CDR.cz - Vybráno z IT

Nová generace Samsung smartwatch by mohla mít kulatý displej a rotační rámeček

V minulém roce bylo okolo tématu chytrých hodinek ve spojení s jihokorejským Samsungem docela plno. Od začátku tohoto roku se však co do novinek doslova až zem slehla. Chystá snad Samsung něco speciálního?

Minulý rok byl pro Samsung co do vlastních smartwatch poměrně klíčovým. Hned z kraje v únoru uvedl druhou generaci Gear 2 a později v květnu uvolnil pro první generaci chytrých hodinek speciální aktualizaci, která (z pohledu Samsungu) upgradovala (a vyjmula ze závislosti) hodinky z Androidu na Tizen, coby ryze vlastní systém. A tím veškeré inovátorské aktivity Samsungu skončily. Tedy až do teď.

2014: Samsung Gear 2 a Gear 2 Neo

Na indickém Tizen developer summitu se téma smartwatch a konkrétně řada Gear znovu otevřela a nastínila nové možnosti, se kterými by se mohl Samsung brzy oficiálně pochlubit. Samsung Unpacked 2015 se letos datuje ke dni 13. srpna v americkém NYC. V Evropě by se novinky mohly záhy oficiálně ukázat na zářijovém ročníku veletrhu IFA v Berlíně.

Nové smartwatch, prozatímně s názvem Gear A, běží na novém buildu systému Tizen (verze 2.3.1). Oproti předchozím generacím však displej hodinek nabízí rozlišení 360 x 360 pixelů a je kulatý, nikoliv hranatý, jak jsme u Samsungu byli doposavad zvyklí. Zároveň ovládání vybraných funkcí je možné mimo dotykového ovládání realizovat pomocí rotačního rámečku, tedy té kovové části, která spojuje sklo s tělem hodinek.

Gear A 01 Gear A 04Gear A 03Gear A 02

Rámeček by měl dle všeho nabízet až 24 možných akcí - kroků, tedy přes pohyby v menu až po například ovládání zoomu s větší přesností.

Z dalších specifikací se dál hovoří o výbavě procesorem z řady Samsung Exynos 3472 (dvoujádro), 768 MB RAM, 4 GB interní paměti a 250mAh baterie. Neopomeňme ani Bluetooth 4.1, Wi-Fi (802.11 b/g/n), gyroskop, GPS, barometr a senzor pro měření srdečního tepu.

Zdroje: 

1, 2

Jiří Molnár

Pracoval zde pět let jako šéfredaktor serverů CDR.cz, DIIT.cz a PCPoradenstvi.cz. Aktivně se podílel na tvorbě obsahu všech tří webů, primární rolí však bylo řízení redakčního týmu a prosazování marketingové strategie. Dnes pracuje jako IT konzultant a frontend vývojář na volné noze.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Nová generace Samsung smartwatch by mohla mít kulatý displej a rotační rámeček

Žádné komentáře.