CDR.cz - Vybráno z IT

Němci představili metodu skenování budov pomocí Wi-Fi signálu

Blíží se doby, kdy zmapujeme svůj domov za pomocí vlastního modemu, mobilních telefonů a notebooků? Budou policejní jednotky hledat Jokera podobně jako Batman napíchnutím na mobilní sítě?

Zdroj obrázku: Shutterstock

Výzkumníci z Technické univerzity v Mnichově představili světu metodu holografického zmapování interiéru budov. Využili přitom vlastnosti Wi-Fi signálu, který se v těchto podmínkách odráží, a je možné jej zaznamenat k vytvoření sofistikované mapy.

„Náš projekt využívá rozptýleného záření, které pochází například z routerů či modemů, aby vybudoval 3D obraz svého okolí,“ popisuje Philipp Holl.

Wifi Holo 4Wifi Holo 5Wifi Holo 3

„Každé zařízení se v podstatě rozsvěcí jako žárovka s různými barvami a ozařuje své okolí. Díky delším vlnovým délkám mikrovlnného záření, oproti viditelnému spektru, mohou Wi-Fi signály procházet různými materiály. Zdi se pak stávají průhlednými jako sklo,“ pokračuje.

Technologie by mohla být využitá k 3D oskenování budov a staveb. Mohla by se například připojit ke dronu či vozidlu, které by za pomocí několika antén rychle zmapovalo větší či menší oblast. Následně může technologie pomoct ke zlepšení přesnosti měření při výstavbách, popřípadě k nalezení ideálního místa, kam nechat postavit vysílací zařízení k maximalizování jeho dosahu.

Technologii je možné využít i při záchranných misích v důsledku přírodních katastrof, například laviny či zemětřesení. Postačilo by pouze, aby uvězněná osoba měla při ruce zapnutý mobilní telefon. Další možnosti využití zahrnují například chytré továrny.

V budoucnu by mohlo být 3D skenováním vybaveny headsety pro rozšířenou realitu, v jejíž kombinaci by tak pracovníci mohli vidět skrze materiály. Výzkumníci z neměcké Technické Univerzity v Mnichově hodlají technologii nadále zdokonalovat a testovat v různých podmínkách, aby zjistili, které materiály jsou problematické a kde se nacházejí případné další limity. 

Tagy: 
Zdroje: 

YT, APS, DT

Diskuse ke článku Němci představili metodu skenování budov pomocí Wi-Fi signálu

Úterý, 16 Květen 2017 - 22:50 | HKMaly | A nejlepsi na tom je, ze se jedna o zcela pasivni...
Úterý, 16 Květen 2017 - 19:18 | NemamRad Registracie | Mohli by sa ucit od Batmana. ;-) https://youtu....

Zobrazit diskusi