CDR.cz - Vybráno z IT

Diskuse k Německo testuje nepodmíněný příjem. Změní člověk návyky, když nemusí pracovat?

A jak zajistí i ty další podmínky nepodmíněného příjmu? Ono to totiž má fungovat tak že ten nepodmíněný příjem i nahradi všechny potencionální peníze od státu. Nebo vybnerou jen lidi co jinak žádné peníze od státu neinkasují?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to stejně na prd, protože jestli budou k tomu standardně pracovat, tak zkrátka budou mít další příjem. Neznám poměry v německu, jestli se s 1200€ dá vyžít (nebylo by to daleko od mé výplaty), nebo ne. Alespoň, že to nepoteče ze státního :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam jde o to jastli kvůli tomu někdo pracovat nepřestane. Ale jak říkám jednak je pokles zaměstnanosti kvlůli krizi s koronavirem (k tomu mají kontrolní vzorek) ale hlavně je to o tom že ti lidi už pak nemají nárok na žádný další dávky od státu. U nás by to vycházelo asi na 6000 a z toho fakt normálně nikdo nevyžije, takže tohle by nehrozilo..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu rozumím, ale jestliže by se to rovnalo tomuto ekvivalentu, tak by se toho nikdo rozumnej snad nevzdal. Znám samozřejmě několik osob, co nepracujou a žijou s rodinou, takže příjem nula. Ale kdokoliv kdo musí řešit nájem, energie a měl by takhle malej příjem (a bez dalších zvýhodnění), by do tohoto snad nešel. Jsou vyjímky, o jedné vím, napsal dokonce knihu, ale je to defakto bezdomovec s minimálním důchodem. O kvalitách takového života lze velmi pochybovat.

Jako experiment je to zajímavé, ale vyžít se z toho moc nedá, pokud se člověk v podstatě nestane tím bezdomovcem, co si prakticky všechno sám zařídí. Už jen to blbé zdravotko by ho stálo skoro 2kkč/měsíc.

Když už by chtěl stát nějakým způsobem "dotovat" občany, tak to může dělat snížením daním. Nástrojů je hromada, takže praktický užitek bude roven nule.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono se právě předpokládá že by se zrušily všechny sociální dávky a všechna agenda kolem toho a místo toho by každej prostě fasoval pevnou částku. Pak by samozřejmně záleželo na tom jak zodpovědně ji využije. Například u nás u těch 6000 by to znamenalo že zodpovědní důchodci by měli průměrně výrazně vyšší peníze důchod (několikanásobně.) uvedu příklad nyní je průměrnej důchod 12k částka spočítaná ekonomy pro čr vychází 6k. Pokud budu celej život když pracuju tu částku jen syslit (a moji rodiče ji neoprošustrujou) tak na průměrných 13 let důchodu dostanu místo 12mesicux13letx12kkc=1 872 000kč 78letx12mesicux6kkc=5 616 000.
Ale už sem to někde psal lidi ve skutečnosti moc zodpovědní nejsou takže tento systém je podle mne daleko méně funkční než ten levicový s tunou úředníků.
Btw zdravotní pjištění to neřešilo zdravotnictví by zůstalo placené stejně, to by jsme skončili jak v USA kde hromada lidí nemá na zdravotní pojištění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na slovensku to zdravko myslím taky nemaj povině, vím o někom kdo si to neplatí a taky že na to doplácí.

Křečkování potencionálního důchodu by mělo jednu nevýhodu, inflace. Proto dává větší smysl to vyplácení až v důchodu. To je i důvod, proč sice spořím už teď, ale spořit na důchod takhle brzo nehodlám, protože by to požrala inflace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdravotne poistenie je povinne. Bud ho plati zamestnavatel, za zamestnanca. Alebo ho plati stat(na urade prace, socialnej poistovni). A ty co nie su ani v jednej tejto kategorii su "samoplatitelia" a musia si ho platit sami.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pak nevím co ten člověk vyvádí, nebo na to dlabe a naskakuje mu dluh. Tak alespoň to někdo rozsekl, děkuju :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Áno je to tak, u nás je zdravotné poistenie je povinné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodně nemá "jednu nevýhodu". Spoření důchodu může z různých důvodů skončit tím, že člověk přijde o velkou část nebo i o všechno, není to zase tak vzácné. Proto se zavedl důchod, který není závislý na štěstí, náhodě, vlastních schopnostech (což je štěstí v jiné formě) a podobně, ale dostanou ho všichni.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dochodok bol povodne vymysleny suromnymi firmami. Firma odmenila svojho dlhodobeho zamestnanca pravidelnou skromnou ciastkou do konca zivota.

Este pred 1929 (krizou) sme mali viac nez 70% sukromneho vlastnictva. U nas vzdy platilo, ze sa o starych rodicov staraju mladsie generacie.

Dochodok bol zneuzity na zvysenie dani a odmenenie aj darebakov a lenivcov, za ktorych povodne bola zodpovedna ich rodina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neviem o čom píšete, ale zo zákona máte stále povinnosť sa o rodičov postarať (aj deti). Takže vám dám príklad. Máte už iba jedného rodiča a ten je v domove pre seniorov. Má dôchodok 400 €. Zariadenie zvýši poplatok na 500 €. Vy mu budete musieť tých 100 € doplatiť (vynechajme, že mu musí zo zákona ostať nejaké vreckové, takže reálne to bude viacej). Ak je zariadenie pre seniorov štátne, tak zvesela vás dajú na súd a ten vám prikáže z vašej mzdy strhávať. V prípade, že by ste žili na úrovni životného minima, tak vám síce nič nezoberú, ale ten dlh bude do budúcnosti narastať a raz si vás exekútor nájde (zo zákona vám na bývanie nemôžu siahnuť, ale napríklad auto je už luxus, tak to exekútor môže zabaviť a predať v dražbe a uspokojiť pohľadávku).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to výše uvedený kolega nenarážel. Chtěl pouze poukázat na historické vnímání "důchodu" proti aktuální situaci. Stejně jako na fakt, že "důchod", ať už invalidní, nebo formou různých dávek a podpor dostávají nemakačenka, co doma sedí/leží u počítače, mačkaj gamesy, vyvalujou pysky do webkamery, sjíždí ksichtoknihu a ťikťaky, nebo máchaj zobák v chlastu.

Jenže zřejmě žiju asi na jiné planetě, dle popularity mých příspěvků níže, takže alkoholici, fetky, zloději (ať je to politiky nebo kapsář, tj jedno), hnědočeši a Luník neexistují. Stejně jako všichni obyvatelé mají dostatek rozumu, aby si nebrali půjčky, když mají problém je splácet (protože exekutor je člověk bez práce - protože se exekuce nekonají, tak nemá co dělat), stejně jako se neřešily dluhové pasti, oddlužení a různé poradny. (a ne, tohle není výčet všeho, ale nebudu "spamovat" a stejně to nemá smysl)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ked nevies, tak si nastuduj historiu. Vykanie patri do oficialnej komunikacie, pripadne ak vidis, alebo vies, ze je to starsi clovek, alebo dama. V chatoch, na forach, alebo v diskusiach vykanie skor sposobuje komunikativnu schizofreniu.

Tvoj priklad s domovom pre seniorov je specificky, kedze vacsina dochodcov hnije v nejakych neudrziavanych kuticiach. Ja som pisal o vseobecnom zneuzivani dochodku a vseobecnom zneuzivaniu dani. Dane sa vyberu teraz, ale o 40 rokov z definicie financneho systemu nebudu mat ani polovicnu hodnotu. Ba naopak, pri typicky pochybnych ludoch v administrative, vo vlade sa hodnota vdaka enormnemu zadlzeniu a sposobenej inflacii je ta hodnota obvykle stotinova.

Nuz ale peniaze vybrane teraz sa uz rozdelili medzi 40 rocnych idiotov s vysluhovym dochodkom, ktori najvacsie nebezpecenstvo a stres zazili, ked im vymenili nadriadeneho, alebo tym, co cely zivot hovno robili, alebo tym, co robili v nejakej zaprdenej archivarni v statistickom urade s dochodkom nad 700 Eur oproti zene co cely zivot fyzicky pracovala s minimalnym dochodkom.

Pritom, ako som aj pisal, financny dochodok vymysleli firmy pre svojich dlhorocnych zamestnancov ako formu odmeny za dobry vykon.

Nikdy dochodok nebol mieneny byt zivotnym minimom plus odpracovane roky a nikdy nebol solidarnym nastrojom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé já byl přesvědčen že to co dnes máme jako důchod zavedl až Bismarck jako úplatech chudším. A nikde nemůžu najít zmínku o něčem jako důchod od soukromých firem.
Jiank souhlasím že důchod neměl nikdy bát něco zásluhového a rozhodně na něj neměly mít nárok nenmakačenka. Vždycky tu byl požadavek odpracovaných let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na czsk scene zacali zavadzat dochodok v 1924 a aj to len od 65 roku, kde priemerna doba umrtia bola o par rokov nizsia. Poberanie dochodku zacinalo vo velmi malom pocte ludi.

Dlhe roky pred Bismarckom a sucasne este par rokov po 1924 u nas, nez sa zacali peniaze rozdavat plosne, taku "formu dochodku" darovala firma len kvalitnym zamestnancom. Nebolo to ziadne plosne pravidlo firiem. Preto sa to neda lahko dohladat. Spominane to je nahodne v roznych knihach z tej doby. Bola to pravidelne platena odmena za zasluhy na zisku par rokov po odchode z firmy.

Myslis ze Bismarcka len tak osvietilo? On to len zobral z praxe a otocil to tak, aby sa dalo v buducnosti manipulovat ludmi. Povodna zamienka cielena ludom bola samozrejme solidarnost a spravodlivost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne věřím že něco takového existovalo. Jen si myslím že tohle nelze považovat za důchod. Bismarck tohle prostě první zavedl pro všechny povinně, i když se toho reálně dožil málokdo. Stejně tak vím že existovala "pense" pro některé státní zamšstanance za rakouska uherska a že pokud někdo tekové zaměstnání měl tak to bylo bráno jakovýznamně plus, že je zajištěný. Btw stejně mně mate že ty soukromé renty nelze nikde dohledat a doložit o co přesně šlo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ve finále by to stejně ze státního šlo. Že to nejde ze státního v tomto experimentu, je jen výjimka (a je otázkou, jak se ty prachy do toho lobbistického spolku „Můj základní příjem“ dostávají - jasně, deklaruji crowdfunding, ale nevěřím, že je to všechno).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak v tomhle si nedělám iluze, že by se to tak nestalo. Naštěstí je to jen průzkum nějakého "soukromníka".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč naštěstí. Tenhle systém je ve skutečnosti daleko víc pravicový než ty v EU..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím?!? Asi mi uniká význam slova pravicový.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To asi ano, ten systém na rozdíl od stávajících umožňuje daleko větší svobodnou volbu jednotlivce co s těmi penězi, které mu garantuje stát jehož je občanem, provede, namísto tho aby to za něj rozhodl systém ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Wat? Jako v čem tě stát omezuje v případě důchodu. Dostáváš peníze a státu je hypoteticky jedno, v čem to protočíš. Jestli to nahážeš do bedny, prochlastáš, nebo si to uložíš do prasátka, nebo si za to koupíš jídlo.

Celej důchodovej systém je nastaven tak, aby ten důchodce pokud možno (pokud pracoval, odváděl daně a socku > plnil prasátko sociálního systému) přežil. To, že ti bude stát posílat odmalička prachy, který po 10 letech sežere inflace, takže budou mít se štěstím poloviční hodnotu, takže pokud by jsi to chtěl opravdu spořit na důchod, bude to v tom tvém důchodu pravděpodobně hodnotné, jako plivnutí do ksichtu. Pokud teda neplánuješ být důchodcem už v pubertě. V tom je to naprosto mimo. Samozřejmě se ti o tuto částku poníží výsledný důchod.

Pokud by to mělo sloužit jinak, než jako důchod (starobní), tak se to dá řešit snížením daním a upravením sociálních dávek, nouzí a podobně.

Jsem pracující člověk, od státu (který získává finance do prasátka od občanů platící daně, cla, socku a podobné), tedy od pracujícího lidu, jsem získal nějaké to vzdělání, rodiče pravděpodobně nějaké úlevy na daních a několikeré plivnutí do ksichtu od státních institucí (pracák je v mém žebříčku ta nejvíc zbytečná a otravná). Mimo to, že jsem mohl využívat silnice (automobil nevlastním), koleje (jezdím vlakem, který tak jako tak platím), bezpečné prostředí (dobře, nespadla na mně bomba, ale dostal jsem jako mládežník několikrát přes držku od naprosto náhodných osob, které svobodně běhají po světě), zdravotko (několikero očkování a vyšetření, 0 zlomenin, 0 operací, 0 hospitalizací), jsem tenhle stát nic nestál. Díky mému datu narození a odkladu jsem byl nucen platit i dva roky zdravotko na VŠ a jeden rok školné (které činilo 15k/semestr). Jen za těch několik let co pracuju, bych si dovolil říct, že jsem už státu vydělal. Jakákoliv další koruna z výplaty, co jde na různé nemakačenka mně sejří. Nesejří mě ti lidé, protože ti využívají to, co jim je nabídnuto. Sejří mě ten stát, v tomhle ohledu. Znám osobně i jisté hnědočechy, jeden z nich má tu výhodu/nevýhodu, že je jinej hnědočech, takže "nepatří" nikam. Na hnědočecha je moc chytrej, na bílého je moc hnědej. Vím reálné čísla a co a jak funguje. Nevěřím v to, že kdyby se stalo mně to, co jemu, tak bych pobíral takový prachy (i během studia). Tohle zatěžuje systém docela dost. A teď tohle aplikujte plošně na všechny občany, když jenom vyplacení těch 6k starobním důchodcům zatíží rozpočet na 18 miliard. Bavíme se o jednorázovém vyplacení 6k. Ještě jsem četl něco o tom, že uvažují o 4k, to by zatížilo bystém "jen" 12 miliardama.

Když budu uvažovat, že česko má 10m obyvatel, tak 6k na hlavu by měsíčně udělalo 60 miliard, nepočítáme všechny ty další příspěvky, socky, zvýhodnění a důchody. Aktuálně máme schodek 600miliard, kvůli 3 měsícům vypnuté ekonomiky. A to kvůli vyplácení škod, příspěvkům živnostníků a podobně. Dokážete si představit, co by to udělalo? Už teď prakticky víc jak 50% z hrubé mzdy jde státu (21% si vezme z hrubé, dalších 21% platíme paušálně za všechno navíc, zbytek si vybere jinde).

Tohle fakt ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V čem? Momentálně stát určuje kdo, kolik dostane a jestli na to má a jak velký nárok. Tímto systémem tohle zcela odpadá, ten kdo tu dávku jen "projí", nebude pracovat (aby si ji mohl zainvestovat/uspořit) bude mít později méně, to dnes neplatí, co je na tom k nepochopení?? Má to nahradit/zjednodušit všechny sociální dávky včetně důchodu a umožnit větší volbu jedince kdy a jak s těmito penězi naloží, nikoli nahradit zdravotní systém či silnice a policii...
A btw. inflace: opět platí to že záleží na zodpovědnosti jedince. nikdo nikoho nenutí mít ty peníze celou dobu ve "strožoku". I blbý nákup zlata/stříbra toto řeší natož jiné lepší způsoby jak uložit/investovat peníze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenomže to už se spoléháš na "cizí" subjekty, takže to defakto ty v rukou nemáš. Je to další starost pro tebe navíc. Teoreticky se z toho dá vytřískat víc, ale reálně bych řekl, že méně. Stejně jako si dokážu vyvěštit, že by se někteří na tomhle snažili napakovat, na "blbosti" lidí. Né každej je dost svéprávnej na to, aby to zvládl.

Proto jsem v tomhle za, aby to bylo v rukou státu, byť myšlenka, řídit si to sám, může vypadat hezky. Vidím svoje rodiče, kde otec už pomalu ani neví, jestli na sporáku dovařil nebo ještě vaří, byť má stále právo volit a myslí si, jak mu to pálí. Denně přijíždím po 6h večer do svého rodného města z práce a cestou přes náměstí potkávám spoustu "jednoduších" osob, o kterých se to veřejně ví. Veřte mi, není to dobrej nápad.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale já nijak nerozporuji to že tohle má menší šanci fungovat než stávající systém, protože souhlasím s tím že velká část lidí není zodpovědných. Čet si vůbec diskuzi? Jen jsem v tomto vlákně reagoval na dotaz proč je to pravicovější než stávající systém...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

I tak teda, nevim nevim. Sice "postaráme se o vás" sedí na levici více, pravda, spousta stran má ono sociálno v názvu, pravice jde všeobecně svobodnější volbou, ale přirovnávat to k pravici/levici... to bych si nelajznul :)

Jinak jsem měl za to, že řešíme onu kontrolu nad penězi, co stát přidělí. Jenže nad tím kontrolu mít stejně nebudeš, právě kvůli té inflaci. Ono uložení je pak rovnák na vohejbák ve smyslu, ano, "demokraticky" jsem dostal svůj podíl, ale abych nebyl bit, tak musím své prachy svěřit dalšímu subjektu.

A takovej menší "rejp", mám za to, že dneska (nejen v ČR) už moc levice a pravice úplně neexistuje, když určitý poslanec jedno období kope za jeden tým a v druhém období najednou kope za ten opoziční. To nezmiňuju ještě "dynamičko" samotných stran :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ano dnes se mezi levicí a pravicí rozlišuje všelijak. Dříve to bylo jednoduché liberálové (plebz a obchodníci a podnikatelé) - levice, konzervatici (šlechta klér) tak jak seděli v tom francouzkém parlamentu - pravice. Dneska: více zodpovědnosti na jedinci a méně řízení státem - pravice obráceně - levice. Tohle prostě dává jedinci více rozhodování a zopovědnosti toť vše.
Podle "postaráme se o vás" by mimochodem podle původního dělení byla pravice, bo místo vlastního rozhodování by za člověka rozhodovali kněží a vrchnost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co u nás já bych taky bral 31 tisíc za nic nedělání teda vlastně za vyplňování dotazníků

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U nás by si bral 6000 nejsme v německu, natož v norsku nebo v kataru...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč vždyť jsme přece všichni ve stejné EU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak až to bude jeden stát se společným sociálním systémem tak možná. Ale pak by to byla zase nějaká průměrná hodnota a ne těch 1200E.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já myslím, že nejsme ve stejné EU. Zaplaťpámbu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jednoduché, budu-li Němec a budu-li dostávat 31.000 Kč, tak odjedu do České republiky, na žití je to tu dost v pohodě a 31.000 Kč je plat větší části zaměstnanců tady, co dělají 5x8 hodin týdně. Takže bych jako Němec nemusel dělat a ještě bych si žil průměrně.
Jako Čech bych dostal 6.000 Kč a můžu odjet leda do Indie, kde sice budu king i za 6.000 Kč, ale ani trochu bych tam žít nechtěl. :-)

Jinak teda proti nepodmíněnému příjmu nic nemám, jen si myslím, že tady zase chce někdo urychlit dějiny. Zdaleka ještě nejsme ve fázi robotiky, kdy budou lidi z velké části nahrazeni roboty a nebudou mít moc co na práci, takže bude třeba řešit to, aby měli z čeho žít a mohli se k tomu realizovat v nějakých nic moc výdělečných činnostech.

On teda ale nepodmíněný příjem existuje i u nás už léta, říká se tomu důchod a funguje to z jedné strany docela dobře, důchodci dostanou základní příjem na přežití a k tomu si buď najdou práci nebo se musí uskromnit. A co mám lidi okolo sebe, tak je to tak 50 na 50. Část lidí okamžitě po odchodu do důchodu přestane pracovat a uskromní se, skončí zahraniční dovolené, již si nekoupí další auto a někdy to současné prodají a jezdí výhodnou hromadnou dopravou, atd. Druhá část potom buď zůstane ve své původní práci nebo si najde práci novou. Mohou i nadále cestovat a užívat si, ale holt musí dál i makat.
Nutno ale přiznat, že systém nepodmíněného příjmu u nás celkově moc nefunguje, neboť se věk pro odchod do důchodu neustále zvyšuje, místo aby se snižoval a na nepodmíněný příjem dosáhlo víc lidí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam je ten problém, někteří se důchodu nedožijí vůbec, jiní zase dožijí, ale mají zhuntované tělo a pak logicky pracovat nebudou, zbývají už jen ti, co se dožili a nemají zdravotní potíže, ti pak většinou nemají důvod důchod uspěchat a pracují dál (pokud je o ně stále zájem). Není to vždy svobodná volba :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady se udělal podobný experiment s OČR během COVID-19 opatření a to se najednou vyrojilo nemakačenků. Lidi musí být motivovaní k práci.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Někdy musí být tou motivací "bič".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě to přijde jako posun osy X o 1200 EUR nahoru po ose Y.
- Lidi budou mít v kapse umělých 1200 EUR navíc... takže všechno zdraží o 1200 EUR. Vznikne nová "nula" a pojede se jako dřív.

Tohle není řešení ničeho. Naopak se musíme odnaučit žít na dluh. Musíme se naučit vyjít s málem a mít sílu nemít všechno co mají ostatní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takhle to právě napříč společností vůbec nefunguje. Dejme tomu že nějaká střední třída by měla při aktuální cenové hladině 1200EUR, následně by dostala dalších 1200EUR a všechno ze zdražilo na dvojnásobek. Tak pro ně se opravdu nic přímo nezmění. Ale pro toho kdo se pohybuje kolem nuly se situace změní dramaticky, protože najednou bude kousek nad polovinou té střední třídy. Ale něco zásadního se změní i pro tu střední třídu. Už se nemusí bát, že spadne na nulu. V úplně nejhorším případě na polovinu. To se odrazí v jejich ochotě zkoušet nové věci a riskovat a třeba se víc věnovat věcem, které je baví, ale jsou rizikové. Pokud je to baví a uspějí, tak se pak třeba dostanou na vyšší příjmovou hladinu než byli původně. Ale pokud musí řešit jistotu zaplacení složenek, tak to třeba nikdy nezjistí, protože se nikdy neodváží jít do rizika, že nebudou mít z čeho zaplatit nájem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.