vyuzitie. Sice nieco na radare uvidia ale nebudu vediet co to je. No a v momente ked pre odlisenie od nepriatela zacne lietadlo nejak modifikovat svoj odraz alebo cokolvek vysielat tak uz nebude skryte opred nikym. Cela investicia do stealth technologie vyjde nazmar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se začne používat kvantový radar, tak kontury objektu budou tak jasné, že to bude stačit k identifikaci typu letounu na velkou vzdálenost. Už žádné nejasné bloby na stínitku radarové obrazovky. Takový radar totiž potřebuje mnohem méně částic, které se vrátí a prakticky neexistuje šum, protože každý foton by měl být jednoznačně vyhodnocen, jestli je součástí radarového signálu anebo je to jen nějaký náhodný signál pozadí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na podobném principu fungují naše tamary a její deriváty. Spoléhat se na VHF,UHF, FM, DAB a DVB-T na moři kde nejsou není moc dobrý nápad

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vyznívá jako vtip. Pokud letadlo vysílá ADS-B data, na jejich příjem stačí levný USB TV tuner s RTL2832U z Číny, anténa v nejjednodušší formě jako kousek drátu a patřičný free SW. Dohromady pod pětistovku. S touto výbavou lze bez problémů přijímat data od letadel v přímém dosahu (nad horizontem, ne za kopcem) klidně i na 200+ km. S lepší výbavou i na více, než dvojnásobek. V možnosti detekce polohy pak není rozdíl mezi stealth letadlem a létajícím autobusem (Airbus, Boeing, cokoliv co běžně ADS-B vysílá). Jenže kterékoliv (nejen vojenské) letadlo může ADS-B vysílač vypnout a pak by se teprve mohl zmíněný systém předvést, jak najde letadlo díky "moři neviditelných elektromagnetických vln vysílaných z televizních a rozhlasových radiových". Možné to určitě je, ale to, co je popsáno, že předvedli, umí tisíce fandů po světě s výbavou za pár stovek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vtip jsi ty, oni píšou, že tím ADS-B si jen ověřili, že to co vidí jejich radar je opravdu ten objekt.
Tedy ne že ten objekt vidí díky ADS-B.
Možná za čas můžou vyslat satelit, který bude vysílat v nějakém pásmu signál, který tyhle letící objekty buď pohltí, nebo odrazí a pasivní radary je pak uviděj jak letící kachny.
Myslím, že už s umělým přidaným pozemním signálem umí pracovat naše VERA.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne, tak to článek nezmiňuje. Díky ADS-B si nic neověřili, pro detekci polohy ho přímo využili ("Radar Twlnvis detekoval dvě stealth stíhačky F-35 díky komunikaci ze systému ADS-B", "TwInvis byl schopen zachytit dvojici F-35... díky komunikaci ze systému ADS-B").
Dá se to vyložit i tak, že nedekodovali přímo ADS-B data, plyne z toho ale, že bez aktivně vysílaného ADS-B by polohu nezjistili. Každopádně, pokud F-35 ADS-B, nebo jinou aktivní komunikaci vypne, teprve pak pak by musela přijít na řadu ta magie moře neviditelných vln, kdy systém "nepotřebuje ke svému fungování mít splněnu podmínku, že letadlo musí nutně něco vysílat". Toto se dle popisu ale nestalo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale zmiňuje: "...Sice to bylo díky komunikaci ze systému ADS-B, ale podle Hensoldtu jejich pasivní radarový systém na tomto není závislý..."

Evidentně kombinují více systémů pasivní lokace. Klasický pasivní odposlech, na principu našich korelačních pátračů a systém PCL, který detekuje objekty procházející na pozadí elektromagnetického pole.
Bohužel článek je v tomto poněkud zmatený.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nabyl dojmu, že ADS-B využili k potvrzení, že jejich radar stealth letouny zaznamenal. Teď je ale otázkou, jak budou identifikovat, co za stroj se v dané oblasti vyskytuje. Nebo hned dají povel POV k sestřelení, pokud se letoun (a bude to pravdu letoun?) z nějakého důvodu neidentifikuje? :-o Dovedu si představit, že údaje z radaru mohou být předány stíhacím strojům v okolí, aby navázaly vizuální kontakt, ale to je tak vše. A za druhé, docela by mě zajímalo, jak mají vyřešeno vyhodnocování objektů. Pokud nějakým způsobem detekují narušení elektromagnetických vln, musí přeci takových anomálií být desítky, ne? No, rozhodně je to zajímavé. Na druhou stranu, v nějakém případném vojenském konfliktu je/bude jistě vyřazení právě zdrojů EMG vln v první fázi úderu, takže potom je otázkou, jak ten systém detekce bude účinný (předpokládám, že čím hustší síť, tím lepší detekce a naopak).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.