CDR.cz - Vybráno z IT

Notebook vs. stolní PC: Co se víc hodí na hraní počítačových her?

PR článek
Při nákupu kvalitního herního počítače se nevyhnete nákladnější investici, proto výběr není radno podcenit. Po čem byste tedy jako gameři měli sáhnout, po notebooku, nebo stolním počítači?

Výhody a nevýhody stolního počítače

Hlavním omezením stolního počítače je přirozeně horší manipulovatelnost. Zatímco notebook si s sebou snadno zabalíte na chatu či na dovolenou, při hraní na stolním počítači budete ukotveni na jednom místě.

Přestože herní notebooky šlapou stolním PC na paty, stále se jim nevyrovnají. Při porovnání notebooků a stolních počítačů ze stejné cenové kategorie získáte zpravidla stejný výsledek – stolní počítač bude výkonnější.

Pro opravdu náruživé hráče, kteří ve virtuálním světě dokážou strávit klidně celý den, bude navíc hraní na stolním počítači pohodlnější. Přece jen postavení monitoru, klávesnice a myši umožňuje vhodnější držení těla, takže se nehrbíte a nekrčíte jako k malému notebooku.

A v poslední řadě stolní počítače umožňují snadnější postupné upgradování. Pokud zpočátku nemáte dostatek financí, můžete si pořídit levnější a méně výkonný PC, který postupem času vylepšíte k obrazu svému.

Výhody a nevýhody herního notebooku

Hlavní výhodou notebooků je jejich již výše zmíněná snadná přenositelnost. Své oblíbené hry tak můžete mít stále po ruce. Zároveň jsou skromnější, co se nároků na prostor týče. Notebook po hraní snadno uklidíte do šuplíku, zatímco stolní PC vám se vším příslušenstvím bude na stole strašit nonstop.

Aby měl herní notebook stejný výkon a kvalitu jako se stolní počítač, musíte hledat ve vyšších cenových kategoriích. V zásadě tak lze říct, že to, co získáte se stolním počítačem, můžete mít i s herním notebookem, jen vás to bude stát víc peněz.